Začínal rovnako ako Sagan. Pre súperov môže byť Bernal roky postrachom

Egan Bernal sa stal víťazom Giro 2021.
Egan Bernal sa stal víťazom Giro 2021. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|30. máj 2021 o 20:05

Egan Bernal sa stal víťazom Giro d'Italia 2021.

MILÁNO, BRATISLAVA. „Je fantastický. Nevidím nič, čo by bolo pre neho nemožné. Je veľmi všestranný a má obrovský potenciál.

Má pred sebou veľkú budúcnosť,“ nadchýnal sa Eddy Merckx, jedna z najväčších legiend svetovej cyklistiky.

Je to poklona, ktorá sa len tak nepočuje. Merckx nezvykne preháňať. Takto ho uchvátil výkon Egana Bernala na Tour de France pred dvomi rokmi. Kolumbijčan senzačne preteky vyhral. Mal 22 rokov. 

Lenže po jeho veľkom triumfe prišiel útlm. Vlani nebol pre súperov takým postrachom. V stúpaniach sa trápil, oveľa častejšie zatínal zuby a naberal stratu. A vôbec nie malú.

Tour 2020 bola v znamení svetovej pandémie a veľkého súboja dvoch Slovincov. Že Bernal na Tour štartoval si dnes takmer nik nespomenie.

Tour vyhral napriek bolestiam

Bernal z pretekov odstúpil s bolesťami chrbta a 19-minútovou stratou.

„Bolesť som pociťoval vždy. Je to niečo s čím bojujem veľmi dlho. Aj pri mojom víťazstve na Tour som mal bolesti,“ hovoril otvorene pre kolumbijskú televíziu Signal.

Bolesti spôsobuje nerovnomerná dĺžka nôh. Jedna je dlhšia ako druhá.

„Naprávanie tohto problému je nesmierne dlhé, pretože táto nerovnováha mi spôsobila skoliózu (pokrivenie chrbtice – pozn. red.),“ opisoval cyklista tímu Ineos pre ESPN.

Pokrivenie mu tlačí na jeden z nervov. „Je to komplikované zranenie, ale pracujem na tom, aby som bol opäť silný. Mám okolo seba celý tím lekárov.“

Tým sa to nekončí. Dostať chrbticu do správnej polohy si vyžaduje pravidelné cviky. Hodiny a hodiny pracoval na to, aby stabilizoval problémový chrbát.

Okrem toho má vlastného fyzioterapeuta.

Pred tohtoročným Girom sa o ňom veľa nehovorilo. Na rozjazdenie absolvoval troje etapových pretekov, lenže posledné bolo Tirreno - Adriatoco dva mesiace pred Girom. A potom nič.

Bezmála dva mesiace o ňom nebolo počuť. V tichosti sa pripravoval.

„Veľmi veľa obetoval. Od vlaňajšej Tour na sebe neuveriteľne makal. Svoje kvality nikdy nestratil. Teraz opäť ukázal, prečo je taký dobrý,“ hovoril šéf tímu Ineos Dave Brailsford pre Eurosport.

Kolumbijčan vyhral Giro d’Italia 2021. Zvíťazil s náskokom 1:29 minúty pred Talianom Damianom Carusom.

Na prvú priečku sa dostal 24-ročný pretekár v deviatej etape a pozíciu si v druhej polovici pretekov udržal.

V takom mladom veku vybojoval druhý triumf na veľkých etapových pretekoch. Rovnako na tom bol naposledy Francúz Laurent Fignon.

S cyklistikou začal ako Sagan

Líder Ineosu bol dlho pre svetovú cyklistiku neznámym. Odmalička sa totiž venoval horskej cyklistike. Podobne ako Peter Sagan. A taktiež bol v nej veľmi úspešný. V Kolumbii sa v horskej cyklistike pravidelne umiestňoval na pódiu.

Už v sedemnástich rokoch štartoval na svetovom šampionáte, hoci pôvodne ho kolumbijský zväz na majstrovstvá nechcel poslať.

V klube na cestu do Nórska, kde sa v roku 2014 konali MS v horskej cyklistike, totiž nemali dosť peňazí. Na zväze váhali.

„Vraveli, že by to malo zmysel, len ak by som sa mohol dostať medzi dvadsať najlepších. Môj tréner vtedy povedal, že by som mal byť do desiateho miesta, ale naším cieľom je byť v top 5,“ hovoril Bernal.

Napokon skončil druhý, čo bola senzácia. O rok neskôr pridal na juniorskom šampionáte bronz.

Chcel však titul, z tretieho miesta bol sklamaný. Všetko nasvedčovalo tomu, že má pred sebou úspešnú kariéru, ale v horskej cyklistike.

Na bicykli je ako zabijak

Do cestnej ho posunul taliansky agent Paolo Alberati, ktorý si ho všimol a odporučil ho tímu Androni Giocattoli Sidermec.

Šéf Androni Gianni Savio sa preslávil vyhľadávaním talentov. V Latinskej Amerike má sieť agentov a ľudí, ktorí mu ich pomáhajú nájsť.

„Vravel som Alberatimu, že hľadám vrchára a on mi odvetil: Toto je presne ten chlapec. Mne sa zdal príliš mladý a chudý. Odmietol som to. Nato mi Paolo navrhol, že mi pošle výsledky jeho kondičných testov. Vraj keď ich uvidím, hneď mu budem volať,“ opisoval Savio, ako sa dozvedel o Bernalovi pre cyclingnews.

„A naozaj to tak bolo. Keď mi poslal jeho výsledky, hneď som bral telefón a volal som mu, aby som mohol s Eganom uzavrieť zmluvu. Zvyšok už všetci poznáte,“ doplnil Savio.

Bernal má veľa podobností s najväčšími šampiónmi v cyklistike. Túži víťaziť. Neuspokojí sa s druhou či treťou priečkou. 

„Na bicykli a mimo neho je úplne iný. Keď nejazdí, je pokojný a milý. Ale keď je na bicykli je to zabijak,“ opisoval Bradley Wiggins vo svojej relácii na Eurosporte.

Podľa neho je zaslúženým víťazom.

V najhorších podmienkach vyťažil najviac

Bernal na talianskej Grand Tour vyhral dve etapy – deviatu a šestnástu. Keď vyhral prvý raz, v cieli sa ani netešil. Cieľom prešiel vysilený.

Problém však nebol v tom, že by nemal energiu, prosto netušil, že v závere predbehol všetkých súperov, ktorí boli v úniku.

Keď vyhral v kráľovskej 16. etape po sólovom úniku, dal si záležať a pred cieľom si dával dole čiernu nepremokavú vetrovku. Pod ňou mal ružový dres lídra. Chcel si ho uctiť a ukázať fanúšikom vo víťaznom geste. 

Ak bol v pretekoch moment, ktorý najviac vystihuje jeho víťazstvo na Gire, tak to bola práve 16. etapa. Teplota v nadmorskej výške 2000 metrov klesala k nule, celý deň pršalo a hrozilo, že na ceste bude poľadovica.

Organizátori preto etapu skrátili. Z troch obávaných priesmykov ostal jeden – Passo Giau (2233 m). Aj to stačilo Bernalovi na to, aby ušiel všetkým súperom v hroznom počasí. Práve v tejto etape získal od rivalov najväčší náskok.

Pritom je veľmi pravdepodobné, že ak by sa išla etapa v pôvodnej dĺžke rozdiel v jeho prospech by bol ešte väčší.

„Mám rád, keď je chladno, prší a je hnusné počasie. A chcel som dnes ukázať niečo výnimočné. Urobiť šou pre fanúšikov,“ hovoril v cieli.

Hoci etapu skrátili a nebola taká náročná, ukázal, že je oveľa silnejší ako súperi. Svoj náskok vtedy bezmála zdvojnásobil.

Obavy by mal z neho aj Wiggins

Treba však dodať, že v poslednom týždni ho aj súperi dokázali dostať do úzkych, no iba pár kilometrov pred cieľom, a tak už aj s pomocou tímu mohol svoju pozíciu kontrolovať.

„Je oveľa skúsenejší. Toto je nová verzia Bernala. Ako jeho súper by som mal z neho obavy v najbližších rokoch,“ hovoril po poslednej etape Bradley Wiggins pre Eurosport.

Veľkú podporu mal práve v kolegoch. Tím Ineos celkovo zmenil štýl, nejazdil tak defenzívne ako pri triumfoch Chrisa Frooma.

„Dali sme jazdcom viac voľnosti. Je vidno, ako sa na to tešia, ako majú z toho radosť. Baví ich to. Myslím, že jazdci sami sú aktívnejší, súťaživejší. Myslím, že nám to všetkým len prospelo,“ opisoval Dave Brailsford pre Eurosport.

Britský tím vyhral taliansku Grand Tour celkovo tretí raz a druhý raz po sebe. Má veľkú šancu tento rok zabojovať o víťazstvo na všetkých troch Grand Tour. To je méta, ktorú sa ešte nikdy v histórii nepodarilo dosiahnuť žiadnemu tímu. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Začínal rovnako ako Sagan. Pre súperov môže byť Bernal roky postrachom