Budú šťukou druhej ligy? Humenné na úvod zažije málovídanú symboliku

Prenesú si futbalisti Humenného víťaznú fazónu do novej sezóny?
Prenesú si futbalisti Humenného víťaznú fazónu do novej sezóny? (Autor: facebook FK Humenné/ Miroslav Porochnavý)
Daniel Dedina|13. júl 2021 o 08:00

Posledná súťažná prehra? Písal sa ešte rok 2019...

HUMENNÉ. Čo je to prehra? - môžu sa s úsmevom pýtať futbalisti druholigového nováčika FK Humenné.

Trpkosť porážky neokúsili už vyše roka. Naposledy ťahali za kratší koniec 4. júla 2020, v prípravnom zápase proti FC Košice (0:3).

V súťažných stretnutiach trvá humenská séria ešte dlhšie.

Hoci pandémia počas uplynulého poldruha roka futbalový program výrazne škrtala, nič to nemení na tom, že posledná prehra tohto tímu je už poriadne stará. V úvode novembra 2019 prehral v Lipanoch zhodou okolností tiež 0:3.

Niet divu, že Humenčania prerástli regionálnu úroveň a po dvanástich rokoch sa vracajú do druhej najvyššej súťaže.

Zdolali aj ligistu, výsledky nepreceňujú

Mužstvo z Horného Zemplína nezostáva dlžné svojej povesti z posledného obdobia ani v aktuálne prebiehajúcej príprave pred sezónou 2021/22.

Z doterajších šiestich prípravných zápasov vyhralo všetkých šesť. Napríklad neďaleké Michalovce, účastníka Fortuna ligy, poslalo domov s nádielkou 5:2.

V rámci všetkých stretnutí dosiahli Humenčania za uplynulých dvanásť mesiacov už 23 výhier v rade!

Humenčania ťahajú unikátnu víťaznú sériu.
Humenčania ťahajú unikátnu víťaznú sériu. (Autor: facebook FK Humenné/ Miroslav Porochnavý)

„Pred reštartom tretej ligy sme dlho netrénovali, čo stále pociťujeme ako hendikep. Letnú prípravu sme začali 14. júna a doterajšie výsledky v nej nepreceňujeme. Súperi skúšali hráčov, takisto aj my,“ hovorí tréner FK Humenné Jozef Škrlík, ktorý sa do klubu z rodného mesta vrátil už po niekoľkýkrát.

Aktuálne v ňom pôsobí od úvodu minulého roka. To znamená, že prehru v „ostrom“ zápase ešte neokúsil ani raz.

Po rokoch chátrania sa zdvihli

Bezprostredne po spečatení prvenstva v III. lige Východ humenský tréner tvrdil, že základným cieľom v nasledujúcej sezóne bude udržanie sa vo vyššej súťaže. Skromnej rétoriky sa drží aj naďalej.

„Futbal v Humennom dlhé roky chátral. Bývalé značky Chemlon a HFC zanikli. Toto je nový klub, ktorý musel začínať v nižších súťažiach.

Vďaka ľuďom na čele s pánom Balogáčom a Vasilenkom sa podarilo tunajší futbal pozdvihnúť, ale za dva-tri roky sa nedá všetko nahradiť. V druhej lige sú etablované tímy, kým my len začíname,“ zdôraznil Škrlík.

Pri zmienke o tom, že by Humenčania mohli byť šťukou súťaže sa pousmial.

„To by sme boli radi, ale našim prvoradým cieľom zostáva záchrana. Ideme do toho skromne, s pokorou a sami sme zvedaví, ako to vypáli,“ vyhlásil skúsený kouč, ktorý v minulosti pôsobil aj pri reprezentácii Kazachstanu do 21 rokov a počas pôsobenia v lotyšskej Jelgave sa pred piatimi rokmi podieľal na vyradení Slovana Bratislava v predkole Európskej ligy.

Čaká sa najvyššia (povolená) návšteva

V uplynulej postupovej sezóne tvorili humenský káder mnohé známe mená - Černák, Milunovič, Streňo, Luberda, Hatok, či omilostený kanonier Hamuľak.

Teraz k nim pribudli ďalšie posily - skúsení Maťaš s Dzuríkom (obaja Bardejov) a mladíci J. Kuc (Poprad), Komar (FC Košice), S. Šuľák (Podbrezová). Otvorený zostáva príchod Jozefa Šimona Turíka, bývalého hráča Michaloviec a Košíc.

„Máme mix hráčov. Niektorí už vyššie súťaže hrali, ale sú tam aj takí, ktorí ešte druhú ligu nezažili. Káder je viac-menej uzavretý,“ poznamenal Škrlík.

Pri návrate do celoslovenskej súťaže zažije Humenné zaujímavú symboliku. Zatiaľ svoj posledný zápas v nej odohralo v roku 2009 proti Podbrezovej.

V úvodnom kole ročníka 2021/22 narazí na rovnakého súpera. A trénerom domáceho tímu bude opäť Jozef Škrlík...

 „Vtedy sme prehrali 1:3. Sme si vedomí toho, že favoritom bude súper, je to ašpirant na postup. Čaká nás ťažký začiatok sezóny, musíme sa s tým popasovať,“ uvedomuje si Škrlík.

Tréner Jozef Škrlík (vpravo) si pamätá časy, kedy Humenné účinkovalo v druhej najvyššej súťaži naposledy.
Tréner Jozef Škrlík (vpravo) si pamätá časy, kedy Humenné účinkovalo v druhej najvyššej súťaži naposledy. (Autor: facebook FK Humenné/ Ladislav Vasilenko)

Po lístkoch na úvodný druholigový zápas, ktorý je na programe 24. júla, sa pravdepodobne len tak zapráši...

„Ľudia v Humennom sú hladní po futbale, už prípravné zápasy veľa naznačili. Čakáme vysokú návštevu, samozrejme v rámci toho, čo nám protipandomické opatrenia dovolia. Verím, že nám fanúšikovia pomôžu,“ dodal tréner ambiciózneho nováčika.

Program II. ligy 2021/2022

Štadión prejde len kozmetickými úpravami

Humenné v súčasnosti disponuje útulným futbalovým štadiónom. Po postupe do druhej ligy si nevyžaduje zásadné úpravy.

„Zavítala k nám delegácia zo Slovenského futbalového zväzu vrátane pána Richtárika a bolo nám povedané, že čo sa týka zabezpečenia vnútorných priestorov, ide o jeden z najlepších štadiónov v súťaži. Museli sme doplniť dopingovú miestnosť a rôzne vybavenie, ale nebolo potrebné nič búrať alebo sekať,“ priblížil manažér FK Humenné Vladimír Vasilenko.

Ani on sa už nevie dočkať prvého zápasu v novej súťaži.

„Čaká nás veľmi silný súper, možno úplne najťažší. Po organizačnej stránke sme na to pripravení,“ skonštatoval Vasilenko, ktorý takisto nelieta v oblakoch.

„To, že sme v príprave dali Trebišovu i Michalovciam päť gólov, béčku Kisvárdy dokonca osem, je pekné, ale majstrovské zápasy budú iná káva. Mojim želaním je vyhnúť sa bojom o záchranu a hrať pekný, atraktívny futbal, ktorý pritiahne divákov na štadión,“ doplnil humenský manažér.

Generálku pred štartom novej sezóny absolvuje Humenné počas najbližšej soboty proti treťoligovému Vranovu nad Topľou.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Budú šťukou druhej ligy? Humenné na úvod zažije málovídanú symboliku