Nástenkový tender podľa FIFA? Miesto boja o MS 2034 je fraška

Saudský korunný princ  Mohammed bin Salman s prezidentom FIFA Giannim Infantinom a ruským prezidentom  Vladimirom Putinom.
Saudský korunný princ Mohammed bin Salman s prezidentom FIFA Giannim Infantinom a ruským prezidentom Vladimirom Putinom. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|10. nov 2023 o 16:45

Futbalová federácia ohýba vlastné pravidlá v prospech jedného kandidáta.

BRATISLAVA. Keď v roku 2015 pre veľký korupčný škandál skončil na čele svetového futbalu Sepp Blatter, na jeho miesto sa v podstate bez konkurencie vyšvihol generálny sekretár UEFA Gianni Infantino. 

V tom čase zosobňoval očistu futbalu od korupcie a mal priniesť transparentnosť. Vytiahnuť Medzinárodnú futbalovú federáciu (FIFA) z bahna uplátkárstva, mafiánskych praktík a zmodernizovať ju. Vtedy sa to zdalo ako správna voľba.  

Budúcnosť futbalu je však v skutku zvláštna, keď si dnes uvedomíme, že najväčší futbalový turnaj na svete sa bude konať v rozpätí 12 rokov v Katare a Saudskej Arábii.

Mnohí si v roku 2016 po zvolení Infantina za prezidenta FIFA predstavovali budúcnosť futbalu asi inak. 

Saudom sa otvorila cesta

To, že budú majstrovstvá sveta v Saudskej Arábii, sa na prvý pohľad javí ako rovnako zlá voľba ako MS v Katare. 

Už vlaňajší šampionát sprevádzalo veľa nejasností, problémov a ukázalo sa, že Katar si organizovanie turnaja kúpil úplatkami v závratnej výške a Francúzom dokonca zaplatil aj za hlas od Michela Platiniho. 

Dnes je spôsob, ako Katar MS získal, celkom dobre zmapovaný.

Je prípad Saudskej Arábie iný? Nebude o niekoľko rokov Netflix rozkrývať príbeh, ako si kráľovská rodina zo Saudskej Arábie kúpila turnaj zákulisnými dohodami? 

Navonok sa zdá, že pozíciu Saudskej Arábie ani nemožno spochybňovať. Je jediný kandidát na usporiadanie MS 2034, ktorý sa prihlásil. Iný kandidát ani nebol. 

V tomto ohľade je to iný príbeh, ako pri šampionáte v Katare. Vtedy sa o organizovanie turnaja uchádzalo až päť kandidátov a Katar bol najväčším outsiderom z pohľadu odborníkov, fanúšikov i hráčov. 

Teraz sa proti Saudom nik nepostavil. Proces až do schválenia víťaza kandidatúry Kongresom FIFA vyzerá byť ako formalita. 

Nástenkový tender podľa FIFA

Lenže FIFA čelí podozreniu, že skôr okolnosti ohýbala v prospech toho, aby mohla Saudská Arábia uspieť. Je to podobné, ako keď ministerstvo zverejní podmienky tendra na nástenke za zatvorenými dverami, aby sa o tom iní uchádzači nedozvedeli a mohol vyhrať jediný kandidát. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Nástenkový tender podľa FIFA? Miesto boja o MS 2034 je fraška