Southgate prehovoril o svojej budúcnosti na lavičke Anglicka. EURO je jeho posledná šanca

Gareth Southgate.
Gareth Southgate. (Autor: TASR/AP)
SITA|11. jún 2024 o 16:01

Gareth Southgate vedie Angličanov od roku 2016 a dotiahol ich do semifinále MS 2018 aj finále ME 2021.

ERFURT. Tréner anglickej futbalovej reprezentácie Gareth Southgate pripustil, že blížiace sa majstrovstvá Európy v Nemecku môžu byť jeho poslednou akciou na lavičke Albiónu.

Päťdesiattriročný rodák z Watfordu vedie anglický výber od septembra 2016 a zmluvu má len do skončenia tohtoročného Eura. ME sa začnú už v piatok 14. júna a potrvajú mesiac.

Angličania patri medzi širší okruh favoritov na zisk zlata. Ak sa im nepodarí získať prvú veľkú trofej od titulu majstrov sveta z roku 1966, tak podľa Southgata pravdepodobne nebude pokračovať pri tíme.

"Ak nezvíťazíme, tak na tomto poste asi nezostanem. Mám teda asi poslednú šancu," vyhlásil pre nemecké periodikum Bild.

"Myslím si, že možno aj polovica trénerov reprezentácie môže po turnaji skončiť. Taký je medzinárodný futbal," pokračoval niekdajší obranca, ktorý hrával aj ako stredopoliar a v národnom tíme absolvoval 57 duelov.

Angličania sa pod taktovkou Southgata dostali do semifinále MS 2018 aj do finále ME 2021.

V prvom prípade nestačili na Chorvátov, v druhom na Talianov. Na ostatnom svetovom šampionáte sa ich púť skončila vo štvrťfinále prehrou s Francúzmi.

"Som na tejto pozícii už takmer osem rokov a už sme boli blízko. Nie je možné sa postaviť pred verejnosť a žiadať o trpezlivosť a ďalšiu šancu. V istom okamihu totiž ľudia stratia vieru.

Ak chceme byť veľkým tímom a ja elitným trénerom, tak musíme dosahovať veľké veci," doplnil Southgate.

Naznačil aj to, že jeho nástupcom by sa mohol stať Holanďan Erik ten Hag, ak ho vedenie Manchestru United vyhodí v medzisezónnom období. O svojej prípadnej trénerskej budúcnosti však Southgate debatovať odmietol.

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Southgate prehovoril o svojej budúcnosti na lavičke Anglicka. EURO je jeho posledná šanca