Giggs siaha na druhú trofej a na rekord

Moskvu okupujú tisíce anglických fanúšikov, prispôsobilo sa aj Červené námestie. Pred Kremľom vyrástlo provizórne futbalové ihrisko, pomaly postupujúci dlhý rad zvedavcov má nezvyčajný cieľ: čaká na prehliadku trofeje pre víťaza Ligy majstrov, a nie na tr
Moskvu okupujú tisíce anglických fanúšikov, prispôsobilo sa aj Červené námestie. Pred Kremľom vyrástlo provizórne futbalové ihrisko, pomaly postupujúci dlhý rad zvedavcov má nezvyčajný cieľ: čaká na prehliadku trofeje pre víťaza Ligy majstrov, a nie na tr (Autor: REUTERS, ČTK/AP, GETTY IMAGES.)
Sportnet|21. máj 2008 o 00:00

Waleský útočník Manchestru United Ryan Giggs drží v rukách pero, ktorým dnes večer môže prepísať históriu. Ak ho pošle tréner Alex Ferguson na trávnik, stane sa hráčom s najvyšším počtom odohraných zápasov za červených diablov.

Ryan Giggs dnes v počte štartov o jeden zápas prekoná žijúcu legendu Bobbyho Charltona, ktorý za tento klub stihol nastúpiť 758-krát. Môže ho navyše tromfnúť aj v počte získaných trofejí v európskej pohárovej súťaži číslo jeden.

Giggs patrí aj medzi pamätníkov víťazného finále Ligy majstrov v roku 1999 v napínavej dráme proti Bayernu Mníchov. Z vtedajšieho kádra okrem neho ešte zostali Gary Neville, Wes Brown (finále presedel na lavičke) a Paul Scholes (finálový duel mu vtedy ušiel pre trest).

,,Vtedajší a súčasný tím majú niekoľko spoločných menovateľov. Tímového ducha a vyváženosť medzi skúsenými hráčmi a mladými,“ povedal Giggs pre oficiálnu stránku UEFA.

Tridsaťštyriročný futbalista očakáva veľmi ťažký duel. ,,Súper má pevnú defenzívu, no my zase rovnako dobrý útok. Navyše, aj naša obrana sa držala v tejto sezóne dobre. Či to bude otvorený zápas, alebo nie, neviem povedať. My sa však budeme snažiť vytvárať si šance a streliť nejaké góly. Tak ako v každom stretnutí,“ vyjadril sa pre klubovú stránku ,,inventár“ United.

Trofej pre Abramoviča

V tejto sezóne Ligy majstrov bol najusilovnejším strelcom Chelsea Didier Drogba. Do priestoru bránky trafil 21-krát (najviac v celej súťaži) a z týchto striel sa lopta zatrepotala v sieti šesťkrát.

Futbalista z Pobrežia Slonoviny ťažko znáša neúspech. ,,Ak takéto zápasy prehráte, dlho vás ešte mátajú v pamäti. Preto chcem hrať a vyhrať. Som plný vzrušenia,“ povedal 30-ročný útočník v rozhovore pre klubovú televíziu.

,,Vzájomné zápasy týchto súperov sú vždy veľmi tesné, zriedka je rozdiel vyšší ako dvojgólový. Jediným cieľom je víťazstvo a skóre vôbec nie je rozhodujúce. A my chceme ponúknuť trofej šéfovi klubu Romanovi Abramovičovi. Hrá sa v jeho krajine, nuž ho chceme urobiť hrdým!“

Pred Manchestrom nemá plné gate. ,,Veľa som myslel na finále, a keď sme sa tam prebojovali, upokojil som sa. Už som hral veľké finálové duely, preto mi tento zápas nenaháňa strach­,“ konštatoval v rozhovore pre britský magazín Sport.

Poltucet dvíhal pohár

Hoci pre londýnsky klub zo Stamford Bridge to bude prvá účasť vo finále Ligy majstrov, skúsenosť s vyvrcholením tejto súťaže má už viacero hráčov tímu. Poltucet futbalistov z kádra Blues už zdvihlo túto vzácnu trofej nad hlavu.

Ako prvý Nicholas Anelka, ktorý triumfoval v roku 2002 s Realom Madrid. O dva roky sa to s tým istým klubom pošťastilo Makelelemu. Na strane zdolaných bol aj dnešný hráč Chelsea Michael Ballack, vtedy obliekajúci dres Bayeru Leverkusen. Letopočet 2003 bol pamätný pre Ševčenka - triumfoval s AC Miláno. Vtedy mal do činenia s mužstvom z tej istej krajiny, v ktorej hrával, nastúpil proti Juventusu. ,,Je to vždy ťažšie, pretože sa mužstvá dobre poznajú,“ konštatoval ukrajinský útočník.

Paulo Ferreira a Ricardo Carvalho zase patrili medzi kľúčových hráčov FC Porto pri zisku trofeje v roku 2004 pod vedením Josého Mourinha.

Predvlani sa pre zmenu tešil z pohára Juliano Belletti, ktorý v drese FC Barcelona zdolal Arsenal aj s dnešným obrancom Chelsea Ashleym Colom.

Pre úplnosť ešte dodajme, že brankárska dvojka Chelsea Carlo Cudicini sedel v roku 1993 vo finále Ligy majstrov na lavičke AC Miláno proti Olympique Marseille.

V posledných siedmich ro­koch sú vo vzájomných súbojoch oboch finalistov jednoznačne úspešnejší Londýnčania, ktorí zo 14 zápasov vyhrali rovnú polovicu, päťkrát sa zrodil nerozhodný výsledok a len dva razy triumfovali United.



Kliknite - obrázok zväčšíte.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Giggs siaha na druhú trofej a na rekord