FIFA zriadila fond na podporu migrantov, ktorí sa podieľali na príprave MS v Katare

Výstavba Lusail Stadium pred MS vo futbale 2022 v Katare.
Výstavba Lusail Stadium pred MS vo futbale 2022 v Katare. (Autor: TASR/AP)
SITA|13. okt 2022 o 17:34

Spôsob financovania fondu zatiaľ nie je známy.

ŽENEVA. Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) sa rozhodla pre aktívnu pomôcť pracovníkom, ktorí sa podieľali na príprave majstrovstiev sveta v Katare a počas toho utrpeli nejaké zranenia.

Strešný orgán svetového futbalu na tento účel zriadila špeciálny fond. Predstaviteľom Európskej komisie to vo štvrtok uviedol zástupca generálneho sekretára FIFA Alasdair Bell.

FIFA chce zaistiť pozitívny odkaz Kataru

Národné zväzy v Európe požadovali zriadenie takého fondu po tom, ako Amnesty International informovala, že FIFA by mala prispieť sumou 440 miliónov dolárov na reparácie pre migrujúcich pracovníkov.

Ide o rovnakú čiastku, ako FIFA vyčlenila na odmeny pre účastníkov svetového šampionát, ktorý hostí Katar od 20. novembra do 18. decembra.

Právo hostiť MS 2022 získal Katar pred dvanástimi rokmi, odvtedy tento malý emirát čelil intenzívnej kontrole podmienok státisícov migrantov, ktorí do regióny pricestovali a podieľali sa na výstavbe potrebnej infraštruktúry.

"Je dôležité, aby sme sa pokúsili odškodniť každého, kto pri príprave MS utrpel nejaké zranenie," uviedol Bell vo francúzskom Štrasburgu.

Prezidentka nórskej futbalovej federácie Lise Klavenessová doplnila, že zaistenie vyplatenia kompenzácií je nevyhnutné na to, aby FIFA zaistila pozitívny odkaz Kataru po svetovom šampionáte.

Fond na podporu zriadil už aj Katar

Zatiaľ nie je známe, ako bude spomenutý fond financovaný. V hre sú prostriedky od FIFA, katarských úradov či stavebných firiem, ktoré zamestnávali predovšetkým robotníkov z chudobných oblastí, mnoho z nich pochádzalo z južnej Ázie či Filipín.

Samotný Katar pritom už zriadil fond na podporu týchto pracovníkov a od roku 2020 vyplatil približne 164 miliónov USD ako odškodné pre viac ako 36-tisíc robotníkov zo sedemnástich krajín.

Katarské úrady a organizátorov MS v Štrasburgu ocenili za prijatie reforiem pracovného práva vrátane minimálnej mzdy.

"Zlepšilo to životy pre stovky tisíc ľudí. Je však dôležité, aby potom, ako sa po šampionáte zhasnú reflektory, zostali tieto zmeny v platnosti. Dúfame, tiež, že by sa mohli rozšíriť aj do ďalších krajín na Blízkom Východe," dodal Bell.

Nachádzate sa tu:
Domov»MS vo futbale 2022»FIFA zriadila fond na podporu migrantov, ktorí sa podieľali na príprave MS v Katare