Futsal: Slováci poznajú súperov kvalifikácie na Euro

ilustačné foto
ilustačné foto (Autor: sita)
TASR|10. sep 2008 o 14:44

V kvalifikácii o postup na ME 2010 v Maďarsku sa slovenskí futsalisti stretnú s majstrami Európy Španielmi, Moldavskom a jedným zo štvorice Kazachstan, Cyprus, Anglicko, Írsko.

Nyon 10. septembra (TASR) - Slovenská futsalová reprezentácia sa v kvalifikácii o postup na ME 2010 v Maďarsku stretne v 2. skupine s vysokým favoritom Španielskom a Moldavskom.

K nim pribudne víťaz predkola A, v ktorom si medzi sebou zmerajú sily Kazachstan, Cyprus, Anglicko a Írsko. Rozhodol o tom stredajší žreb v sídle Európskej futbalovej únie (UEFA) vo švajčiarskom Nyone.

Slováci aj proti majstrom Európy

O postup budú Slováci, ktorých vytiahli zo žrebovacieho bubna z druhého výkonnostného koša, bojovať na kvalifikačnom miniturnaji v Španielsku (hrá sa na budúci rok 19.-22 marca pravdepodobne v Grenade). Reprezentačný kouč Milan Kollár si z najvyššieho koša prial do skupiny Srbov alebo Čechov, želanie mu nevyšlo a jeho tím narazí na úradujúcich majstrov Európy a sveta Španielov.

Naopak, z tretieho sa chcel vyhnúť Rumunom okrem iného aj preto, že sú usporiadateľmi jednej z kvalifikačných skupín a patria medzi elitu na starom kontinente.

"Dostali sme Španielov, čo je dosť zlý žreb. Nebudem hovoriť o našich šanciach, nech si každý sám urobí úsudok. Neteší ma, že zo štvrtého koša pribudne do našej skupiny zrejme Kazachstan, ktorému sa chcel každý vyhnúť. Pokúsime sa skončiť na 2. mieste, ale bude to nesmierne náročné," povedal pre TASR Kollár.

Do kvalifikácie zasiahne spolu 38 európskych tímov vrátane debutantov na medzinárodnej scéne - Čiernej Hory, Estónska a Írska. Najskôr sa v termíne 14.-22. februára 2009 hrajú predkolá kvalifikácie, víťazi štyroch skupín idú automaticky ďalej. Spolu s nimi aj dva najlepšie tímy z druhých miest a Andorra.

V hlavnej fáze kvalifikácie sa vyčlenilo sedem skupín so štyrmi mužstvami. Postupová matematika velí skupinu vyhrať, alebo byť medzi štyrmi najlepšími tímami z 2. miesta. Jedenástku účastníkov finálového turnaja v Maďarsku (16.-30. januára 2010) doplní usporiadateľská krajina.

Žreb kvalifikácie ME 2010:

1. skupina: Ukrajina, Holandsko, RUMUNSKO, Andorra

2. skupina: ŠPANIELSKO, Slovensko, Moldavsko, víťaz predkola A (Kazachstan, Cyprus, Anglicko, Írsko)

3. skupina: ČESKO, Chorvátsko, Bosna a Hercegovina, víťaz predkola B (Lotyšsko, Arménsko, Bulharsko, Estónsko)

4. skupina: Taliansko, Bielorusko, LITVA, druhý najlepší tím z 2. miesta predkola

5. skupina: Srbsko, BELGICKO, Macedónsko, víťaz predkola C (Grécko, Gruzínsko, Albánsko, Malta)

6. skupina: PORTUGALSKO, Poľsko, Azerbajdžan, víťaz predkola D (Izrael, Fínsko, Turecko, Čierna Hora)

7. skupina: Rusko, Slovinsko, FRANCÚZSKO, najlepší tím z 2. miesta predkola

* - kapitálkami sú vyznačení usporiadatelia kvalifikačných skupín

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Futsal»Futsal: Slováci poznajú súperov kvalifikácie na Euro