Mal smolu na zlé rozhodnutia. Skúsený matador jazdí ako zamlada

Fernando Alonso oslavuje na pódiu v Austrálii.
Fernando Alonso oslavuje na pódiu v Austrálii. (Autor: TASR/AP)
Martin Kozinka|2. apr 2023 o 10:25

Fernando Alonso chce vyhrať svoju 33. veľkú cenu v kariére.

MELBOURNE. „Vo formule 1 musia byť vždy kladné a záporné postavy. Hrdinovia a antihrdinovia. Ja som na tej temnej strane,” zažartoval Fernando Alonso v najnovšej sérii sériálu Drive to Survive.

Je vidieť, že si uvedomuje svoju reputáciu, ktorú si za posledných dvadsať rokov kariéry vybudoval.

Nazývať ho zvieraťom v pretekoch je ten správny výraz, pretože väčšinu času ide na 300 percent do extrému,” povedal o Alonsovi bývalý tímový kolega Esteban Ocon pre portál The Race.

V rokoch 2005 a 2006 sa stal Španiel najmladším dvojnásobným šampiónom v F1. Mal 25 rokov. Dnes je vo veku 41 rokov najstarším pretekárom na štartovom rošte. 

Od začiatku sezóny 2023 stál vždy na pódiu. Na Veľkej cene Bahrajnu, Saudskej Arábie a Austrálie, pričom vždy skončil tretí. Prekonal už svoje 101. pódium.

Dokáže však aj zvíťaziť? Rozhodne áno. Musel by sa však spoliehať na technickú alebo jazdeckú chybu Red Bullu, ktorý má zatiaľ nezadržateľné tempo.

Fernando Alonso oslavuje tretie miesto na VC Saudskej Arábie.
Fernando Alonso oslavuje tretie miesto na VC Saudskej Arábie. (Autor: TASR/AP)

Aký senzačný príbeh by to bol, ak by zvíťazil na veľkej cene. Chlapík, ktorý nikdy nestratil svoju túžbu a čistú lásku k tomu, čo robí, napriek desaťročiu v mašinérii bez nádeje na výhru.

Keď odišiel do Indycar, Le Mans a Dakaru, vyzeralo to, že sa jeho kariéra v F1 skončila. Ale nie, je späť. Aj po návrate je skvelý jazdec.

Pre mnohých mladých talentovaných pretekárov zostáva jedným z najväčších vzorov. Ak by dokázal zvíťaziť ešte aspoň raz, bola by to báječná dejová línia.

Rivalita s Hamiltonom

Jeho rivalita v roku 2007 s vtedajším nováčikom Lewisom Hamiltonom v McLarene vybičovala vášne na každom fronte.

Alonso prišiel do tímu ako čerstvý držiteľ dvoch titulov s Renaultom a očakával, že v McLarene bude nespornou jednotkou. 

Lewis Hamilton ale svojou rýchlosťou v monoposte všetkých prekvapil. 

„Lewis prišiel do formuly 1 ako cunami," citoval Alonsa Sky. „S jeho talentom a schopnosťami prišli okamžite aj výsledky.”

V sezóne 2007 sa dvojica dostala do mnohých kontroverzných súbojov na trati, aj mimo trate.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Formula 1»Mal smolu na zlé rozhodnutia. Skúsený matador jazdí ako zamlada