Golonka veril v úspech proti Švédsku: Na nich to vieme

Radosť Slovákov po góle Tomáša Kopeckého.
Radosť Slovákov po góle Tomáša Kopeckého. (Autor: ap)
TASR|25. feb 2010 o 10:50

Postup slovenských hokejistov do semifinále urobil veľkú radosť aj dvojnásobným olympijským medailistom v K4 bratom Richardovi a Michalovi Riszdorferovcom.

BRATISLAVA. Štvrťfinálový súboj slovenských hokejistov so Švédskom na ZOH 2010 vo Vancouveri pozorne sledoval aj bývalý československý reprezentant Jozef Golonka. Z víťazstva 4:3 nad Švédskom a postupu do semifinále mal obrovskú radosť.

Golonka: Jednoducho to na Švédov na takýchto podujatiach vieme

"Keď sa ma po stretnutí s Nórskom pýtali, či nebudeme proti Švédom unavení, tvrdil som, že práve naopak," povedal pre TASR Jozef Golonka, bronzový a strieborný olympionik z Innsbrucku 1964 a Grenoble 1968 a pokračoval:

"Tvrdil som, že pre nás to bude výhoda, lebo budeme rozbehnutí a že proti Švédom to bude úplne iný hokej. Navyše, nám sa proti severanom zvykne dariť. Jednoducho to na Švédov na takýchto podujatiach vieme. Podľa mňa bolo dôležité, že sme proti nim nenastúpili po dni oddychu."

Bývalý slovenský reprezentačný tréner sa vrátil aj k súboju o postup do štvrťfinále s Nórskom. "Ten sme dobre rozohrali, viedli sme 3:1, lenže z našej strany prišlo predčasné uspokojenie. Nakoniec bol z toho riadny nervák, ktorý chlapci nakoniec zvládli," uviedol a k zápasu so Švédskom dodal:

"Vedel som, že s nimi to bude úplne iný zápas. Švédi sú tímom, ktorý poznáme. Po nervóznom súboji s Nórskom si chlapci psychicky oddýchli a proti Švédom mohli byť dobre naštartovaní a tušil som, že by sme ich mohli zdolať." Švédsko podľa neho disponuje veľmi kvalitným tímom.

Kľúčom k víťazstvu bol výkon brankára Haláka

"To nie sú len takí obyčajní hráči. Oni vedia bojovať, v osobných súbojoch, to si treba priznať, boli lepší, vyhrávali ich. Kľúčom k nášmu víťazstvu bol výkon brankára Haláka, ktorý našich podržal najmä v kritických okamihoch."

"My sme aj v predchádzajúcich rokoch mali dobré momenty, vždy to však skončilo na brankároch. Dnes však máme skvelého Haláka, ktorý je spoľahlivý a vie mužstvo v rozhodujúcich chvíľach podržať. Potvrdil to nielen v hektickom závere stretnutia s Nórskom, ale aj proti Švédsku."

((lukac))

V semifinále narazí Slovensko na topfavorita, domácu Kanadu. Golonka si myslí, že aj proti javorovým listom majú slovenskí hokejisti šancu.

"Kanada je veľmi silné mužstvo, najmä doma. V domácom prostredí hrá všetko pre ňu, počnúc rozhodcami, divákmi, ale aj ich entuziazmus. Pred 10 rokmi, keď som viedol reprezentáciu, sme s Kanadou na Svetovom pohári ešte päť minút pred koncom viedli 2:1, ale zarezali nás rozhodcovia a prehrali sme 2:3."

"Čiže, dá sa s nimi hrať, len sa treba vyvarovať šarvátok. Ak prežijeme prvých desať minút, môže to byť dobré. Lebo oni do tých úvodných minút vložia enormné úsilie, budú silní v osobných súbojoch, budú našich napádať. Ak tento ich úvodný tlak prežijeme, mohli by znervóznieť a to by mohla byť naša šanca a hroziť im brejkami. A ešte raz musím zdôrazniť prínos brankára Haláka, svoju formu ukazuje v NHL a na Kanadu to vie."

Tešia sa aj vodáci

Postup slovenských hokejistov do semifinále urobil veľkú radosť aj dvojnásobným olympijským medailistom v K4 bratom Richardovi a Michalovi Riszdorferovcom.

"Riči" začal sledovať štvrťfinálový duel so Švédskom od polovici druhej tretiny a spočiatku sa bál, že tímu trénera Jána Filca prinesie nešťastie. Severanom sa totiž krátko po tom, ako spoločne s otcom zasadli pred televíznu obrazovku, podarilo vyrovnať na 2:2.

"Keď som zapol telku, viedli sme 2:0, no v priebehu minúty bolo zrazu 2:2. Hovoril som si v duchu, či som to ja nepokazil tým, že som začal zápas sledovať. Chalanom sa našťastie do konca tretiny podarilo streliť tretí gól a jednogólový náskok udržali až do konca. V poslednej minúte pri švédskej kanonáde som mal malú dušičku."

"Náš tím odohral super zápas. Je tam veľa skúsených hokejistov z NHL i KHL, ktorí tvoria kompaktný celok. Myslel som si, že v semifinále narazíme na Fínov. Kanada bude tvrdým orieškom, no môžeme prekvapiť," povedal pre TASR Richard Riszdorfer, "háčik" slovenského štvorkajaku.

Jeho starší brat Michal sledoval zápas doma s rodinou. Historický postup hokejistov do bojov o medaily na olympijskom turnaji považuje za veľký úspech slovenského športu.

"Chalani hrali naozaj super, dokázali zdolať úradujúcich olympijských víťazov, čo je fantastické. Veľmi dobre nám vyšli presilovky a pri našom oslabení sme Švédom nedovolili skórovať, čo bolo veľmi dôležité. Pred semifinále je ťažké robiť nejaké prognózy. Kanada je papierovým favoritom, no ak zopakujeme výkon zo zápasu so Švédskom, nie sme bez šancí," povedal Michal Riszdorfer.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Golonka veril v úspech proti Švédsku: Na nich to vieme