01.08.2021 02:00
Deň 9
Sabbatini (striebro)
Koniec

Golfista Sabbatini spôsobil senzáciu, od zlata ho delil jeden úder

Rory Sabbatini so striebornou medailou na OH Tokio 2020 / 2021.
Rory Sabbatini so striebornou medailou na OH Tokio 2020 / 2021. (Autor: TASR)
Sportnet, SITA|1. aug 2021 o 07:45 (aktualizované 1. aug 2021 o 10:34)

Slovensko získalo v Tokiu tretiu medailu, Sabbatini má striebro.

TOKIO. Slovenský reprezentant v golfe Rory Sabbatini získal na OH v Tokiu striebornú medailu. V záverečnom kole zahral skvelých 61 úderov a svoju celkovú bilanciu vylepšil na -17 rán pod par ihriska. 

Sabbatini vo štvrtom kole turnaja vytvoril olympijský rekord ihriska. Prepracoval sa na druhú priečku a dlho musel čakať na výkony svojich súperov. 

Vedúci Američan Xander Schauffele mal na 14. jamke obrovské problémy, dokonca musel loptičku vyťahovať z okolia stromov, a tak sa niekoľko minút delil s rodákom z juhoafrického Durbanu o prvú priečku.

Na 17. predposlednej jamke sa však opäť dostal do vedenia a následne svoju pozíciu potvrdil. O jeden úder tak získal zlato pred strieborným Sabbatinim. 

Problémy amerického golfistu Xandera Shauffeleho.
Problémy amerického golfistu Xandera Shauffeleho. (Autor: TASR/AP)

Jeden zlý odpal za celý deň 

"Som v úžase. Po tom, ako som hral včera som nečakal, že teraz budem v tejto pozícii. Keď som sem dnes prišiel, nemal som od seba príliš veľké očakávania.

No proste to dnes všetko išlo ako po masle, bol to jeden z tých zriedkavých dní na ihrisku, keď všetko vychádza. Je to jeden z najväčších úspechov mojej golfovej kariéry," tešil sa Sabbatini po zisku striebra.

"V podstate som mal jeden zlý odpal na 16. jamke za celý deň. Ak by ste sa spýtali akéhokoľvek hráča, či by bral len jeden zlý úder za kolo, bol by veľmi šťastný," doplnil golfista, ktorá dokonca bojoval aj o zlato. 

Pár minút mal rovnaké skóre ako Američan Xander Schauffele. "Bol som pripravený na rozstrel a pre istotu som sa snažil udržať čerstvý. Xander však predviedol na 18. jamke dobrý tretí úder a vedel som, že to už zvládne."

Radosť neskrýval ani prezident Slovenskej golfovej asociácie Rastislav Antala.

"Je to super, ale takýto úžasný výsledok sme si nepredstavovali ani v najdivokejších snoch. Je to obrovský úspech. Všetci sme pred olympiádou hovorili, že nejdeme do Tokia na výlet, ale zabojovať medailu pre Slovensko," uviedol pre RTVS.

Piate miesto v medailovej bilancii 

Slovensko tak získalo na OH v japonskej metropole už tretiu medailu. Predošlé získali v športovej streľbe Zuzana Rehák Štefečeková (zlato v trape) a Jakub Grigar vo vodnom slalome (striebro v disciplíne K1). 

Rory Sabbatini získal vôbec prvú olympijskú medailu pre Slovensko v golfe. Toto športové odvetvie je súčasťou programu pod piatimi kruhmi len štvrtýkrát, v minulosti to bolo v Paríži 1900 a St. Louis 1904.

Prišla však dlhá pauza a golf sa na OH vrátil až v Riu de Janeiro 2016. Zaujímavosťou je, že po nedeli sa Slovensko dostalo k Švédsku a Novému Zélandu na piatu priečku medailovej bilancie krajín v golfe na OH.

Letná olympiáda Tokio 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Športy»Golf»Golfista Sabbatini spôsobil senzáciu, od zlata ho delil jeden úder