Gron pred finále: Je to ako ticho pred búrkou

Stanislav Gron
Stanislav Gron (Autor: TASR)
Ondrej Gajdoš|6. apr 2012 o 22:55

Obhajca extraligového titulu sa pred finále delí o ľad s reprezentáciou.

V zostave HC Košice sú traja odchovanci Slovana, aj v bratislavskom tíme majú Košičanov.

KOŠICE. Hokejisti Košíc si na piatkový tréning museli privstať, začínal sa už o tri štvrte na deväť.

V Steel aréne sa teraz delia o ľad s reprezentáciou Slovenska a tá mala v deň prípravného zápasu s Dánskom prednosť.

Košice sú cez veľkonočné sviatky presýtené hokejom, o čom svedčili aj preriedené tribúny na medzištátnom zápase.

Pred dvoma rokmi sa lístky na finále Košice - Slovan do vyše osemtisícovej haly vypredali za 24 hodín. V piatok bolo voľných ešte vyše dvetisíc miest.

Finále rivalov štartuje v nedeľu o 18.00, druhý zápas sa hrá v rovnakom čase po veľkonočnej oblievačke. Finálovú sériu vysiela Sport 1.

Chcú štvrtý titul v rade

„Vybojovali sme tri tituly v sérii a päť finále v rade za sebou, ale nemáme pocit, že už toho bolo dosť. Túžime po ďalších úspechoch,“ povedal po tréningu domáci útočník Stanislav Gron.

Bratislavčan hrá v Košiciach od roku 2006. Vo finále vykorčuľuje proti svojmu materskému klubu rovnako ako jeho spoluhráči Dušan Pašek či Martin Chovan.

Na druhej strane aj za Slovan nastupujú hokejisti, ktorí rástli v Košiciach - Tomáš Bulík s Marekom Bartánusom.

Gron je v Košiciach už dosť dlho, a tak nemá nadmerné chvenie, keď hrá proti bratislavskému tímu. V sezóne 2008 - 2009 mu v jednom zápase nastrieľal hetrik.

„Proti Slovanu to bude moje tretie finále,“ spomínal 33-ročný center. „Na jar 2008 sme prehrali v siedmich zápasoch, keď sme z 0:3 dokázali sériu vyrovnať. Pred dvoma rokmi už titul patril Košiciam.“

Dlhá prestávka

Mužstvo HC Košice získalo rozhodujúce štvrté víťazstvo v semifinále so Zvolenom už 28. marca, odvtedy sa pripravovalo na vyvrcholenie play off extraligy. Slovan sa pridal do finále o dva dni neskoršie.

„Prestávka je dlhá, optimálnych by bolo asi tak päť dní. My máme dvojnásobok. Už sa neviem dočkať finále,“ vravel Gron.

„Ale podmienky sú podobné pre obidva tímy. Dlhé čakanie mi pripomína ticho pred búrkou. Očakávam, že to bude ťažká, vyrovnaná séria.“

Gron čaká taktický hokej

Košice aj Slovan vo štvrťfinále a potom aj v semifinále vyhrali so svojimi súpermi prvé dva domáce zápasy a potom aj celú sériu. Vo finále má na začiatku výhodu domáceho prostredia mužstvo z východu.

„Chceme si udržať domácu neporaziteľnosť aj zo vzájomných súbojov so Slovanom v základnej časti tejto sezóny,“ doplnil Gron.

„Predpokladám, že sa bude hrať vychádzať z obrany. Nemali by to byť žiadne gólové prestrelky. Bratislavčanom zahral v posledných stretnutiach najmä Lipianskeho útok so Šatanom, Hudáčkom, no góly vedia streliť aj ďalšie formácie. Slovan má dobré mužstvo. Ale my máme káder na to, aby sme ho zdolali.“

ico

Košice - Slovan

Zápasy: 8., 9., 12., 13. apríla, prípadne 16., 18. a 21. apríla.

Vzájomné zápasy v tejto sezóne: Košice - Slovan 5:1 (d), 0:3 (v), 3:5 (v), 1:2 (v), 4:3 (d), 3:1 (d)

ico

Šatan: Favoritom je košický súper. To by nám mohlo vyhovovať

MIROSLAV ŠATAN (37) bol kapitánom majstrov sveta 2002. Pri klubových triumfoch v roku 1994 s Trenčínom, 2005 so Slovanom i v Stanley Cupe s Pittsburghom 2009 céčko nemal. Teraz s ním ide na drese Slovana do finále s Košicami.

V základnej časti v šiestich vzájomných zápasoch žiadny súper nedovolil druhému bodovať vonku. Trúfate si to prelomiť prví?

„To je jeden zo základných princípov úspešnosti v play off. Uchmatnúť jeden z prvých dvoch zápasov na ľade súpera.“

Košice suverénne vyhrali základnú časť i posledné tri tituly. Sú pre vás favoritom?

„Určite objektívne sú. Potvrdili to výsledkami. Na druhej strane by nám to mohlo vyhovovať.“

Akože nemáte čo stratiť?

„Celkom nie, nejde predsa do finále zmierený s prehrou. Máme v tíme viac mladých hráčov, ktorí majú určite väčšiu túžbu po titule. To si musíme obrátiť na hnací motor.“

V čom vidíte najväčšiu silu Košíc?

„Každý pozná ich silu v rýchlych protiútokoch. V posledných videorozboroch sa to pokúsime prečítať.“

Slovan sa po rozkolísanej základnej časti herne chytil najmä v semifinále s Trenčínom. Stačili by vám tieto výkony na Košice?

„Ťažko, Košice sú určite kvalitnejší tím. My sme v play off nabrali správny smer, vybrúsili sme sa herne, len sa musíme vyvarovať zbytočných osobných chýb. Tie v play off súper neúprosne trestá.“

V kľúčových momentoch v doterajšom play off rozhodovali vaše a Lipianskeho skúsenosti. Neobávate sa, že na vás Košice nasadia špeciálne bránenie?

„Určite bude tesnejšie. Výhodou súčasného Slovana však je, že ak nezaberie naša formácia s Lipianskym, dokáže ju nahradiť lajna Kukumberga či Bulíka. To je veľmi dôležitý faktor.“

Aj brankári?

„Iste. Sme radi, že Braňo Konrád má formu späť.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»Gron pred finále: Je to ako ticho pred búrkou