Halák vychytal nulu, Šatan s prvým gólom za Boston

Jaroslav Halák vychytal v noci druhé čisté konto v sezóne.
Jaroslav Halák vychytal v noci druhé čisté konto v sezóne. (Autor: SITA/AP)
SITA|8. jan 2010 o 07:18

Napriek tomu, že Šatan zvýšil už v 8. minúte na 2:0, jeho Boston prehral s Chicagom 2:5.

NEW YORK. Slovenský útočník Miroslav Šatan zaznamenal prvý gól v drese Boston Bruins, keď v štvrtkovom domácom zápase s Chicagom (2:5) v 9. min zvyšoval na 2:0. Chicago v zostave s dvoma Slovákmi potom otočilo vývoj stretnutia piatimi gólmi v rade.

Tomáš Kopecký v 19. min vyrovnal na 2:2 a zaznamenal svoj štvrtý gól v sezóne, Marián Hossa v drese Blackhawks tentoraz nebodoval. Kuriozitou bolo, že v tomto súboji sa na ľade objavili až štyria slovenskí hokejisti, okrem spomenutej trojice ešte obranca Zdeno Chára, ale ten nebodoval.

"Čierni jastrabi" z Chicaga aj v Bostone ukázali, že nie sú momentálne na čele bodovania celej NHL náhodou. Mužstvo z "veterného mesta" sa nezlomilo, ani keď domáce "medvede" viedli po necelých 9 min hry už 2:0. Autorom druhého gólu Bruins bol pri svojom druhom vystúpení v drese tohto klubu slovenský reprezentačný útočník Miroslav Šatan.

piitsburgh_phila.jpg

Tridsaťpäťročný rodák z Topoľčian, ktorý v minulej sezóne dvíhal s Pittsburghom nad hlavu Stanleyho pohár, sa presadil po prihrávke spoluhráča Blaka Wheelera ponad lapačku Anttiho Niemiho. Bývalá hviezda Buffala, New York Islanders a Pittsburghu, ktorá na začiatku svojej kariéry hrávala aj v Edmontone, dostávala na ľade ešte viac času ako v utorok proti Ottawe (4:1).

Šatan odohral viac ako 18 minút

Šatan odohral vyše 18 min a na bránku hostí vyslal 2 strely. Chicago zvíťazilo v 5. stretnutí v rade a o dva body sa dostalo pred San Jose na čelo Západnej konferencie. "Asi sme za stavu 2:0 trochu poľavili. So súperom ako Chicago musíte práve vtedy zabrať a snažiť sa pridať ďalšie presné zásahy," priznal si chybu 23-ročný americký krídelník Wheeler, ktorý v 6. min pri početnej výhode otváral gólový účet súboja.

"Uvedomili sme si, že ešte stále nám zostáva dostatok času. Nechceli sme sa len tak ľahko vzdať," opísal obrat v dueli obranca Chicaga Duncan Keith. Ten sa s 2 strelenými gólmi a jednou asistenciou stal prvou hviezdou zápasu. "V prvej tretine sme začali veľmi dobre a podarilo sa nám rýchlo získať dvojgólové vedenie. Súperovi sme však dovolili vrátiť sa do stretnutia. Druhé dejstvo ma však mrzí. Hrali sme totiž zle," zhodnotil výkon svojich zverencov kouč Bruins Claude Julien.

montreal_price.jpg

Vypredané Bell Centrum sledovalo vo štvrtok bezchybný výkon slovenského gólmana Jaroslava Haláka, ktorý zlikvidoval všetkých 38 striel Floridy a bol hlavným strojcom víťazstva Canadiens (2:0). Dvadsaťštyriročnú nádej slovenského hokeja vyhlásili po súboji za prvú hviezdu. Rodák z Bratislavy si pripísal druhý zápas s nulou v kolónke inkasovaných gólov v sezóne.

Halák víťazne v šiestich zápasoch zo siedmych

Najúspešnejší tím najprestížnejšej hokejovej ligy na svete najmä vďaka jeho výkonu konečne doma triumfoval. Halák bol v ostatných 7 stretnutiach, v ktorých nastúpil v bránke Montrealu, až 6-krát úspešný a dopomohol svojmu tímu k plnému bodovému zisku. Gólmanovi, ktorý vychytal šiesty shutout v kariére, sa v zápasoch proti "panterom" darí - jeho bilancia s týmto súperom je 4 víťazstvá a žiadna prehra.

"Vedeli sme, že je to dôležitý zápas. Florida sa totiž na nás bodovo doťahovala," skonštatoval Halák a pokračoval: "V každom zápase pred domácimi fanúšikmi musíme vyšperkovať náš výkon. Aspoň tak, ako sme to predviedli dnes. V stretnutiach doma sa nám totiž doteraz nedarilo podľa predstáv (domáca štatistika Canadiens 10-10-2 - pozn. SITA)."

Duel bol zároveň slovensko-českým brankárskym súbojom dvoch nádejných jednotiek svojich reprezentačných výberov na olympijskom turnaji vo Vancouveri. Hosťujúci gólman Tomáš Vokoun inkasoval z 39 striel domácich iba jediný raz, druhý gól pridal Brian Gionta už do opustenej bránky Panthers. "Jaro predviedol perfektný výkon. Smerovalo na neho množstvo striel, on však našiel spôsob, ako si s nimi poradiť," pochválil svojho gólmana jeden z úspešných strelcov Canadiens v súboji Benoit Pouliot.

rangers.jpg

Atlanta ukončila na úkor "jazdcov" z New Yorku 9-zápasové čakanie na výhru, keď pred riedko zaplnenými tribúnami domáceho štadióna zvíťazila 2:1 po samostatných nájazdoch. Mužstvo Thrashers naposledy triumfovalo 17. decembra. "Snáď nám dnešná výhra pomôže a dostaneme sa na víťaznú vlnu," vyjadril svoju nádej Bryan Little. Bol to práve 22-ročný kanadský krídelník, ktorý v 5. sérii nájazdov rozhodol o osude duelu.

Gáboríkov nájazd k výhre nepomohol

Po ňom sa totiž nepresadil hosťujúci obranca Del Zotto a v tábore Atlanty mohla zavládnuť spokojnosť. Jedným z úspešných exekútorov v záverečnej lotérii bol aj slovenský útočník a momentálne najlepší strelec súťaže Marián Gáborík, ktorý bekhendom prekonal Johana Hedberga v bránke Atlanty.

Pri svojej premiére v NHL sa v dobrom svetle prezentoval 23-ročný gólman Rangers Chad Johnson, ktorý pri švédskej hviezde Henrikovi Lundqvistovi nedostával žiadnu šancu. Rodák z Calgary bol dve tretiny neprekonateľný, puk za jeho chrbát dostal až v 47. min Jim Slater. "Je pre mňa sklamaním, že sme nezískali dva body," uviedol mladý kanadský brankár a dodal: "Prvých päť minút som bol nervózny, potom to už zo mňa opadlo."

washington_ottawa.jpg

Vo Washingtone úradovala obávaná útočná dvojica Alexander Ovečkin - Nicklas Bäckström. Rusko-švédske duo v stretnutí proti Ottawe (5:2) nastrieľalo dokopy 3 góly domácich a pripísalo si aj ďalšie 3 body za rovnaký počet asistencií. Najužitočnejší hráč a najlepší kanonier ostatných dvoch ročníkov profiligy Ovečkin má po štvrtku na svojom konte 27 gólov, jeho 22-ročný spoluhráč Bäckström už 17.

"Ukázal svoje vodcovstvo, keď sme za stavu 2:1 v druhej tretine akosi zaspávali," rozhovoril sa tréner Capitals Bruce Boudreau o švédskej hviezde a pokračoval: "V tretej časti hry vsietil dva góly. Podal odhodlaný výkon a práve to ho robí jedným z najlepších."

Burrows z Vancouvru s hetrikom

Hetrik i shutout v jednom zápase - diváci vo Vancouveri si mohli víťazstvo svojho tímu nad Phoenixom (4:0) užiť plnými dúškami. Krídelník "kosatiek" Alex Burrows zaznamenal druhý trojgólový zápis v rade, gólman Roberto Luongo vychytal jubilejný 50. duel s nulou na konte v NHL. Dvadsaťosemročný Kanaďan strelil tri góly aj v utorok, jeho mužstvo získalo dva body vďaka výhre nad Columbusom (7:3).

"Snažím sa iba strieľať a puky si už samy nachádzajú cestu do bránky," skonštatoval rodák z mesta Pincourt a dodal: "Je to teraz zábava. Predtým som však desať duelov neskóroval. Pracujem tvrdo a momentálne to prináša ovocie." Hviezda Canucks Henrik Sedin asistoval pri všetkých troch góloch Burrowsa a so 61 bodmi sa osamostatnil na čele kanadského bodovania hráčov profiligy. Útok Daniel Sedin, Burrows, Henrik Sedin je momentálne jedným z najobávanejších v NHL. "Táto trojica hrá s veľkou sebadôverou. Predvádzajú vynikajúce výkony," pochválil svoju elitnú formáciu kouč Vancouveru Alain Vigneault.

detroit_la.jpg

Philadelphia dokázala získať dva body na pôde úradujúceho držiteľa Stanleyho pohára z Pittsburghu, keď zvíťazila 7:4. Columbus v zostave so slovenským obrancom Milanom Jurčinom triumfoval na ľade Edmontonu (4:2). Dvadsaťšesťročný rodák z Liptovského Mikuláša strávil na ľade takmer 15 min, pripísal si jeden mínusový bod a raz neúspešne ohrozil gólmana "olejárov" Devana Dubnyka.

Helm zachránil body pre Detroit

Zdolaný finalista minuloročných bojov o prestížnu trofej lorda Stanleyho Detroit si v hodine dvanástej "uchmatol" dva body na pôde Los Angeles (2:1). Víťazný presný zásah vsietil totiž iba 18 sekúnd pred koncom riadneho hracieho času Darren Helm. Hrdinom stretnutia sa však stal gólman "červených krídel" Jimmy Howard, ktorý si poradil s 51 pokusmi "kráľov" a inkasoval iba jediný raz. "Za svoj dnešný výkon by si zaslúžil shutout. Opäť podal neuveriteľný výkon. Nepomohli sme mu dostatočne, a preto raz inkasoval," uviedol Helm. Dvadsaťpäťročného kanadského gólmana pochválil aj tréner Kings Terry Murray: "

Bol neskutočný. Mali sme množstvo šancí. Zaslúži si za svoj dnešný výkon uznanie."

Dvanáste víťazstvo, druhý shutout

Vo štvrtkovom domácom stretnutí proti Floride sa v bránke hokejistov Montreal Canadiens predstavil po dvojzápasovej pauze slovenský gólman Jaroslav Halák a doviedol svoj tím k víťazstvu 2:0, keď zlikvidoval všetkých 38 striel súpera a pripísal si svoj druhý shutout v sezóne.

"Začali sme štvorzápasovú sériu na domácom ľade a toto bol pre nás veľmi dôležitý zápas, pretože Florida je v tabuľke tesne za nami a my ich tam potrebujeme aj naďalej udržať," konštatoval 24-ročný ružinovský odchovanec Halák a pokračoval: "Každý zápas doma musíme odohrať čo najlepšie, tak ako dnes, pretože doma zatiaľ nie sme ani päťdesiatpercentní."

Montreal doma zvíťazil v 10 zápasoch, rovnaký počet prehral a dvakrát si pripísal aspoň bod za prehru v nastavenom čase či po samostatných nájazdoch. Svojho gólmana pochválil aj strelec prvého a teda aj víťazného gólu "Habs" Benoit Pouliot: "V poslednom čase Jaro chytá vynikajúco. Hoci na jeho bránku ide veľa striel, dokáže všetky zlikvidovať."

Prvé dva zápasy v roku 2010 stál v montrealskej svätyni Carey Price a Canadiens v oboch prehrali. Hoci má 22-ročný Kanaďan v tejto sezóne vo všetkých kľúčových ukazovateľoch horšie výsledky ako Halák, práve on je jednoznačným favoritom generálneho manažéra Montrealu Boba Gaineyho a na slovenského gólmana, ktorému sa v lete skončí zmluva a stane sa voľným hráčom, tak čaká zrejme výmena.

V Montreale išlo aj o česko-slovenský predolympijský brankársky súboj. V bránke floridských "panterov" stál český gólman Tomáš Vokoun, ktorý si poradil s 37 streleckými pokusmi domácich hokejistov.

Obaja aktéri by mali byť jednotkami v reprezentáciách svojich krajín na februárovom olympijskom turnaji vo Vancouveri.

Výsledky

Boston - Chicago 2:5 (2:2, 0:2, 0:1)

Góly: 6. Wheeler (Morris, Boychuk), 9. ŠATAN (Wheeler) - 13. Keith (Versteeg, Byfuglien), 19. KOPECKÝ (Fraser, Eager), 22. Ladd (Seabrook, Keith), 31. Keith (Eager, Fraser), 58. P. Kane (Brouwer). Vylúčení: 3:5 na 2 min, navyše: Boychuk - Fraser obaja na 5 min za bitku, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 21:36, brankári: Thomas (31. Rask) - Niemi. Diváci: 17 565.

Washington - Ottawa 5:2 (2:0, 0:1, 3:1)

Góly: 10. Gordon (Bradley, Steckel), 18. Knuble (Bäckström, M. Green), 41. Bäckström (Ovečkin, Schultz), 51. Bäckström (Poti, Ovečkin), 59. Ovečkin (Bradley, Morrisonn) - 38. Phillips (Foligno, Kovaľov), 60. Cheechoo (Donovan, Regin). Vylúčení: 4:4, presilovky a oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 38:28, brankári: Theodore - Leclaire. Diváci: 18 277.

Atlanta - New York Rangers 2:1 po sam. nájazdoch (0:0, 0:1, 1:0 - 0:0, 1:0)

Góly: 47. Slater (Kubina, Boulton), rozhodujúci samost. nájazd premenil B. Little - 23. Lisin (M.Staal, Ch. Johnson). Vylúčení: 7:6, presilovky a oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 32:30, brankári: Hedberg - Ch. Johnson. Diváci: 9 179.

Montreal - Florida 2:0 (1:0, 0:0, 1:0)

Góly: 20. Pouliot (S. Gomez, Markov), 60. Gionta (S. Gomez, Hamrlík). Vylúčení: 1:2, presilovky: a oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 39:38, brankári: HALÁK - Vokoun. Diváci: 21 273.

Pittsburgh - Philadelphia 4:7 (2:3, 1:2, 1:2)

Góly: 9. Crosby (Letang, Orpik), 20. Cooke, 31. Crosby (Malkin, Caputi), 53. Rupp (Talbot, Malkin) - 7. Carter (Carle, Timonen), 8. Van Riemsdyk (Asham, Powe), 17. Carle (Pronger, Briere), 22. Pronger (Carle, M. Richards), 23. Van Riemsdyk (Asham, Bartulis), 50. Carter (Briere), 60. M. Richards (Powe, Gagne). Vylúčení: 3:4, presilovky: 0:2, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 39:31, brankári: Fleury (22. B. Johnson) - Leighton. Diváci: 17 095.

Nashville - Carolina 4:2 (2:1, 1:0, 1:1)

Góly: 14. Dumont (Sulzer, Bouillon), 20. Hörnqvist (Weber, Sullivan), 39. Sullivan (Hörnqvist), 52. Hörnqvist (Dumont, Weber) - 3. Brind'Amour (Samson, Yelle), 53. Kostopoulos (Cullen). Vylúčení: 5:7 na 2 min, navyše: Alberts (Carolina) na 5+DKZ za napadnutie, presilovky: 2:0, oslabenia: 1:1 Strely na bránku: 34:27, brankári: Rinne - C. Ward. Diváci: 14 910.

Edmonton - Columbus 2:4 (1:1, 0:1, 1:2)

Góly: 17. Pisani, 42. Gagner (Grebeškov, Stone) - 17. Umberger (Huselius, Nash), 39. Vermette (Torres, Voráček), 44. Huselius (Umberger, Stralman), 52. Hejda (Pahlsson, M. Roy). Vylúčení: 3:4, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 26:29, brankári: Dubnyk - Garon. Diváci: 16 839.

Anaheim - St. Louis 4:2 (0:1, 1:0, 3:1)

Góly: 27. Wisniewski (Eminger, Sexton), 49. Ryan (S. Koivu), 58. Beleskey (Perry), 60. Marchant (Bodie, S. Koivu) - 6. Jackman (McClement), 41. Jackman (Backes, Brewer). Vylúčení: 3:5 na 2 min, navyše: Perry - Backes na 5 min za bitku, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:1. Strely na bránku: 29:22, brankári: Hiller - Ch. Mason. Diváci: 14 248.

Vancouver - Phoenix 4:0 (1:0, 1:0, 2:0)

Góly: 12. Burrows (H. Sedin, Salo), 40. M. Samuelsson (Kesler, O'Brien), 42. Burrows (H. Sedin, D. Sedin), 45. Burrows (H. Sedin, D. Sedin). Vylúčení: 5:1 na 2 min, navyše: Hordichuk, Glass - Bissonnette, Fiddler všetci na 5 min za bitku, presilovky a oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 24:31, brankári: Luongo - Bryzgalov. Diváci: 18 810.

Los Angeles - Detroit 1:2 (0:1, 0:0, 1:1)

Góly: 56. R. Smyth (D. Brown, Stoll) - 20. Cleary (Filppula, Rafalski), 60. Helm (Draper, Eaves). Vylúčení: 3:5, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 52:24, brankári: Quick - Howard. Diváci: 18 118.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Halák vychytal nulu, Šatan s prvým gólom za Boston