Prehrať doma s Kazachstanom? Je to ponižujúce, hovorí Tarkovič

Štefan Tarkovič.
Štefan Tarkovič. (Autor: TASR - Pavol Zachar)
Titanilla Bőd|7. jún 2022 o 01:20

Reprezentačný tréner neskrýval po prehre sklamanie.

TRNAVA. „Prehrať doma s Kazachstanom je pre mňa veľmi ťažké a ponižujúce,“ začal svoje pozápasové hodnotenie Štefan Tarkovič.

Slovenská futbalová reprezentácia v Lige národov podľahla Kazachstanu 0:1. Bola pritom jednoznačným favoritom stretnutia.

Trápenie v ofenzívnej fáze nie je pre slovenský národný tím nič nové.

Neoslnil ani v predchádzajúcom stretnutí vonku proti Bielorusku (1:0), dokázal však získať tri body vďaka gólu Tomáša Suslova.

Zámer bol hrať cez kraje

Suslov tentoraz nastúpil až v druhom polčase spolu s Lukášom Haraslínom. Podľa Tarkoviča to bol zámer bez ohľadu na priebežný výsledok.

„Kazachovia odohrali taký istý zápas aj proti Azerbajdžanu. V prvom polčase sú ešte plní sily a entuziazmu, ale vedel som, že v druhom polčase sa budeme presadzovať jeden na jedného v krídelných priestoroch. Preto tam išiel Haraslín a Suslov,“ vysvetľoval Tarkovič.

Slováci chceli súpera prečísliť aj cez krajných obrancov. Sčasti aj preto obmenil tréner takmer celú obranu v porovnaní so zápasom s Bieloruskom.

Z defenzívnej štvorice ostal iba Milan Škriniar, neskôr aj on musel striedať pre zranenie.

Na pravom kraji obrany nastúpil Martin Koscelník, na ľavom Juraj Chvátal.

V strede pribudol ku Škrinarovi Norbert Gyömbér. Peter Pekarík a Ľubomír Šatka sledovali zápas iba z tribúny, Vernon de Marco bol na lavičke.

Chvátal to nemal ľahké

Chvátal na seba upozornil už v úvode zápasu niektorými od nervozity pokazenými prihrávkami. Bol to však on, kto v druhom polčase vôbec prvý raz vystrelil do priestoru bránky súpera.

„Nemal to ľahké, hral cez nohu. Na to, že hral prvý reprezentačný zápas, úlohy v útočnej fáze splnil solídne. V obrannej fáze mal určité momenty, keď prepadol, no nehľadal by som v jeho výkone chybu,“ vravel o Chvátalovi Tarkovič.

„Pekarík má za sebou ťažké baráže, Šatka naposledy odbehal 10,8 kilometrov za zápas. Aj preto boli teraz na tribúne.

Ak by som dal do základnej zostavy Vernona a nebol by schopný odohrať celý zápas, vyčerpal by som tým striedanie,“ reagoval reprezentačný tréner na otázku, či by spätne nemenil niečo na základnej zostave.

Almásiho gól? No comment

Prehra s Kazachstanom vstúpi do dejín slovenského futbalu ako jeden z najhanebnejších výsledkov. Potupu mohol odvrátiť Ladislav Almási, no jeho gól neuznali pre faul Kucku pri zakladaní akcie.

„Nikdy sa nevyjadrujem k rozhodcom. Nebudem túto situáciu komentovať,“ stroho odvetil Tarkovič. Nedostatky vo výkone svojho mužstva rozoberal len všeobecne, nechcel kritizovať jednotlivcov.

„Hráči, ktorí sú zodpovední za finálnu fázu, musia proti takému súperovi ukázať v šestnástke kvalitu. Ja si to s mužstvom vydiskutujem individuálne.

Tvrdím, že oproti prvému zápasu sme sa posunuli, hrali sme inak, ako s Bieloruskom,“ zdôraznil tréner národného tímu.

Stále je šanca na reparát

V trnavskej City Arene boli počas celého zápasu hlučnejší fanúšikovia hostí. Domáci diváci zostali po ich vedúcom góle v šoku a ku koncu druhého polčasu sa tribún ozval už aj piskot.

„Ak prehrávame 0:1, nebudú tlieskať. Frustrácia ľudí je pochopiteľná,“ myslí si Tarkovič.

Slováci si nečakanou prehrou skomplikovali cestu za postupom do B-divízie. Stále však majú pred sebou štyri zápasy v Lige národov, z toho dva ešte v rámci tohto zrazu.

V piatok nastúpia v Azerbajdžane a budúci pondelok v Kazachstane.

„Stále máme možnosť reparátu na ich pôde. Musíme ich zdolať väčším rozdielom, tým pádom budeme mať všetko vo vlastných rukách. Samozrejme, za predpokladu, že predtým vyhráme v Azerbajdžane,“ zdôraznil Tarkovič.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Liga národov»Prehrať doma s Kazachstanom? Je to ponižujúce, hovorí Tarkovič