Zlatý Trezeguet či rozprávka Dánska a Grécka. TOP 5 momentov z histórie EURO

Theodoros Zagorakis oslavuje víťazstvo Grécka na EURO 2004.
Theodoros Zagorakis oslavuje víťazstvo Grécka na EURO 2004. (Autor: REUTERS)
Sportnet|11. jún 2024 o 15:20

Aké najlepšie momenty priniesla história ME vo futbale?

BRATISLAVA. 64 rokov čarovných futbalových momentov. Šestnásť edícií plných futbalových legiend, ktoré podnecujú futbalový svet.

Majstrovstvá Európy sú jednou z najočakávanejších udalostí vo svete športu. Oprávnene, pretože sú naplnené emóciami, ktoré môže poskytnúť iba futbal.

Futbaloví fanúšikovia boli svedkami naozaj úžasných momentov počas celej histórie EURO šampionátov, a tak sme sa podujali na nevďačnú úlohu vybrať 5 najlepších!

S malou pomocou športovej platformy Sofascore možno teraz všetky tieto momenty hodnotiť číslami. Pretože Sofascore poskytuje exkluzívne historické štatistické údaje pre všetky majstrovstvá Európy od roku 1980.

Dominantné Španielsko - 2012

Podľa mnohých je jednou z najdominantnejších generácií vo futbalovej histórii španielsky tím, ktorý vyhral majstrovstvá Európy v roku 2012.

Nielenže vyhrali EURO, vyhrali aj majstrovstvá sveta dva roky predtým a ďalšie EURO predtým, v r. 2008.

VIDEO: Zostrih zápasu Španielsko - Taliansko vo finále EURO 2012

Takže 1. júla 2012 sa v Kyjeve oficiálne etablovali ako jedna z najsilnejších futbalových generácií vôbec. Stali sa tiež prvým (a zatiaľ jediným) tímom, ktorý úspešne obhájil trofej Henriho Delaunaya.

Bolo to obdobie, v ktorom mali 29 zápasov bez prehry v rade. A to EURO 2012 bola z ich strany čistá dominancia.

Španielsko bolo najlepšie hodnoteným tímom turnaja s priemerným hodnotením Sofascore 7,35 a Xavi bol najlepšie hodnoteným hráčom s priemerným hodnotením Sofascore 7,98.

Historické údaje ukazujú, že Španielsko malo najvyššie držanie lopty (v priemere 65,8 %), najviac presných prihrávok (v priemere 638,8 na zápas), najviac striel na bránu (v priemere 7,0 na zápas), najviac strelených gólov a najmenej inkasovaných gólov.

Ak to nie je nadvláda, potom nevieme, čo by to mohlo byť. Futbal v celej svojej kráse!

Grécko to vyhralo všetko - 2004

Zatiaľ čo Španielsko patrilo medzi favoritov na víťazstvo v ročníku 2012, to, čo sa stalo na EURO 2004, nemohol nikto predvídať.

Grécko bolo tím, ktorý nikdy nevyhral zápas na veľkom turnaji, a tím, ktorý bol druhým najmenej favorizovaným na víťazstvo v súťaži.

Ani žrebovanie v tom roku nebol na ich strane, keď boli zaradení do „skupiny smrti“ s domácim Portugalskom, Španielskom a Ruskom.

Mnohí futbaloví fanúšikovia teda mali len jednu otázku – získa Grécko na turnaji aspoň bod? Ale prišiel deň otvorenia a svet zostal v šoku.

VIDEO: Cesta Grécka za víťazstvom na EURO 2004

Grécko zvíťazilo 2:1 v zápase, v ktorom dominovalo Portugalsko. Tím Otta Rehhagela mal iba 33-percentné držanie lopty, iba 259 prihrávok (v porovnaní s 492 portugalskými), celkovo 8 striel (v porovnaní s 22 portugalskými) a napriek tomu dokázal vyhrať.

Neskôr v skupine dosiahli veľkú remízu 1:1 proti Španielsku a aj keď v záverečnom zápase skupinovej fázy prehrali s Ruskom, lepší gólový rozdiel im zabezpečil vyraďovaciu fázu.

Vo štvrťfinále ich čakalo Francúzsko a svet bol svedkom ďalšieho šoku. Úradujúci šampióni vedení útočnými silami ako Zidane, Henry, Trezeguet, Wiltord nedokázali prejsť cez grécku obranu.

Charisteas skóroval v 65. minúte a outsider knokautoval ďalší veľký tím. Bol to ďalší zápas, v ktorom súper dominoval:

Držanie lopty 62 percent ku 38; celkový počet striel 14 ku 5; počet prihrávok 510 ku 318, všetko v prospech Francúzska, ale nakoniec postúpilo Grécko.

Súperom v semifinále bolo Česko a Traianos Dellas sa stal gréckym hrdinom vďaka víťaznému gólu v predĺžení. Dellas zakončil zápas s hodnotením Sofascore 8,0.

A potom – nastal čas pre reprízu úvodného zápasu. Hostiteľ z Portugalska čakal vo finále, no túto grécku rozprávku už zastaviť nedokázal.

Ďalšia výhra 1:0 pre Grécko a jeden z najprekvapivejších šampiónov všetkých čias! Pri pohľade na štatistické údaje z tohto turnaja je ťažké nájsť Grécko blízko vrcholu v akomkoľvek segmente.

Ale to asi nikoho v Grécku nezaujíma: 11. tím podľa priemerného hodnotenia Sofascore, 15. v držaní lopty a presných prihrávkach, 12. v strelách na bránu, 7. v strelených góloch. Ale aj napriek tomu, nakoniec sú číslo 1 a toto bol príbeh do kníh dejepisu.

Zlatý David Trezeguet - 2000

Jeden pohyb môže zmeniť históriu. Stačí sa opýtať Francúzska. Štvrťstoročie boli bez trofeje a na EURO 2000 prišli s talentovanou generáciou, ktorá snívala o skončení obdobia sucha.

Ich šatňa bola plná hviezd - Zidane, Henry, Deschamps, Vieira, Djorkaeff, Thuram, Desailly, koho si len spomeniete. Francúzsko nemalo ľahkú cestu.

Holandsko stretli v skupinovej fáze, Španielsko a Portugalsko vo vyraďovacej fáze, no krok za krokom sa dostali až do finále proti Taliansku. Veci vôbec nešli podľa plánu. Uplynulo 90 minút a Taliansko viedlo.

VIDEO: David Trezeguet a jeho víťazný gól na EURO 2000

Ale potom, v posledných sekundách, Sylvain Wiltord strelil vyrovnávajúci gól, ktorý zabezpečil predĺženie Francúzska, v ktorom David Trezeguet strelil jeden z najpamätnejších volejov v histórii finále šampionátov EURO. Bol to zlatý gól, ktorý viedol k druhej trofeji vo výkladnej skrini Francúzska. Didier

Deschamps bol najlepšie hodnoteným hráčom v tomto zápase, skončil ho so Sofascore ratingom 7,9.

So Zidanom diktoval tempo zápasu, celkovo mali 122 presných prihrávok a zvíťazili v 35 dueloch. Ale história si bude navždy pamätať Trezuguetov volej a zlatý gól ako jeden z najpamätnejších momentov.

Popoluška pochádza z Dánska - 1992

Ak bolo víťazstvo Grécka v roku 2004 prekvapujúce, to, čo predviedlo Dánsko na EURO 1992, bolo ešte neuveriteľnejšie, pretože sa na tomto turnaji ani nemalo zúčastniť.

Hráči už mysleli na ďalšiu sezónu, keď sa len 10 dní pred úvodným zápasom ozvalo - Juhoslávia je sankcionovaná, Dánsko ide na šampionát!

Skupinová fáza bola mimoriadne náročná, s Francúzskom, Anglickom a hostiteľským Švédskom. Dánsko však prešlo skupinou víťazstvom, remízou a prehrou.

Vtedy sa šampionátu účastnilo iba 8 tímov, takže Dánsko bolo priamo v semifinále proti úradujúcemu majstrovi z Holandska.

So stavom 2:2 v riadnom hracom čase nakoniec vyhralo Dánsko po penaltovom rozstrele. So všetkými tými veľkolepými tímami za chrbtom zostávalo jediné, koho bolo treba poraziť, Nemecko.

VIDEO: Cesta Dánska k víťazstvu na EURO 1992

Bol to zápas, v ktorom dominovalo Nemecko: držanie lopty 60 percent ku 40, celkový počet striel 18 ku 8, prihrávky 413 ku 293, všetko v prospech Nemcov.

Najdôležitejšie štatistické údaje však ukazovali - Dánsko strelilo 2 góly, Nemecko 0! Ak nikto neveril, že príbeh o Popoluške je skutočný, po roku 1992 určite začal veriť.

Peter Schmeichel bol najlepšie hodnoteným hráčom turnaja s priemerným Sofascore ratingom 7,86.

Dánsko bolo druhým najlepšie hodnoteným tímom turnaja s priemerným Sofascore ratingom 7,13. Boli 5. v držaní lopty a presných prihrávkach, 7. v strelách a 5. v úspešnom driblingu. Príbeh na veky, ktorý sa ani nemal stať.

Proste wau! Najikonickejší gól všetkých čias - 1988

Ak futbalový fanúšik zavrie oči a niekto im povie, aby si predstavili niečo z majstrovstiev Európy, väčšina fanúšikov by zrejme videla skvelého Marca van Bastena a jeho čarovný volej vo finále EURO 1988.

Poézia v pohybe holandského oranžového dresu s číslom 12 na chrbte, ktorú už asi nikto neprekoná. Bol to prvý (a zatiaľ jediný) európsky titul pre Holandsko, čo ho robí ešte sladším.

Van Basten bol absolútnou silou tohto turnaja a dokončil ho s priemerným hodnotením Sofascore 7,92.

VIDEO: Ikonický gól Marca van Bastena

S 5 strelenými gólmi bol najlepším strelcom turnaja, k tomu všetkému pridal dve asistencie. Jeho výkon v skupinovej fáze pri víťazstve 3:1 proti Anglicku bol najvyššie hodnoteným individuálnym výkonom turnaja, van Basten dosiahol hetrik a zakončil ho s hodnotením Sofascore 9,6.

Holandsko bolo najvyššie hodnoteným tímom turnaja s priemerným Sofascore hodnotením 7,25.

Na vrchole rebríčka sa umiestnili aj v držaní lopty (59,2 percent), počte striel (priemer 18,8 na zápas), presných dlhých lôpt (priemer 29,0 na zápas) a mnohých ďalších, čím sa právom stali majstrami Európy!

Nebolo by to však také jednoduché, ako sa zdalo, bez Marca van Bastena, ktorý dal čerešničku navrch svojim volejom „ako z iného sveta“, ktorý sa navždy zapísal do kníh histórie.

Článok vznikol v spolupráci so štatistickým portálom Sofascore.com

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Zlatý Trezeguet či rozprávka Dánska a Grécka. TOP 5 momentov z histórie EURO