VIDEO: Slováci dostali najrýchlejší gól v histórii, v TOP 10 je aj Hancko

Futbalisti Rakúska sa tešia z víťazstva v prípravnom zápase proti Slovensku.
Futbalisti Rakúska sa tešia z víťazstva v prípravnom zápase proti Slovensku. (Autor: TASR)
Ivan Mriška|11. sep 2023 o 23:46 (aktualizované 23. mar 2024 o 22:30)

Najrýchlejší gól v histórii medzištátnych zápasov strelil Christoph Baumgartner.

BRATISLAVA. V roku 1962 sa v Čile sa konali majstrovstvá sveta. Reprezentanti Československa hrali proti Mexiku.

Posledný zápas tretej skupiny začali najlepšie, ako sa dalo. Václav Mašek sa hneď v úvode ľavačkou oprel do lopty a bol z toho krásny gól.

Strelil ho už po štrnástich sekundách hry. Dlhých štyridsať rokov to bol najrýchlejší gól v histórii majstrovstiev sveta.

O rýchle góly nie je núdza ani v ére samostatného Slovenska.

Obranca Dávid Hancko skóroval v kvalifikácii o postup na EURO 2024 v zápase proti Lichtenštajnsku už po necelých desiatich sekundách. O vyše štyri sekundy tak prekonal legendárneho Sparťana.

Dlho držal rekord najrýchlejšieho gólu Slovenska Szilárd Németh, ktorý v roku 2001 skóroval do siete Azerbajdžanu v 18. sekunde. Po novom ho na čele tabuľky najrýchlejších strelcov vystrieda futbalista holandského Feyenoordu Rotterdam.

Slovensko sa zapísalo do futbalovej histórie aj 23. marca 2024, no tentokrát v negatívnom zmysle. V prípravnom zápase s Rakúskom totiž inkasovalo najrýchlejší gól na medzinárodnej úrovni.

Radosť rakúskych futbalistov po strelení gólu počas prípravného futbalového zápasu Slovensko - Rakúsko.
Radosť rakúskych futbalistov po strelení gólu počas prípravného futbalového zápasu Slovensko - Rakúsko. (Autor: TASR)

Na Tehelnom poli otvoril skóre hosťujúci Christoph Baumgartner, keď sa predral cez trojicu protihráčov a strelou spoza šestnástky prekonal Martina Dúbravku.

Od momentu, keď sa útočník Michael Gregoritsch dotkol lopty a Baumgartner skóroval, ubehlo šesť sekúnd. Tento údaj berú ako oficiálny aj renomovaný portál BBC Sport či britská agentúra Reuters.

Hráč Lipska tak prekonal rekord Lukasa Podolského, ktorý v roku 2013 skóroval v prípravnom zápase proti Ekvádoru o sekundu neskôr.

Zaujímavosťou je, že v rovnaký deň ako Baumgartner expresne rýchlo skóroval aj nemecký futbalista Florian Wirtz. Hráč Bayeru Leverkusen skóroval v zápase proti Francúzsku po necelých ôsmich sekundách duelu.

Pozrite si top 10 najrýchlejších gólov v reprezentačných zápasoch.

10. I. M. Vijayan (12 sekúnd), India - Bhután, SAF 1999

I. M. Vijayan bol legendárny indický futbalista, ktorý mal prezývku Kalo Harin. Dlhé roky bol kapitánom indického výberu a postaral sa o exportne rýchly gól. India aj vďaka nemu zdolala Bhután 3:0.

9. Diego Souza (12 sekúnd), Austrália - Brazília, priateľský zápas 2017

Austrália hostila v Melbourne hviezdami nabitú Brazíliu a zápas mal začiatok, aký nikto nečakal. Po dvanástich sekundách sa presadil Diego Souza. Brazília zdolala Austráliu 4:0.

8. Hakan Sükür (11 sekúnd), Južná Kórea - Turecko, MS 2002

Turecko začalo zápas o bronz majstrovstiev sveta 2002 famózne.

Legendárny útočník Hakan Sükür skóroval po jedenástich sekundách stretnutia, je to najrýchlejší gól v histórii svetových šampionátov.

7. Dávid Hancko (9,5 sekundy), Slovensko – Lichtenštajnsko, kvalifikácia EURO 2024

Futbalista holandského Feyenoordu Rotterdam strelil najrýchlejší gól Slovenska v histórii. Presadil sa po nacvičenom signály a nábehu z ľavej strany.

"Mali sme to nacvičené, máme pripravený tento variant na otvorenie hry. Božo (Boženík) mi to tak výborne hlavou prehodil a som rád, že mi to tam padlo," vravel Hancko bezprostredne po zápase pre Sport 1.

6. Paul Onuachu (9 sekúnd), Nigéria - Egypt, priateľský zápas 2019

Tridsať rokov sa Nigérii nepodarilo vyhrať nad Egyptom. V deviatej sekunde prípravného zápasu však skóroval Paul Onuachu. Bol to jediný gól zápasu.

5. Davide Gualtieri (8,3 sekundy), San Maríno - Anglicko, kvalifikácia MS 1993

Anglicko naháňalo proti San Marínu skóre, lebo potrebovalo vyhrať sedem gólov, aby malo šancu postúpiť na majstrovstvá sveta vo futbale 1994.

Favorita však hneď v úvode zaskočil Davide Gualtieri zo San Marína, ktorý potreboval na gól len 8,33 sekundy. Angličania vyhrali napokon 7:1.

4. Christian Benteke (8,1 sekundy), Belgicko - Gibraltár, kvalifikácia MS 2016

Belgickému útočníkovi trvalo iba 8,1 sekundy, kým poslal loptu do siete outsidera. Benteke strelil hetrik, Belgicko proti Gibraltáru vyhralo 6:0.

3. Florian Wirtz (7,7 sekundy), Francúzsko - Nemecko, priateľský zápas 2024

Florian Wirtz patrí k najväčším talentom nemeckého futbalu. V sezóne 2023/2024 ťahá Bayer Leverkusen za bundesigovým titulom a zaskvel sa aj v medzištátnom zápase na pôde majstrov sveta z roku 2018.

V Lyone skóroval proti Francúzsku už po necelých ôsmich sekundách zápasu. Po prihrávke Tonyho Kroosa sa mu otvoril priestor pred šestnástkou a krásnou strelou nedal šancu brankárovi Briceovi Sambovi.

2. Lukas Podolski (7 sekúnd), Nemecko - Ekvádor, priateľský zápas 2013

Rekord najrýchlejšieho strelca v medzištátnom zápase dlho patril Lukasovi Podolskému, ktorý skóroval sedem sekúnd od výkopu proti Ekvádoru 29. mája 2013. Podolski strelil ďalší gól v druhom polčase a Nemecko vyhralo 4:2.

1. Christoph Baumgartner (6 sekúnd), Slovensko - Rakúsko, priateľský zápas 2024

Futbalista Lipska Christoph Baumgartner patrí k lídrom rakúskej reprezentácie a od 23. marca je nielen národným, ale aj celosvetovým rekordérom.

V zápase proti Slovensku v Bratislave strelil gól už po šiestich sekundách, keď bol brankár Martin Dúbravka prikrátky pri jeho strele k pravej žrdi.

Zaujímavosťou je, že Francesco Calzona priznal, že vedel, že podobná akcia môže prísť, no napriek tomu mu jeho zverenci nezabránili skórovať.

"Počítali sme s tým, že Rakúšania majú pripravené niečo podobné. Baumgartner obišiel troch hráčov a urobil to naozaj výborne," priznal taliansky kouč.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»VIDEO: Slováci dostali najrýchlejší gól v histórii, v TOP 10 je aj Hancko