Odkiaľ má Barcelona peniaze na prestupy? Hazarduje s budúcnosťou klubu

Prezident FC Barcelona Joan Laporta a Robert Lewandowski.

Odkiaľ má Barcelona peniaze na prestupy? Hazarduje s budúcnosťou klubu

Prezident FC Barcelona Joan Laporta a Robert Lewandowski. (Autor: TASR/AP)
Prezident FC Barcelona Joan Laporta a Robert Lewandowski.
Prezident FC Barcelona Joan Laporta a Robert Lewandowski. (Autor: TASR/AP)
Martin Kozinka|1. aug 2022 o 18:10

Na prestupy hráčov minula už viac ako 150 miliónov eur.

BRATISLAVA. V hlave mnohých futbalových priaznivcov vŕta jediná otázka. Odkiaľ berie Barcelona toľko peňazí na prestupy? 

Po sezóne 2019/20 hlásila "covidovú" stratu 97 miliónov eur. Už predtým mala dlh, ktorý sa však ešte zvýšil na sumu 488 miliónov eur. Koncom roka 2021 bol dlh Barcelony vo výške 1,35 miliardy eur. 

Katalánsky klub sa do tejto situácie dostal pre zlé prestupy, ako boli napríklad Coutinho (160 miliónov), Dembele (125) alebo Griezmann (120). 

Ďalším dôvodom sú enormné platy futbalistov. Už len Lionel Messi si za svoje posledné štyri sezóny v Barcelone prilepšil o 500 miliónov eur.

Bola to chyba, za ktorú doteraz viní súčasný prezident Joan Laporta toho bývalého Josepa Bartomeua. Situáciu ešte viac zhoršila pandémia koronavírusu.

Tréner futbalistov Bayernu Mníchov Julian Nagelsmann považuje aktivitu FC Barcelona na prestupovom poli za bláznivú.

"Je to jediný klub na svete, ktorý nemá peniaze, ale môže si kúpiť akéhokoľvek hráča. To je pre mňa bláznivé, priam šialené. Nachádzajú riešenia. Neviem ako, ale majú lepší káder než v minulej sezóne," poznamenal podľa agentúry AFP.

"Barca je späť! Je pravda, že sme boli prakticky nevyliečiteľne chorí. Vďaka finančnej páke však môžeme opustiť nemocnicu. Títo kritici žijú v minulosti a nemajú informácie o našom klube," odkázal Nagelsmannovi prezident Barcelony podľa agentúry DPA.

Trénera Bavorov totiž prekvapilo, že klub, ktorý má dlhy vo výške 1,35 miliardy eur, nakúpil hráčov ako Robert Lewandowski či Raphinha.

Kto zatiaľ prišiel a za koľko?

  • Franck Kessié - zadarmo
  • Andreas Christensen - zadarmo
  • Robert Lewandowski - 45 miliónov eur
  • Jules Koundé - 50 miliónov eur
  • Raphinha - 58 miliónov eur

*sumy sú podľa portálu transfermarkt.com

Predali televízne práva

Pojem "ekonomická páka" v Barcelone opisuje finančnú akciu, ktorú vykonali s cieľom zmierniť obmedzenia spôsobené dlhovou situáciou klubu. Aktiváciou páky klub v podstate čiastočne predáva aktíva s cieľom priniesť príjmy.

Prezident Barcelony Joan Laporta pomohol klubu zohnať finančné prostriedky na využitie v letnom prestupovom období tým, že zatiahol ekonomické páky, ktoré majú Katalánci k dispozícii.

Joan Laporta.
Joan Laporta. (Autor: TASR/AP)

Tieto páky znamenajú pre klub ziskové, no riskantné príležitosti na získanie finančných prostriedkov. V prípade Barcelony klub inkasuje finančné prostriedky predajom svojich televíznych a licenčných práv na niekoľko rokov.

Prvou a zároveň druhou pákou bolo, že predstavitelia Barcelony na mimoriadnom júnovom valnom zhromaždení odhlasovali predaj časti klubových televíznych práv, aby znížili svoj obrovský dlh a získali dostatok financií na vybudovanie tímu v letnom prestupovom období.

Barcelona v roku 2021 vykázala stratu vo výške 1,35 miliardy eur. Laporta vyzbieral celkovo 582 miliónov eur predajom 25% klubových televíznych práv na španielsku najvyššiu súťaž La Ligu na nasledujúcich 25 rokov globálnej investičnej spoločnosti Sixth Street. 

Príklad si vzali od Realu

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Španielsko»La Liga»Odkiaľ má Barcelona peniaze na prestupy? Hazarduje s budúcnosťou klubu