Ôsmy deň EURO: Prvý tím je z hry von. Nemotorných Francúzov zachránil sporný moment

Holandský kapitán Virgil van Dijk a rozhodca Anthony Taylor počas EURO 2024.
Fotogaléria (10)
Holandský kapitán Virgil van Dijk a rozhodca Anthony Taylor počas EURO 2024. (Autor: TASR/AP)
Miroslav Kováčik|22. jún 2024 o 07:05

Kylian Mbappé presedel šláger dňa na lavičke náhradníkov.

BRATISLAVA. Keď sa Francúzsko a Holandsko stretli vo vzájomných súbojoch na EURO 2000, respektíve 2008, zakaždým padlo v zápase päť gólov. 

Podobnú gólovú nádielku očakávali priaznivci ofenzívneho futbalu aj tentoraz, no napriek zaujímavému úvodu sa v Lipsku gólu nedočkali. 

Na EURO 2024 sa v 21. zápase zrodila vôbec prvá bezgólová remíza, ktorá obe mužstvá priblížila k postupu do osemfinálovej časti turnaja. Celkovo sa na ME skončila séria 50 zápasov s aspoň jedným gólom.  

Kapitán Holandska Virgil van Dijk povedal, že so ziskom bodu môže žiť a spokojní mohli byť aj Francúzi, keďže mohli šetriť Kyliana Mbappého.

Ten v zápase proti Rakúsku utrpel zlomeninu nosa a keby do zápasu proti Holanďanom zasiahol, musel by hrať s ochrannou maskou tváre.

Tréner Didier Deschamps dostal po zápase otázku, či prítomnosť Mbappého na lavičke náhradníkov bola len takticky ťah ako zneistiť súpera:

"Nemusím blafovať. Keby to bol rozhodujúci zápas, možno by som uvažoval inak. Po tom, čo sa stalo, bolo pre neho rozumnejšie zostať na lavičke." 

Fotogaléria zo zápasu Holandsko - Francúzsko na EURO 2024 (skupina D)

V závere to nebol ani šach

O niečo kritickejšie zápas hodnotili média a experti. Denník L'Equipe označil francúzskych futbalistov za nemotorných a sklamanie neskrýval ani dlhoročný holandský reprezentant Rafael Van der Vaart.

"Začiatok bol pekný, ale ku koncu to nevyzeralo dobre. Nebol to ani šach, ale skôr to bolo o tom, že všetci sme spokojní a necháme to tak. Môže za to aj formát turnaja," povedal pre televíziu NOS.

V zápase sa odohral aj kontroverzný moment. Holanďania sa v 69. minúte tešili z gólu Xaviho Simonsa, ale ten napokon neplatil pre ofsajdové postavenie krajného obrancu Denzela Dumfriesa.

Názory trénerov sa ohľadom tejto situácie rozchádzajú. 

"Podľa mňa to nebol gól. Mali sme stretnutie s rozhodcami a bol tam hráč v ofsajde. Zdá sa mi to jednoznačné, ale nerozumiem tomu, prečo posudzovanie trvalo tak dlho," povedal Deschamps.

"Myslím si, že pozícia Dumfriesa je ofsajd, to je pravda. Avšak, neprekážal brankárovi. A keďže sa tak nestalo, potom je to podľa môjho názoru legálny gól.

Potrebovali päť minút, aby to skontrolovali? Tomu nerozumiem, ale zopakujem, že podľa mňa neprekážal brankárovi," povedal Ronald Koeman. 

Najlepší hráč? Bol úplne všade

Jedným z hrdinov zápasu bol holandský brankár Bart Verbruggen, ktorý stanovil nový rekord ME vo futbale. Vo veku 21 rokov a 308 dní sa stal najmladším brankárom, ktorý zaznamenal čisté konto.

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Ôsmy deň EURO: Prvý tím je z hry von. Nemotorných Francúzov zachránil sporný moment