Chelsea sa zmenila na výpredaj. Arsenal sa poučil z toho, čo ho stálo titul

William Saliba a Erling Haaland.

Chelsea sa zmenila na výpredaj. Arsenal sa poučil z toho, čo ho stálo titul

William Saliba a Erling Haaland. (Autor: TASR/AP)
William Saliba a Erling Haaland.
William Saliba a Erling Haaland. (Autor: TASR/AP)
Martin Kozinka|11. aug 2023 o 18:00

Preview pred začiatkom novej sezóny Premier League.

BRATISLAVA. Manchester City sa bude snažiť stať sa prvým klubom v histórii anglickej najvyššej súťaže, ktorý získa štyri tituly v rade.

Kto budú jeho súperi o ďalší ligový titul?

Nový ročník Premier League však prináša aj ďalšie otázky. Množstvo fanúšikov sa už nevie dočkať, ako sa bude dariť či nedariť nováčikovi súťaže z Lutonu a tiež sa pýta, ako dokáže Tottenham hrať bez Harryho Kanea?

Obstojí Liverpool bez defenzívne ladených stredopoliarov a bude z novej posily Manchestru United Rasmusa Hojlunda druhý Erling Haaland?

Premier League už klope na dvere a preto sme pre vás pripravili analýzu najlepších tímov, ktoré sa pobijú o prvé štyri priečky, ktoré zaručujú miesta v Lige majstrov pre ďalšiu sezónu.

Zbohom Harry

Ako píše ESPN, za posledných osem ligových sezón Harry Kane skóroval alebo asistoval pri 43 percentách (231 z 541) gólov svojho tímu.

Jeho čas v Londýne však vypršal. Sťahuje sa do Bavorska, kde má podpísať zmluvu s nemeckým majstrom Bayernom Mníchov.

Harry Kane.
Harry Kane. (Autor: TASR/AP)

Kane je v tejto chvíli druhý najlepší strelec histórie Premier League s 213 gólmi. Na prvého Alana Shearera stráca 47 gólov.

Tomuto rekordu dal ale s veľkou pravdepodobnosťou zbohom. Je tak otázne, ako sa bude Spurs dariť bez kľúčového hráča.

Tottenham Hotspur

  • Tréner: Ange Postecoglou
  • Umiestnenie v minulej sezóne: 8. miesto (60 bodov)
  • Kľúčové príchody: James Maddison (Leicester City, 46,3 milióna), Micky van de Ven (Wolfsburg, 40 miliónov), Dejan Kulusevski (Juventus, 30 miliónov), Guglielmo Vicario (Empoli, 20 miliónov)
  • Kľúčové odchody: Harry Kane (Bayern Mníchov, 100 miliónov), Harry Winks (Leicester City, 11,6 milióna)

Do klubu však prichádza nový šéf lavičky - Ange Postecoglou. Pod jeho vedením bol škótsky Celtic dominantným tímom na domácej scéne. Posledné dve sezóny s ním ovládol Premiership.

Jeho celok sa vyznačoval dominantnou hrou v strede poľa, veď v predošlom ročníku mal Celtic priemerne 72-percentné držanie lopty.

Zaujímavou posilou bude určite James Maddison, ktorý bude hrať vo formácii 4-2-3-1 na pozícii číslo desať. Je otázne, koľko asistencií bez Harryho Kanea nazbiera.

Bez novej posily by sa stal hlavným útočníkom Brazílčan Richarlison, ktorý v minulej sezóne skoro dostal zápasový trest, keď nazbieral tri žlté karty za vyzliekanie dresov, keď oslavoval góly, ktoré neskôr VAR neuznal.

Za celý predošlý ročník Premier League dal len jeden gól.

Nový útočník však nie je jediný problém Spurs. V sezóne 2022/23 inkasovali až 63 ligových gólov. Bolo to najviac gólov, ktoré inkasovali v Premier League od ročníka 1992/93.

Minulý rok bolo na tom až štrnásť tímov lepšie. Do zadných radov prichádza talentovaný Micky Van de Ven a brankár Guglielmo Vicario.

Najlepšia obrana zostáva pokope

Odkedy prišiel na lavičku Newcastlu Eddie Howe, klub zázračne ožil. Zahrá si európsky futbal po prvýkrát od sezóny 2012/2013.

V prestížnej Lige majstrov sa predstaví po dlhých dvadsiatich rokoch. A to noví saudskoarabskí majitelia ešte nestihli do klubu poriadne investovať.

Newcastle United

  • Tréner: Eddie Howe
  • Umiestnenie v minulej sezóne: 4. miesto (71 bodov)
  • Kľúčové príchody: Sandro Tonali (AC Miláno, 64 miliónov), Harvey Barnes (Leicester, 44 miliónov), Tino Livramento (Southampton, 37,2 milióna), Yakuba Minteh (Odense, 8 miliónov)
  • Kľúčové odchody: Allan Saint-Maximin (Al-Ahli, 27,2 milióna), Chris Wood (Nottingham Forest, 17 miliónov)

Tím prichádzajú posilniť Sandro Tonali a Harvey Barnes.

Prvý menovaný si v predošlom ročníku zahral s milánskym AC semifinále Ligy majstrov, zatiaľ čo druhý menovaný bol asi jediným menším pozitívom Leicestru City, ktorý prekvapivo zostúpil do druhej najvyššej súťaže.

Futbalisti Newcastle United.
Futbalisti Newcastle United. (Autor: TASR/AP)

Newcastle sa mohol v minulej sezóne pochváliť najlepšou obranou v lige, mal na konte len päť prehier, rovnako ako Manchester City.

Až príliš veľakrát však zápasy nedokázal dotiahnuť do víťaznej koncovky, o tom svedčí štrnásť remíz. Futbalová minulosť však každého naučila, že nadviazanie na jednu úspešnú sezónu nie je nič jednoduché.

Nová éra The Blues

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Anglicko»Premier League»Chelsea sa zmenila na výpredaj. Arsenal sa poučil z toho, čo ho stálo titul