Gymnasta Piasecký sa z ME ponáhľal na vojenský výcvik

Samuel Piasecký.
Samuel Piasecký. (Autor: TASR)
Sportnet|12. apr 2011 o 11:16

Najlepší slovenský gymnasta zacvičil v berlínskom finále životný viacboj a dvihol si sebavedomie pred bojom o Londýn.

Najlepší slovenský gymnasta zacvičil v berlínskom finále životný viacboj a dvihol si sebavedomie pred bojom o Londýn

BRATISLAVA. Samostatné Slovensko ešte gymnastu na olympiáde nemalo. V Londýne 2012 by sa prvým mohol stať Samuel Piasecký.

O tom, že má na to predpoklady, sa presvedčil dvanástym miestom vo viacboji na európskom šampionáte v Berlíne, porovnateľným možno aj s medailou na náradí. Len raz v 52-ročnej histórii ME skončil Slovák v kráľovskej súťaži všestrannosti vyššie. Hneď na jej začiatku: v Kodani 1959 bol Ferdinand Daniš štvrtý.

Železné nervy

„Samo má železné nervy," tvrdí Piaseckého tréner Martin Zvalo. „Hrozilo, že nestihneme začiatok finále. Nemcom zahaprovala doprava. Jeden spoj vypadol a v druhom za volantom sedela šoférka z radov dobrovoľníčok, ktorá nevedela trafiť do haly. Ja som bol v strese, ale on nad vecou, v pohodičke..."

V pohode absolvoval aj celé finále. Tréner sa bál, že po kvalifikácii v predošlý večer sa nezregeneroval, uvažoval, že bude fajn, ak získa 84 bodov. Piasecký ich však napokon nazbieral 85,650, toľko ako nikdy. A to mu ešte optimálne nevyšli jeho hviezdne bradlá.

„Ja som si to finále predtým veľakrát predstavoval, takže som nepochyboval, že ho zvládnem bez veľkých chýb a užíval som si ho," vravel. „Chcel som skončiť do desiatky. Chýbalo mi k tomu málo, a keďže som v zásade zacvičil to, čo viem, som spokojný aj s dvanástou priečkou."

Piasecký je skvelý bradliar a hrazdár, no olympijské kritériá nežičia špecialistom – do Londýna sa kvalifikujú len medailisti majstrovstiev sveta na náradiach.

MS majú byť na jeseň v Tokiu, po zemetrasení však visí nad ich dejiskom otáznik. Cestovali by ste do Tokia, aj keby boli zajtra? spýtali sme sa ho. Nezaváhal: „Samozrejme. Aj keď medailu v tej superkonkurencii nevidím veľmi ružovo. Reálnejšie sa mi zdá postúpiť z budúcoročnej olympijskej kvalifikácie."

Musí sa spoliehať na seba

Z 96 miesteniek si až 60 rozdelí 12 tímov: 8 prvých z MS a 4 z kvalifikácie. Slovensko nevie postaviť družstvo ani na európsky, nieto na svetový šampionát. Piasecký sa môže spoliehať len sám na seba.

Vo svetovej kvalifikácii budúci rok v Londýne pôjde ešte minimálne o 18 miest. „Z tých, ktorí v Berlíne skončili pred Samom, sa možno všetci kvalifikujú cez družstvá," netají nádeje tréner.

„Mám ešte rezervy v prostných, ale v zásade ide o to, aby som zostavy vyčistil a vyhol sa chybám. V Londýne by som rád útočil na 87 bodov," vraví jeho zverenec.

Piasecký pochádza z Košíc, žije a trénuje v Bratislave, ale už druhý rok štartuje za Duklu Banská Bystrica. Zatiaľ je v nej ako civil ale možno čoskoro oblečie uniformu. „V pondelok nastupujem v Martine na vojenský výcvik," zvestoval po návrate z Berlína. „Najbližší mesiac budem gymnastiku cvičiť len cez víkendy."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Gymnasta Piasecký sa z ME ponáhľal na vojenský výcvik