K štadiónu v Prešove má dopomôcť aj štát. V hre je dotácia päť miliónov eur

Futbal Tatran aréna - vizualizácia.
Futbal Tatran aréna - vizualizácia. (Autor: Ing. arch. Ľubomír Sakala, Ing. arch. Martin Sakala)
TASR, Daniel Dedina|24. feb 2023 o 15:00

Všetci pomôžu, ako sa dá, tvrdí primátor.

PREŠOV. Prešovskí futbaloví fanúšikovia si môžu spokojne mädliť ruky. A nielen tí prešovskí, keďže tamojší štadión má byť v roku 2025 jedným z dejísk majstrovstiev Európy hráčov do 21 rokov.

Podaril sa krok číslo dva, potrebný k tomu, aby sa výstavba prešovského štadióna rozbehla.

Po zastupiteľstve samosprávneho kraja schválili uzatvorenie zmlúv o dielo s víťazom verejného obstarávania na výstavbu Futbal Tatran arény (FTA) aj prešovskí mestskí poslanci.

Zároveň schválili financovanie stavby vo výške 7,14 milióna eur. V tomto roku na ňu v rozpočte vyčlenili prvých 3,2 milióna eur.

Vedenie mesta zároveň rokuje o podpore zo strany štátu na dostavbu časti štadióna, ktorú zatiaľ nemá finančne krytú.

Chcú to stihnúť do konca 2024

Víťazom verejného obstarávania sa stala spoločnosť AVA-stav, s. r. o., Galanta. Stavbu má realizovať v dvoch etapách za celkovú sumu 21,21 milióna eur bez DPH.

Ako uviedol primátor mesta František Oľha, Slovenský futbalový zväz prišiel s návrhom, že projekt FTA je pre nich prioritou.

Prešovský štadión bude podľa jeho slov vyhlásený za športovú infraštruktúru národného významu, a to umožní získanie dotácie prostredníctvom Fondu na podporu športu do výšky približne päť miliónov eur.

„Možno to bude trochu menej, zatiaľ nevieme, rokujeme, ale predbežne všetci zúčastnení povedali, že Prešovu pomôžu, ako sa dá, aby sme to jednak aj my finančne zvládli a jednak, aby štadión naozaj bol. Je veľmi pravdepodobné, že sa nám podarí zabezpečiť finančné krytie na celý projekt a stihnúť termín koniec roka 2024 na prvé zápasy," povedal Oľha.

Podľa Micheľa v tom bola politika

O tom, že štadión by mohol byť kompletne postavený do konca roka 2024 vravel nedávno pre Sportnet aj predseda predstavenstva Tatrana Prešov Ľuboš Micheľ.

„Práce v interiéri sa dajú robiť aj v zime, takže na jar 2025 by mohol byť štadión plne funkčný,“ tvrdil.

„Ak by sme teraz štadión nepostavili, bol by to veľký vlastný gól a reálne naša chyba,“ vyhlásil Micheľ, podľa ktorého bola výstavba futbalového štadióna v Prešove doposiaľ nie manažérska, ale politická záležitosť.

Konateľ FTA Rastislav Mochnacký vníma súčasnú situáciu pozitívne, ale hovorí o behu na dlhú trať.

„Štadión musí byť vyhlásený za infraštruktúru národného významu. Potom sa vypracuje štúdia uskutočniteľnosti, ktorá bude posúdená Útvarom hodnoty za peniaze Ministerstva financií. Na základe toho sa prijme rozhodnutie,“ priblížil.

Zdôraznil, že robia všetko pre to, aby termín EURO 2025 hráčov do 21 rokov stihli.

Na základe výstupov z oboch zastupiteľstiev môže FTA podpísať zmluvu s víťazom verejného obstarávania.

Zmluva na prvú etapu nadobudne účinnosť po posúdení a doručení stanoviska Protimonopolného úradu k ad hoc štátnej pomoci. Potom môže dôjsť k odovzdaniu staveniska.

Fakty

Výstavba futbalového štadióna v Prešove by mala byť financovaná zo štyroch zdrojov. Sumou 7,14 milióna eur prispeje mesto a Prešovský samosprávny kraj, sumou 2,4 milióna eur Slovenský futbalový zväz a zvyšok by bol z Fondu na podporu športu.

FTA s kapacitou takmer 6 500 miest má spĺňať kritériá UEFA tretej kategórie. Rovnako má byť jedným z dejísk majstrovstiev Európy vo futbale hráčov do 21 rokov v roku 2025.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»K štadiónu v Prešove má dopomôcť aj štát. V hre je dotácia päť miliónov eur