Göncimu sa nedpodarilo prestrieľať do finále

SITA|31. okt 2008 o 12:37

Športoví strelci zakončia olympijský rok ďalším významným podujatím. Thajský Bangkok bude od pondelka 3. do stredy 5. novembra rovnako ako vlani dejiskom finálových pretekov ...

BRATISLAVA. Športoví strelci zakončia olympijský rok ďalším významným podujatím. Thajský Bangkok bude od pondelka 3. do stredy 5. novembra rovnako ako vlani dejiskom finálových pretekov 21. ročníka seriálu Svetového pohára v puškových a pištoľových disciplínach. Brokári už mali finále SP koncom septembra v Minsku, kde Mário Filipovič, Zuzana Štefečeková (obaja trap) a Danka Barteková (skeet) obsadili zhodne 9. miesta.

Kým vlani si štart medzi dvanásťčlennou elitou štart zapezpečila trojica Jozef Gönci (už po 13. raz), Pavol Kopp (2-krát) a Daniela Pešková (premiérovo), v aktuálnej sezóne Slovákom umiestnenia na vrcholných podujatiach puškárov a pištoliarov na účasť nestačili. "Žiaľ, je to tak. Ani sa nepamätám, kedy boli finálové preteky Svetového pohára bez slovenského zastúpenia. V minulosti bol každoročne tradičným účastníkom Gönci, občas sa k nemu pridal niektorí z pištoliarov a vlani aj puškárka Pešková. Je to škoda, pretože ide o prestížnu záležitosť," poznamenal šéftréner reprezentácie SR Pavel Anetta.

Skúsený puškár Jozef Gönci si minulý rok vybojoval svoju 13. účasť vo finále SP, ale pre chorobu napokon do Bangkoku ani neodcestoval. Po štrnásty raz za sebou sa mu kvalifikovať nepodarilo, keď v ľubovoľnej malokalibrovke 3x40 mu patrila pozícia druhého náhradníka. "Vplyvom rôznych okolností nedosahoval Jožo tento rok výraznejšie výsledky. Po sklamaní na olympiáde už v súčasnosti trénuje a bude pokračovať v kariére. Verím, že nám ešte svojimi výkonmi pripraví aj v budúcnosti veľa radosti," dodal na margo slovenskej streleckej stálice P. Anetta.

Jozef Gönci má na svojom konte vo finále SP 12 štartov - bez prestávky v rokoch 1995 až 2006. Doteraz sa puškár Dukly Banská Bystrica len päťkrát vrátil domov bez medaily (Lugano 1997, Miláno 2003, Bangkok 2004, Mníchov 2005, Granada 2006). Hoci naposledy získal vo finále SP medailu v roku 2002, keď si v Mníchove vybojoval vzduchovkový bronz, zvyčajne sa mu na tomto prestížnom podujatí darilo. Zatiaľ päťkrát triumfoval (4 prvenstvá v ĽM 3x40, 1 vo VzPu 60), dvakrát obsadil 2. priečku (ĽM 60 a ĽM 3x40) a dvakrát skončil na 3. mieste (ĽM 3x40 a VzPu 60). Na jubilejný desiaty cenný kov si 34-ročný Košičan musí počkať minimálne do roku 2009.

Gönci má vo svojej zbierke celkovo už 84 medailí z vrcholných podujatí (OH, MS, ME a SP), z toho je 72 seniorských a 12 juniorských. V roku 2008 si na svoje konto pripísal dva cenné kovy - na vzduchovkových ME vo švajčiarskom Winterthure striebro v súťaži družstiev a bronz medzi jednotlivcami.

Tretí štart vo finále SP mal na dosah pištoliar Pavol Kopp, ktorý bol pri zostavovaní zoznamu kvalifikantov v ľubovoľnej pištoli 60 tretí pod čiarou. Paradoxom je, že o účasť sa pripravil zrejme jediným nevydareným výstrelom. Na pretekoch SP v talianskom Miláne, kde skončil napokon na 5. mieste, dosiahol šiestym finálovým výstrelom len 4,5 bodu a prišiel tak o medailu.

Právo štartu vo finálových pretekoch Svetového pohára (maximálne dovedna 12 strelcov) majú okrem obhajcov lanských prvenstiev olympijskí medailisti z Pekingu a najúspešnejší jednotlivci z pretekov SP.

Program 21. ročníka finále Svetového pohára v streľbe z guľových a vzduchových zbraní v thajskom Bangkoku (3. - 5. 11. 2008):

pondelok 3. 11.

Muži - ľubovoľná malokalibrovka 60, ľubovoľná pištoľ 60

Ženy - športová pištoľ 30+30

utorok 4. 11.

Muži - ľubovoľná malokalibrovka 3x40, rýchlopalná pištoľ 2x30

Ženy - športová puška 3x20

streda 5. 11.

Muži - vzduchová puška 60, vzduchová pištoľ 60

Ženy - vzduchová puška 40, vzduchová pištoľ 40

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Göncimu sa nedpodarilo prestrieľať do finále