Chorváti padli až po penaltách. Z triumfu v Lige národov sa teší Španielsko

Futbalisti Španielska sa tešia po triumfe nad Chorvátskom vo finále Ligy národov.
Futbalisti Španielska sa tešia po triumfe nad Chorvátskom vo finále Ligy národov. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|18. jún 2023 o 23:33 (aktualizované 18. jún 2023 o 23:55)

Španieli vystriedali na tróne Francúzov, finále malo aj slovenskú stopu.

Liga národov - Final Four, finále

Chorvátsko - Španielsko 0:0 (0:0), po penaltách: 4:5

Penaltový rozstrel: Vlašič 1:0, Joselu 1:1, Brozovič 2:1, Rodri 2:2, Modrič 3:2, Merino 3:3, Majer nedal, Asensio 3:4, Perišič 4:4, Laporte nedal, Petkovič nedal, Carvajal 4:5

Rozhodovali: Zwayer - Lupp, Achmüller (všetci Nemecko). ŽK: Petkovič - Gavi, Nacho, Rodri

DIváci: 51.577

Chorvátsko: Livakovič - Juranovič (112. Stanišič), Šutalo, Erlič, Perišič - Modrič, Brozovič, Kovačič - Pašalič (61. Petkovič), Kramarič (90.+1 Majer), Ivanušec (78. Vlašič)

Španielsko: Simon - Navas (97. Carvajal), Le Normand (78. Nacho), Laporte, Alba - Rodri, Ruiz (78. Merino) - Asensio, Gavi (87. Olmo), Pino (66. Fati) - Morata (66. Joselu)

ROTTERDAM. Futbalisti Španielska triumfovali v 3. ročníku Ligy národov.

V nedeľňajšom finále v Rotterdame zdolali Chorvátov 5:4 v penaltovom rozstrele. V riadnom hracom čase a ani v predĺžení gól nepadol.

Španieli vystriedali na tróne Francúzov, v premiérovom ročníku Ligy národov sa tešili z trofeje Portugalčania. Finále malo aj slovenskú stopu, v pozícii štvrtého rozhodcu bol Ivan Kružliak.

Za najlepšieho hráča finálového turnaja Ligy národov vyhlásili Španiela Rodriho.

Na treťom mieste skončili Taliani, ktorí v súboji o bronz na turnaji Final Four zvíťazili v Enschede nad domácim Holandskom 3:2. Zopakovali tak svoje umiestnenie spred dvoch rokov.

Liga národov - prehľad doterajších víťazov

2019 - Portugalsko (Porto)

2021 - Francúzsko (Miláno)

2023 - Španielsko (Rotterdam)

* v zátvorke je dejisko finále

Priebeh zápasu Chorvátsko - Španielsko

I. polčas:

Španieli boli v úvode aktívnejší, vysoko napádali a hrali s vysunutou obranu. Chorváti sa prezentovali pozornou defenzívou, no v 9. minúte urobil brankár Livakovič hrubú chybu, ktorú Morata nevyužil.

Gól by však aj tak neplatil, pretože španielsky útočník bol v ofsajde. Krátko na to Gavi zobral loptu Erličovi, dostal sa do šestnástky, no namieril tesne vedľa ľavej žrde. Aj Chorváti sa postupne osmelili v útoku.

Po dlhej prihrávke Šutala sa Kramarič v 23. minúte dostal za obranu súpera, ale nespracoval si dobre loptu a jeho strelu zblokoval Laporte.

O osem minút neskôr poslal Modrič center do šestnástky, Perišič sa dostal k hlavičke, ale Simon z jeho pokusom nemal problém.

II. polčas:

Po prestávke začali lepšie Chorváti. Perišič sa uvoľnil na krídle a poslal center pred bránu, lopta sa dostala k Juranovičovi, no krížnou strelou netrafil priestor troch žrdí.

V 57. minúte predviedli Španieli rýchlu kombináciu. Pino vysunul Albu, ktorý centrom našiel Asensia, ale ten hlavičkou minul.

Fati sa v 84. minúte dostal do najväčšej šance duelu, keď mu Merino prihral do šestnástky, ale jeho pokus zneškodnil Perišič na bránkovej čiare.

Predĺženie:

V úvode predĺženia si tímy dávali pozor na chyby. Majer sa však v 100. minúte dostal do úniku, Nacho však predviedol dôležitý obranný zákrok a zneškodnil jeho šancu.

Na druhej strane sa mohol presadiť Olmo, ale prestrelil Livakovičovu bránu.

Penalty

Rozhodnúť musel až rozstrel a v ňom si lepšie počínali hráči Španielska.

Na ich strane bol neúspešný iba Laporte, v tíme Chorvátska nepremenili svoje pokusy Majer a Petkovič. V šiestej sérii rozhodol o triumfe "La Furia Roja" Carvajal.

Hlasy po zápase

Luis de la Fuente, tréner Španielska: "Vďaka bohu, že som dostal príležitosť viesť tento tím. Naši hráči sú príklad profesionalizmu a verím, že v budúcnosti dosiahnu ešte viac. Vynaložili sme obrovské úsilie a dostali sme za to odmenu."

Dani Carvajal, autor rozhodujúceho gólu v rozstrele : "Vedel som, že pôjdem ako šiesty a aj to, ako chcem jedenástku kopnúť. Chcel som to zahrať ´panenkovsky´ a vyšlo to. Pre nás to bola jedinečná príležitosť napraviť si chuť po svetovom šampionáte v Katare."

Rodri, stredopoliar Španielska: "Sme šťastní. Bol to mimoriadne náročný zápas, ale boli sme mentálne silní. Táto generácia môže dosiahnuť veľa. Stále je čo zlepšovať, ale teraz sa počíta iba víťazstvo a my môžeme oslavovať."

Zlatko Dalič, tréner Chorvátska: "Takáto prehra mrzí, no opäť máme medailu a to je cenné. Tri medaily z vrcholných podujatí, to vojde do histórie a je to naozaj veľká vec. Stále je v nás potenciál."

/zdroj: AFP, DPA/

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Liga národov»Chorváti padli až po penaltách. Z triumfu v Lige národov sa teší Španielsko