Rakúsko
Rakúsko
EURO 2024
17.06.2024, Skupina D
0 - 1
0:1
Francúzsko
Francúzsko

Kapitán Francúzov Mbappé varoval pred nástupom Le Penovej extrémistov k moci

Kylian Mbappé na tréningu pred zápasom Francúzsko - Rakúsko na EURO 2024.
Kylian Mbappé na tréningu pred zápasom Francúzsko - Rakúsko na EURO 2024. (Autor: Tlačová agentúra SR/AP)
Sportnet|16. jún 2024 o 23:25

Vyzval mladých ľudí, aby išli voliť.

DÜSSELDORF. Francúzsky hviezdny útočník Kylian Mbappé nehovoril na tlačovej konferencii v predvečer úvodného zápasu Francúzov na EURO 2024. proti Rakúšanom iba o futbale. Varoval pred nástupom pravicových extrémistov k moci vo Francúzsku a vyzval mladých ľudí, aby išli voliť.

"Toto je bezprecedentná situácia. A preto chcem odkázať niečo celému Francúzsku, najmä mladým ľuďom. Sme generácia, ktorá dokáže niečo zmeniť. Vidíme, že extrémisti klopú na dvere moci a máme príležitosť formovať budúcnosť našej krajiny,“ hovoril Mbappé novinárom. 

Útočník reagoval na otázku, či jeho tímový kolega Marcusa Thurama „nezašiel príliš ďaleko“, keď v sobotu vyzval krajanov, aby „každý deň bojovali za zastavenie krajne pravicového Národného zhromaždenia (RN).

"Zdieľam jeho názor. Zdieľam rovnaký názor, keď som hovoril o rozmanitosti, tolerancii a rešpekte,“ povedal Mbappe

Strana Marine Le Penovej minulý týždeň vo Francúzsku suverénne vyhrala voľby do Európskeho parlamentu, na čo reagoval prezident Emanuel Macron rozpustením dolnej komory parlamentu a vyhlásením predčasných volieb 30. júna a 7. júla.

Podľa prieskumov má najväčšie šance na víťazstvo práve Le Penovej Národné zhromaždenie. 

„Niektorí ľudia hovoria, aby sme nemiešali futbal a politiku, ale tu hovoríme o situácii, ktorá je naozaj dôležitá, dôležitejšia ako hra. Situácia v našej krajine je vážna a musíme konať. Som proti extrémistickým názorom a proti myšlienkam, ktoré rozdeľujú ľudí. Chcem byť hrdý na to, že reprezentujem Francúzsko, nechcem reprezentovať krajinu, ktorá nezodpovedá mojim hodnotám alebo našim hodnotám,“ dodal Mbappé.

Francúzska futbalová federácia uviedla, že odmieta akýkoľvek nátlak na hráčov a politické zneužitie reprezentácie, no zároveň dodala, že hráči môžu slobodne vyjadriť svoje názory.

Tréner Didier Deschamps povedal, že rešpektuje právo svojich hráčov na ich politické názory. "Je to ich slobodná vôľa," povedal. "Musíme uznať, že sú to skvelí hráči, ale aj francúzski občania a nie sú imúnni ani ľahostajní voči situácii v krajine."

Tabuľka skupiny D na EURO 2024

Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body
Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Kapitán Francúzov Mbappé varoval pred nástupom Le Penovej extrémistov k moci