Na Slovensku sú jedinečný projekt. Možno nás to bude niečo stáť, tvrdí tréner

Peter Struhár.
Peter Struhár. (Autor: TASR - Ján Krošlák)
Pavol Spál|1. aug 2022 o 22:05

Slovenských hráčov musíme mentálne preprogramovať, tvrdí Struhár.

V jednej veci je Ružomberok absolútny unikát a neplatí to iba o slovenskej scéne. Nemá legionára. Za Ružomberok hrajú momentálne iba Slováci.

Vlani bol najväčšou senzáciou slovenskej ligy, keď skončil pod vedením trénerského nováčika PETRA STRUHÁRA na druhom mieste.

Slovenský vicemajster však vypadol v Európskej konferenčnej lige už na druhej prekážke. V oboch zápasoch prehral s FC Riga. Trénera Struhára motivuje klauzula v zmluve. Musel by však dokázať niečo, čo sa nezdá pravdepodobné.

Čo vám ukázali zápasy v európskych pohároch?

Hlavne to, že európska konkurencia hrá trošku odlišnejší futbal. Dosť je to prispôsobené individualitám. Rozhodovala efektivita a prvý gól. Tam sa lámali zápasy.

Konkrétne dvojzápas proti FC Riga nám ukázal, že aj tím, ktorý mal veľkú kvalitu, podriadil taktiku Európe. Hrali jednoduchšie a potom až v útočnej fáze si vedeli viac dovoliť. Až tam viacej riskovali a boli nebezpečnejší. 

Laická verejnosť vám verila a nakoniec bola sklamaná, že ste vypadli. FC Riga je však súperom z vyššej finančnej triedy ako Ružomberok. Ako ste to vnímali na vlastnej koži? 

Musíme priznať, že sme doplatili na neskúsenosť. Riga je klub s veľkými ambíciami, majú medzinárodné zázemie. Silných majiteľov, ktorí dávajú do klubu veľké peniaze. Pred našim dvojzápasom kúpili piatich hráčov.

Dovolili si investovať za jedného futbalistu milión eur, možno až 1,5 milióna. Majú v kádri aj hráčov, ktorých hodnota je okolo dva aj pol milióna. Ich tím je zložený hlavne z Brazílčanov a Juhoameričanov. Kvalita sa ukázala hlavne v ofenzívnej fáze.

My sme zatiaľ skúsenosti v európskych pohároch iba nasávali, kým náš súper už má niečo za sebou. Ich hráči sa vedeli správať už inak. 

Čo sa dozviete v rozhovore:

  • Akú klauzulu má v zmluve?
  • Prečo je profesionálny hráč unavený, keď odohrá dva zápasy v týždni?
  • Nechýba mu v kádri legionár?
  • Verí, že sa môže presadiť v Európe aj bez legionárov? 
  • Je o mladých Ružomberčanov v Európe záujem?

Podľa niektorých odborníkov mala Riga minimálne taký silný tím ako bratislavský Slovan. Je to tak? Bol to váš strop?

Riga má kvalitnejší tím ako my. Pravdou je aj to, že nám niektoré veci nevyšli. Vedeli sme súpera aj zatlačiť, ale potrestali takmer každú našu chybu.

My tvoríme hodnoty, aby sa naši hráči postupne zlepšovali. V ofenzíve mala Riga produktívnejších hráčov ako Slovan. Nedá sa to však presne porovnať, hrajú odlišným spôsobom. Celkovo je to zhruba klub na úrovni Slovana. 

Pred sezónou ste predĺžili s Ružomberkom zmluvu. Jej súčasťou je aj klauzula o odmene v prípade získania titulu. V jednom z rozhovorov ste si položili otázku, že prečo by ste sa nemohli pobiť o prvé miesto. Trúfate si na Slovan? 

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Na Slovensku sú jedinečný projekt. Možno nás to bude niečo stáť, tvrdí tréner