Galis sa vracia do Slovana, bude trénovať zadarmo

(Autor: SITA)
Pavol Spál|2. aug 2013 o 10:20

Dušan Galis posilnil realizačný tím futbalistov Slovana. „Bude mať všetky kompetencie,“ tvrdí generálny riaditeľ klubu.

Agentúrny servis sme o 18:06 nahradili autorským článkom.

BRATISLAVA. Keď ako posledný tréner priviedol bratislavský Slovan k federálnemu titulu (1992), na štadión na Tehelnom poli chodilo aj štyridsaťtisíc ľudí.

Dnes je Dušan Galis členom vládnej strany SMER a netají sa, že i dobrý priateľ premiéra Roberta Fica - často s ním hrá futbal.

Sám o sebe Galis vraví: Celý život mám päťdesiat percent kamarátov a päťdesiat percent nepriateľov. Poslanec národnej rady Slovenskej republike Galis sa vracia do futbalového prostredia.

Klubu je zaviazaný

„Oslovilo ma vedenie Slovana, či by som bol ochotný robiť poradcu. Slovan mi toho v živote veľa dal. Klubu som veľmi zaviazaný. A nielen ja, ale aj celá rodina. Bez váhania som povedal, že áno,“ tvrdil šesťdesiattriročný Galis.

Už v nedeľu povedie tím v Corgoň lige proti Spartaku Myjava. Galis v Slovane pôsobil ako hráč i tréner, s majiteľom klubu Ivanom Kmotríkom má priateľské vzťahy.

„Zobral som si mesiac dovolenku a som ochotný vypomáhať bez akéhokoľvek finančného nároku,“ tvrdil stále člen výboru NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport.

Šéfstvo Slovana ako hlavného kouča oficiálne uvádza Jozefa Valoviča. Podľa našich informácií by však Galis mal byť šéfom realizačného tímu s najvyššími právomocami.

„Galis má neobmedzené, všetky kompetencie. Bude zodpovedať za výsledky a na starosti bude mať tréningový proces. Historicky je to predsa veľmi úspešný tréner,“ priznal generálny riaditeľ Slovana Petr Kašpar.

Na otázku, či bude Galis nadriadený trénerovi Valovičovi Kašpar reagoval: „Pôjde o vnútornú dohodu v rámci realizačného tímu, ale iste bude mať jedno z tých rozhodujúcich slov,“ tvrdil.

Rekordér Galis

Galis viedol Slovan nepretržite až päť rokov (1990 – 95), čo sa nikomu v jednom slede nepodarilo. Okrem federálneho titulu sa stal so Slovanom i trikrát majstrom Slovenska. Asistenta mu v tom čase robil práve Valovič.

„Dohodli sme si pravidlá s Valovičom, druhým i tretím koučom, ktoré ešte dotiahneme do konca, ale tiež budem sedieť počas zápasov normálne na lavičke ako zamestnanec klubu. Ja budem rešpektovať ich názor, oni budú rešpektovať môj,“ dodal bývalý tréner reprezentácie.

Galis neskrýva emócie, vie sa riadne rozčertiť. Má povesť veľmi prísneho kouča s autoritou. Jeho priame slová občas chutia jedovato.

„Keď porovnám iné slovenské ligové kluby, čo sa týka bojovnosti a nasadenia, slovanisti ďaleko zaostávajú za tým, čo by očakávala bratislavská verejnosť. S Valovičom som v pravidelnom kontakte a pokiaľ ide o káder, chodím stále na zápasy Slovana a mám prehľad o mužstve a výkonnosti hráčov.“

V piatok sa na Pasienkoch objavil aj Róbert Vittek, rekordér v počte gólov za národný tím. „Netrénoval s nami, ale bol by som veľmi rád, ak by prišiel do Slovana. Je to hráč, ktorý pre tento klub niečo urobil – osobnosť, nielen na ihrisku. Bol by vzorom aj prínosom. O takých hráčov by sa pobil každý slovenský klub. O rokovaniach však nič neviem,“ dodal Galis.

Možno príde Trapattoni

Slovan v nedeľu po prehre v Trenčíne vyhodil Samuela Slováka a odvtedy naďalej hľadá trénera. „Súčasné riešenie (Galis – Valovič) je na prechodný čas. Stále rokujeme. Vybrať niekoho pre Slovan nie je jednoduché,“ tvrdil Kašpar.

Na otázku, či sa môže stať, že tím oficiálne až do konca sezóny povedie Galis, reagoval vyhýbavo: „Môže sa stať všetko. Môže prísť Giovanni Trapattoni i Galis. To je zložitá otázka,“ uzavrel so smiechom generálny riaditeľ.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Galis sa vracia do Slovana, bude trénovať zadarmo