IQ nula, to by si ani Ronaldo nedovolil, reaguje bývalý tréner. Šilhavému ospravedlnenie nestačí

Kapitán Česka Tomáš Souček na nedeľnej tlačovej konferencii.
Kapitán Česka Tomáš Souček na nedeľnej tlačovej konferencii. (Autor: Reprofoto - Youtube/ceskarepre)
Martin Kozinka|19. nov 2023 o 17:55 (aktualizované 19. nov 2023 o 20:15)

Kapitán Součka do podniku nepozvali. Nevedel som o tom, tvrdí

Agentúrnu správu sme nahradili autorským textom.

OLOMOUC. “Noční dýchánek”, ako nazvali v českom jazyku bujný výlet troch reprezentantov do podniku v Olomouci, zanechal národný tím nášho západného suseda v zložitej situácii.

Prehrešok Vladimíra Coufala, Jakuba Brabca a Jána Kuchtu nezostal bez povšimnutia. V ére smartfónov a prístupu k internetu takmer všade boli stredobodom pozornosti. 

Aká by to bola noc v klube bez akýchsi následkov či trápnych videí, na ktorých ledva stojíte na nohách. Táto trojica by o tom vedela rozprávať svoje.

Bolo im ale jasné, že sa o tom každý dozvie. Prečo tak potom spravili? Bolo im ukradnuté, kto si čo pomyslí? 

Niektorých fanúšikov ich konanie pobavilo. Veď ako znie slávna veta Boleka Polívku z Domácej Opateri: „Ku*vy, chlast a chlebíčky, to jsou naše koníčky.” Tejto zásady sa pravdepodobne drží skupinka futbalistov z Česka.

Futbalisti Česka.
Futbalisti Česka. (Autor: TASR/AP)

Celkovo však verejnosť vníma tento prehrešok ako bodnutie dýkou do chrbta, rovnako, ako aj ich spoluhráči.

Nepríjemná situácia totižto nastala len dva dni pred kľúčovým zápasom, v ktorom ide Čechom o všetko. Ak si chcú ďalšie leto zahrať na majstrovstvách Európy v Nemecku, v poslednom zápase skupiny budú musieť minimálne remizovať s Moldavskom.

Hrdé levy? Po dnešku asi ťažko

Tréner, kapitán a manažér mužstva sa v nedeľu zišli na predzápasovej tlačovej konferencii. Tú sledovali tisíce ľudí. S podobnou sledovanosťou sa ešte nestretli.

Nad hlavou im visel nápis “hrdí lvi” (hrdé levy). Po ich slovách by sa mala prvá časť zmeniť.

Ani jeden z nich sa neodvážil niekoho kritizovať. Stále opakovali vety ospravedlnili sa, mrzí ich to a nič s tým už nespravíme. Nechcú, aby sa verejnosť dozvedela pravý dôvod prúseru hráčov.

Manažér českého národného tímu Tomáš Pešír  na začiatku tlačovej konferencie aspoň upresnil, ako sa so situáciou vysporiadali.

Povedal, že sa stretol s trénerským tímom, s ktorým sa o tom dozvedeli až v ranných hodinách, aby vyhodnotili túto situáciu.

„Zavolali sme si všetkých troch hráčov a povedali sme im naše rozhodnutie. Hráči to pochopili, samozrejme sa ospravedlnili a potom sme to povedali aj celému tímu,” ozrejmil Pešír.

VIDEO: Tlačová konferencia pred zápasom s Moldavskom.

Netušia, prečo si išli vyhodiť z kopýtka

Keď sa ho novinári spýtali na vysvetlenie hráčov, prečo trávili noc v klube, len ťažko hľadal slová.

„Nechcel by som sa v tom pitvať. Keď sme sa pýtali na ich impulz, prečo to vôbec chalanov napadlo…to vysvetlenie momentálne nemáme, ani ono ho asi nevedia,” povedal.

„Konkrétne vysvetlenie nemáme,” zakončil. Bolo vidieť, že sa snažili hľadať slová, ako z toho vykľučkovať a neuškodiť sebe či samotným hráčom ešte viac.

„U nás to nefunguje tak, že o 22.00 chodíme hráčom vypínať svetlá,” upozornil. 

Jeden z českých novinárov sa spýtal Tomáša Součka, či to ako kapitán berie ako podraz.

„Ako kapitána ma to veľmi mrzí, keďže sa držím zásad,” začal svoju odpoveď. „Mrzí to celý tím, ale aj tých troch, keďže pre nás majú obrovský prínos,” pokračoval.

VIDEO: Očividne podgurážený Jakub Brabec, ku ktorému pribehol Vladimír Coufal.

Britské médiá spozorneli

„Potrestanie je najväčšie u nich. Chceli tu byť, chceli naplniť náš cieľ. Ja ako kapitán som k tomu niečo mal, ale povedali sme si to všetci. To by som ale nechal medzi nami,” ani on nechcel prezradiť detaily nočného výletu spoluhráčov.

Tí ho však do podniku nepozvali: „Budem úprimný, o tejto akcii som nevedel. Netušil som, že sa niekam šlo. Dozvedel som sa to až ráno.”

Vladimír Coufal oslavuje v drese West Hamu triumf v Európskej konferenčnej lige.
Vladimír Coufal oslavuje v drese West Hamu triumf v Európskej konferenčnej lige. (Autor: TASR/AP)

Práve Vladimír Coufal je jeho spoluhráčom vo West Hame. Anglické médiá si tento prešľap okamžite všimli. Jeho výstrelok sa ihneď objavil v známych médiách ako napríklad BBC, The Sun, DailyMail či The Mirror.

Po návrate do klubu od neho budú chcieť určite vysvetlenie, prečo takto konal.

Na jedného z kľúčových hráčov mužstva majú fanúšikovia už aj tak ťažké srdce. V zápase proti Poľsku mohol totižto Coufal úmyselným faulom zastaviť gólovú situáciu súpera. Samozrejme by to bolo za cenu žltej karty.

V pozápasovom rozhovore ale s úsmevom na tvári povedal, že nefauloval schválne, aby sa nevykartoval pred zápasom s Moldavskom. 

Ospravedlnenie je málo, tvrdí kouč

„Vytýkali sme mu, že akciu neprerušil, nezastavil. Vysvetlíme si to medzi sebou,” avizoval po stretnutí tréner Šilhavý.

Práve kouč národného mužstva Čechoch sa nachádza v neľahkej situácii. Po prehre v Albánsku čelil mohutnej kritike fanúšikov. Tí si ho už na lavičke ani len nechceli predstaviť vidieť v nasledujúcom zápase.

Nakoniec to ustál a s tímom zdolali Faerské Ostrovy 1:0 a naposledy remizovali s Poľskom 1:1. Nie sú to však presvedčivé výsledky.

Jeho flegmatické správanie mnohých hnevá, často vyzerá, že ho nič nezaujíma. Rovnako pôsobil aj na tlačovej konferencii.

„Keď som sa to dozvedel, bolo to pre mňa veľké sklamanie a veľká komplikácia. V týchto veciach to ale inak riešiť nejde,” povedal tréner Šilhavý.

„Verím, že to neovplyvní našu prípravu na dôležitý zápas,” dodal. „Oni z toho boli tiež sklamaní, ospravedlnili sa tímu, veľmi ich to mrzelo. Ale to je málo. Stalo sa a musia za to niesť následky,” vysvetlil kouč, pre ktorého môže byť zápas s Moldavskom posledný na lavičke Česka.

IQ nula, reaguje tréner, ktorý si prešiel tým istým

Rovnaká situácia, len vo väčšom počte vinných hráčov, nastala aj pred štrnástimi rokmi. Akcie sa vtedy zúčastnili futbalisti Ujfaluši, Baroš, Fenin, Kováč, Matějovský a Svěrkoš.

Českí reprezentanti si nasmerovali cestu do jednej z pražských reštaurácií. Vtedy si spríjemňovali čas v spoločnosti prostitútok. 

Bolo to po prehre so Slovenskom v kvalifikácii o majstrovstvá sveta vo futbale 2010. Po porážke s výberom trénera Vladimíra Weissa staršieho prišlo aj odvolanie celého realizačného tímu Česka, na ktorého čele bol v tom čase hlavný tréner Petr Rada. 

Dnes je hlavným trénerom druholigovej Dukly Praha. Keď sa ho novinár Pavel Dosadil z portálu Sport.cz spýtal na najnovší škandál z Olomouca, zostal šokovaný.

„Ako hráč som počas kariéry nebol svätý. Ale toto by som si nikdy nedovolil. Zvlášť pred kľúčovým zápasom kvalifikácie ME! Toto mi jednoducho hlava neberie,“ povedal bývalý reprezentačný tréner Rada.

Petr Rada, v pozadí Vladimír Weiss starší v roku 2009.
Petr Rada, v pozadí Vladimír Weiss starší v roku 2009. (Autor: ČTK)

„IQ nula, k tomu nie je čo dodať. Coufal hrá za West Ham, tak či sa už cíti ako Ronaldo…Lenže ani Ronaldo, ani Messi by si na niečo také pred takým veľkým zápasom predsa netrúfli,“ vysvetlil.

„Pivo v kruhu niekde na hoteli, to bývalo a asi vždy bude. V mojej dobe neboli mobily, takže pristihnutý potom mohol tvrdiť, že jednoducho nikde nebol. Ale dnes? Vyraziť do veľkého klubu, kde vás všetci spoznajú, to je ako ísť do televízie. Absolútne nezodpovedné aj k trénerom,“ tvrdí.

„Hráči sa za trénerov postavili. A teraz im vykonajú toto!? Je to neuveriteľný exces, ktorý znova len uškodí obrazu celého českého futbalu,“ opísal situáciu Rada.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»IQ nula, to by si ani Ronaldo nedovolil, reaguje bývalý tréner. Šilhavému ospravedlnenie nestačí