Českému futbalu vynáša milióny, na čo je nám Schick? Hrdina zatienil generačný talent

Českí futbalisti v zápase proti Moldavsku.
Českí futbalisti v zápase proti Moldavsku. (Autor: TASR/AP)
Martin Kozinka|21. nov 2023 o 07:30

Legenda Slovana si takýto prehrešok vo svojej generácii nevie predstaviť.

BRATISLAVA. „Ospravedlnili sa za škandál, Česi sa balia na EURO do Nemecka,” napísal po postupe národného tímu portál Sport.cz.

Českí futbalisti si v skutočnosti splnili povinnosť, základný cieľ, ktorý si nastavili, čím bol postup. Neohromili, skôr niektorých sklamali. 

Je isté, že sa na európskom šampionáte budú musieť prezentovať odlišne. Pomôcť im v tom môže trénerská výmena.

Kouč tímu Jaroslav Šilhavý po poslednom kvalifikačnom zápase s Moldavskom oznámil svoju kapituláciu na lavičke.

„Tlak bol enormný. Niekedy som to ani nechápal. Aj to rozhodlo,“ uviedol hneď po stretnutí. Sľúbil, že sa na šampionát do Nemecka príde pozrieť ako divák. „Prídem chlapcov povzbudiť.”

Zo štadióna v Olomouci ho vyprevádzali skandujúci fanúšikovia, ktorí mu ďakovali za päť rokov práce pri reprezentácii.

Nezaslúžia si hrať na EURO, tvrdí expert

Posledné dni sa v českom futbale riešila len jedna vec. Nočný výlet do klubu trojice hráčov Vladimíra Coufala, Jakuba Brabca a Jana Kuchtu.

„Bola to čistá hlúposť. Bolo to bez rešpektu k fanúšikom, k emblému na srdci,” povedal v predzápasovom štúdiu ČT sport bývalý český reprezentant Marek Hainz.

„Potrestali sa ale sami, tým, že tu dnes nemôžu byť a bojovať o postup,” dodal.

Expert ČT sport David Kobylík povedal, že si táto trojica nezaslúži obliecť dres Česka na európskom šampionáte v Nemecku.

Ako príklad použil incident z roku 2002, keď česká reprezentácia do 21 rokov čelila podobnému škandálu. Vtedy vyhrala EURO bez trojice vylúčených hráčov.

Následne vyzval trénera, aby túto možnosť takisto zvážil.

„Oni nielenže porušili dôveru, ale znehodnotili svoj fyzický výkon. Neboli tak v stopercentnej pripravenosti,” poznamenal Kobylík.

„Táto kauza môže obrátiť karty na našu stranu,” dodal optimisticky. Malo ísť o motiváciu pre hráčov, ktorí boli nahnevaní na trojicu. Navyše sa posledné dva dni o ničom inom nerozprávalo.

Legenda Slovana si to nevie predstaviť

ČT sport pred zápasom vyspovedal aj hráčske legendy Československa, ktoré ovládli majstrovstvá Európy v roku 1976.

Majstri z Belehradu sa stretli vo Velkých Bílovicíc, kde si zaspomínali na svoj úspech. Spýtali sa ich aj na nočný škandál trojice futbalistov.

Členovia tímu z Belehradu 1976.
Členovia tímu z Belehradu 1976. (Autor: TASR/Martin Palkovič)

„Hrajú sa na profesionálov, ale ukázali, že od nich majú ešte ďaleko,” opísal konanie trojice Coufal, Brabec a Kuchta legendárny Antonín Panenka.

Bývalý hráč a tréner bratislavského Slovana Ján Švehlík neverí, že by ich takáto vec kedysi lákala: „Neviem si predstaviť, že by sa v našej generácii niečo takéto stalo.”

„Veď treba si počkať deň-dva a potom to mohli naplno osláviť,” dodal.

„Keď sa nepostúpi na EURO, bude to mať veľmi zlé následky na celý československý futbal,” maľoval čerta na stenu rodák z Handlovej Karol Dobiaš.

Bizarná spolupráca otvorila skóre

Tréner Jaroslav Šilhavý spravil pred duelom s Moldavskom až štyri zmeny oproti poslednému zápasu v Poľsku. Namiesto potrestaného Jakuba Brabca do obrany postavil Martina Vitíka. Týmto príliš neprekvapil.

Väčšia dilema prišla s nahradzovaním Vladimíra Coufala. Rozhodoval sa medzi Davidom Juráskom a Lukášom Masopustom.

Druhý menovaný nakoniec dostal prednosť. Ak by si zvolil Juráska, tak by David Doudera nastúpil na pravom kraji. Nakoniec sa ukázalo, že táto voľba bola kľúčová.

Doudera ukázal v 14. minúte svoju neuveriteľnú rýchlosť na ľavej strane ihriska, keď dostal perfektnú prihrávku od Tomáša Chorého. Prešprintoval obrancu a v súboji jeden na jedného strelou placírkou po zemi prekonal brankára Moldavska.

Moderátor ČT sport sa neskôr spýtal Douderu, či podľa neho Chorý plánoval takúto prihrávku. Strelec gólu rázne odpovedal: „Určite o mne vedel, takú rýchlosť musel vidieť.”

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»ME vo futbale»Českému futbalu vynáša milióny, na čo je nám Schick? Hrdina zatienil generačný talent