Je anomáliou v miliónovom biznise. Má životnú formu, ovládol derby a chváli ho Guardiola

Hráč Manchestru City Phil Foden strieľa víťazný gól v derby proti United.

Je anomáliou v miliónovom biznise. Má životnú formu, ovládol derby a chváli ho Guardiola

Hráč Manchestru City Phil Foden strieľa víťazný gól v derby proti United. (Autor: REUTERS)
Hráč Manchestru City Phil Foden strieľa víťazný gól v derby proti United.
Hráč Manchestru City Phil Foden strieľa víťazný gól v derby proti United. (Autor: REUTERS)
Miroslav Kováčik|4. mar 2024 o 13:40

Phil Foden dostal po derby takmer dokonalú známku.

BRATISLAVA. Kľakne si na pravé koleno, zavrie pravé oko a napodobní výstrel zo zbrane. Gesto Phila Fodena sa v tejto sezóne objavuje stále častejšie.

Iba 23-ročný anglický stredopoliar má skvelú formu, ktorou aktuálne zatieňuje aj svojho slávnejšieho klubového spoluhráča Erlinga Haalanda. 

Vo všetkých súťažiach strelil už sedemnásť gólov. Nikdy predtým toľko gólov v jednej sezóne nedal. Ak by sa odpočítali góly z penált, viac ich z hráčov Premier League dosiahli len Haaland (22) a Ollie Watkins (21).

V manchesterskom derby Foden zabral, keď to jeho tím najviac potreboval.

Najskôr krásnou strelou spoza šestnástky vyrovnal a v 80. minúte si šikovne narazil loptu s Juliánom Álvarezom a druhýkrát prekonal Andrého Onanu.  

Jeho druhý gól bol zároveň víťazný: "Chápem, čo to znamená pre fanúšikov. Je veľmi špeciálne vyhrať derby doma. Po prvom polčase sme boli trochu sklamaní, ale v druhom sme hrali našu hru," povedal.

VIDEO: Zostrih zo zápasu Manchester City - Manchester United

Guardiola mu veril, že bude dávať góly

Foden je anomáliou v miliónovom biznise Manchestru City.

Je jedným z mála hráčov, ktorého nekúpili za veľké peniaze arabskí šejkovia, ale vyšiel z akadémie klubu. Pred týmto ročníkom minuli Citizens na posilách 260 miliónov libier, ich rekord je 317 miliónov zo sezóny 2017/2018.

V kádri Pepa Guardiolu sú ešte dvaja odchovanci - Rico Lewis a Oscar Bobb. 

Nie je veľa futbalistov, ktorí by začínali v akadémii tímu z Etihad Stadium a následne sa stali klubovými legendami. Foden má však k tomu našliapnuté.

Na konte má už 257 zápasov za A-tím, v ktorých strelil 78 gólov a pridal 51 asistencií. A to bude koncom mája oslavovať stále len 24. narodeniny. 

"Mojím cieľom bolo a je ukázať sa vo veľkých zápasoch. To je to, čo chcem, a myslím, že v tejto sezóne to dokazujem mojimi výkonmi. Aj naďalej však budem na sebe tvrdo pracovať," hovorí rodák zo Stockportu.

V posledných siedmich zápasoch strelil sedem gólov a len za posledný mesiac jeho góly zaistili Manchestru City v majstrovskej naháňačke dôležité body. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Anglicko»Premier League»Je anomáliou v miliónovom biznise. Má životnú formu, ovládol derby a chváli ho Guardiola