Slovákov nečaká nič ľahké. Kanonier má v sebe X-faktor, Jürgenovi na lavičke veria všetci

Estónsky brankár Karl Jakob Hein pravidelne nastupuje v La Lige za Valladolid.

Slovákov nečaká nič ľahké. Kanonier má v sebe X-faktor, Jürgenovi na lavičke veria všetci

Estónsky brankár Karl Jakob Hein pravidelne nastupuje v La Lige za Valladolid. (Autor: TASR/AP)
Estónsky brankár Karl Jakob Hein pravidelne nastupuje v La Lige za Valladolid.
Estónsky brankár Karl Jakob Hein pravidelne nastupuje v La Lige za Valladolid. (Autor: TASR/AP)
Titanilla Bőd|3. sep 2024 o 07:00

Prvým súperom Slovenska v Lige národov bude Estónsko.

BRATISLAVA. Slovenská futbalová reprezentácia začína nový ročník Ligy národov v Estónsku. Zápas sa hrá vo štvrtok o 20.45 SELČ.

Zverenci Francesca Calzonu zanechali na EURO dobrý dojem a odohrali pamätné zápasy proti Belgicku, Ukrajine, Rumunsku a Anglicku. Chýbala iba minútka, aby bol šampionátový príbeh ešte krajší.

V C-divízii Ligy národov čakajú Slovákov súperi menšieho kalibru, okrem Estónska figuruje v skupine Azerbajdžan a Švédsko. Vybojovať postup v tejto konkurencii však nebude ľahká úloha.

Estónsko je v aktuálnom rebríčku FIFA na 123. mieste, no tamojší futbal je na vzostupe a fanúšikovia si veľa sľubujú od nového reprezentačného trénera Jürgena Henna, ktorého vymenovali v máji tohto roku.

O osobnostiach estónskej reprezentácie a predzápasových očakávaniach hovoril pre Sportnet VLADIMIR VASSILJEV, estónsky kouč druholigového ŠTK Šamorín.

Aké sú očakávania v Estónsku pred štartom nového ročníka Ligy národov a pred zápasom proti Slovensku?

Máme nového reprezentačného trénera Jürgena Henna, ktorého v Estónsku všetci milujú. S tímom Flora Tallinn sa dostal do skupinovej fázy Konferenčnej ligy, čo bol historický míľnik pre náš futbal.

Teraz presadzuje podobný štýl hry aj v národnom mužstve.

Tréner má veľkú podporu verejnosti a všetci čakajú, že dosiahne niečo veľké aj s reprezentáciou.

V súčasnosti máme mnoho hráčov, ktorí hrajú v zahraničí a kým v minulosti väčšinou sedeli na lavičke, teraz už sú opory svojich mužstiev.

Najväčšími osobnosťami sú kapitán Karol Mets, ktorý hráva v Bundeslige za Sankt Pauli a brankár Karl Jakob Hein, ktorý pôsobí vo Valladolide v Španielsku.

Väčšina hráčov teraz má dostatočnú minutáž v zápasoch s veľkou intenzitou. Pred zápasom so Slovenskom sú všetci v dobrej fyzickej forme, takže dúfame, že by sme mohli dosiahnuť nejaký dobrý výsledok.

Všetci v Estónsku vedia, že Slovensko je silný súper, určite nie sme favoriti, ale teší nás, že máme k dispozícii dobrých hráčov a máme pocit, že teraz je ten správny čas, aby sme začali niečo budovať s týmto mladým a ambicióznym tímom.

Jürgen Henn je mladý tréner, má 37 rokov. Aký futbal preferuje?

V zápasoch Konferenčnej ligy ukázal, že kladie veľký dôraz na obe fázy hry. Samozrejme, Slovensko nebude ľahký súper, ale aj my budeme chcieť hrať s loptou.

Ale uvedomujeme si, že musíme byť pozorní v defenzíve, keďže na papieri sme takmer v každom zápase outsider. Preto musíme byť kompaktní a nedovoliť súperovi, aby hral svoju hru.

Myslím si, že náš tréner má jasnú predstavu, ako brániť a čo robiť s loptou.

Kto okrem spomínaného Metsa a Heina môže ešte narobiť problémy Slovákom?

V dobrej forme je krídelník Vlasiy Sinyavskiy, ktorý hrá v Slovácku. V útoku môže byť rozdielový hráč.

V strede poľa je Mattias Käit, ktorý pôsobí v Rapide Bukurešť. Je to veľmi aktívny hráč, na ktorého sa dá spoľahnúť v defenzíve aj v ofenzíve.

Vladimir Vassiljev.
Vladimir Vassiljev. (Autor: ŠTK Šamorín)

Po zranení sa vracia útočník Rauno Sappinen, ktorý je naozaj užitočný hráč v útočnej tretine a dokáže skórovať z neuveriteľných pozícií. Má v sebe X-faktor, ktorým rozhoduje zápasy. Ukázal to už aj v drese Flory v európskych pohároch.

V našom mužstve nemáme žiadne superhviezdy, ale myslím si, že v priemere máme veľmi dobrú úroveň. Mets a Hein vyčnievajú, lebo hrajú v tých najlepších ligách, ale aj ostatní sú na decentnej úrovni.

Ako vnímajú slovenský tím v Estónsku?

Vieme, že Slováci majú niekoľko skvelých hráčov, ako je Juraj Kucka, Stanislav Lobotka, Milan Škriniar. Okrem týchto futbalistov, ktorí hrali alebo stále hrajú v top tímoch, sú tam aj ďalší, ktorí sú na veľmi vysokej úrovni.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Slovákov nečaká nič ľahké. Kanonier má v sebe X-faktor, Jürgenovi na lavičke veria všetci