Finále pohára Slovan - Trnava? Je to riziko, tvrdí polícia

Zápasy futbalistov Slovana a Trnavy sprevádzajú vášne pravidelne.
Zápasy futbalistov Slovana a Trnavy sprevádzajú vášne pravidelne. (Autor: TASR)
Miloslav Šebela|29. apr 2022 o 14:47

V pondelok sa rozhodne, či sa finále Slovnaft Cupu odohrá v riadnom termíne.

BRATISLAVA. Finále Slovenského pohára vo futbale by sa malo konať o týždeň 8. mája na Národnom futbalovom štadióne. Stále však nie je isté, či sa zápas medzi Slovanom Bratislava a Spartakom Trnava odohrá. 

Tento víkend sa má odohrať na Tehelnom poli ligový zápas. Ten by mal prebehnúť, či sa uskutoční finále Pohára a za akých okolností, stále nie je isté. 

Na piatkovom rokovaní polície, zástupcov Slovenského futbalového zväzu a bratislavskej mestskej časti Nové Mesto rozhodnutie nepadlo. 

Zástupcovia polície opakovali požiadavku, aby Nové Mesto podujatie zakázalo vzhľadom na riziko možných výtržností. 

V pondelok prídu aj zástupcovia klubov

„Na dnešnom stretnutí polícia potvrdila žiadosť o zákaz podujatia, zástupcovia futbalového zväzu priznali, že si uvedomujú riziká zo strany niektorých skupín fanúšikov. Na dnešnom stretnutí nepadlo definitívne rozhodnutie. V pondelok sa uskutoční stretnutie, ktorého by sa okrem futbalového zväzu a polície zúčastnili aj zástupcovia oboch klubov,“ uviedla mestská časť v stanovisku. 

Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Bratislave poukázalo na viaceré bezpečnostné riziká a na možné ohrozenie života a zdravia. 

Nové Mesto môže konanie podujatia zakázať. 

V minulosti mestská časť Nové Mesto nepovolila konanie podujatí z rovnakých príčin. Pred štyrmi rokmi sa mal uskutočniť na Pasienkoch zápas Československého Superpohára medzi Slovanom a Slaviou Praha.

Vtedy polícia rovnako neodporučila konanie zápasu. Rovnako sa nekonal halový Turnaj šampiónov v roku 2012 na zimnom štadióne.

V lige fanúšikov hostí stopli, v pohári nie

V tejto sezóne v zápase 11. kola Fortuna ligy Trnava - Slovan vtrhli na hraciu plochu chuligáni a začali sa na trávniku biť.

Zápas sa nedohral, kontumovali ho v prospech hostí, polícia obvinila 13 fanúšikov, oba kluby dostali pokutu a zákaz vstupu na štadión pre fanúšikov hostí v prípade zápasov Slovana a Trnavy.

Tento zákaz sa však vzťahuje len na ligové stretnutia. Nie na finále pohára, kde by znova mohlo dôjsť k výtržnostiam.

Bitku chuligánov vtedy riešiel až parlamentný výbor pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport, ktorý si predvolal zástupcov Únie ligových klubov, Slovana aj Trnavy.

Už vtedy upozornil bezpečnostný manažér SFZ Peter France, že závadové osoby nevedia organizátori vylúčiť z podujatí.

Nové Mesto môže na odporúčanie polície zakázať konanie podujatia, prípadne rozhodnúť, že sa zápas odohrá bez divákov.

Futbalový zväz zatiaľ zmenu dejiska ani termínu nepripúšťa a verí, že zápas sa odohrá v plánovanom termíne.

"SFZ chce verejnosť ubezpečiť, že finále najstaršej pohárovej súťaže na Slovensku zrušené nie je. V rokovaniach sa bude pokračovať v pondelok aj za prítomnosti zástupcov oboch klubov a mestskej polície. Starosta Mestskej časti Bratislava-Nové Mesto Rudolf Kusý ako aj ostatní zástupcovia sa snažia nájsť riešenie, aby sa finále odohralo. Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Bratislave navrhuje, aby sa zápas konal bez prítomnosti divákov a dokonca na inom štadióne," uviedla Jurigová pre futbalsfz.sk.

"Táto požiadavka je pre SFZ neprijateľná, preto na pondelkové zasadnutie pôjde s návrhom, aby sa za každých okolností hralo v Bratislave. Bola by veľká škoda, keby na správanie pár desiatok rizikových fanúšikov doplatili slušní priaznivci futbalu."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Finále pohára Slovan - Trnava? Je to riziko, tvrdí polícia