05.06.2021 | Semifinále
05.06.2021 | Semi.
2 - 1
(2:0, 0:1, 0:0)

Nemci tuho bojovali a zatlačili favorita. Do finále však postúpilo Fínsko

Iiro Pakarinen strieľa gól v zápase Fínsko - Nemecko v semifinále MS v hokeji 2021.
Iiro Pakarinen strieľa gól v zápase Fínsko - Nemecko v semifinále MS v hokeji 2021. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|5. jún 2021 o 19:25 (aktualizované 5. jún 2021 o 19:45)

Fínsko dnes zdolalo Nemecko v semifinále na MS v hokeji 2021, pozrite si priebeh a konečný výsledok.

MS v hokeji 2021 - semifinále

Fínsko - Nemecko 2:1 (2:0, 0:1, 0:0)

Góly: 14. Pakarinen (Lundell), 19. Björninen (Anttila) - 32. Plachta (Seider)

Rozhodovali: Björk, Nord (obaja Švéd.) – Hynek, Ondráček (obaja ČR), vylúčení: 4:3 na 2 min., presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0

Fínsko: Olkinuora (Säteri) - Sund, Koivisto, Määttä, Kaski, Pokka, Ohtamaa (A), Nousiainen, Lindbohm - Anttila (C), Björninen, Mäenalanen - Lundell, Ojamäki, Ruotsalainen - Innala, Kontiola (A), Pakarinen - Ruohomaa, Turunen, Sallinen

Nemecko: Niederberger (Brückmann) - Seider, M. Müller (C), Holzer (A), J. Müller, Nowak, Wagner, Gawanke - Reichel, Pföderl, Noebels (A) - Plachta, Eisenschmid, Kahun – Rieder, Loibl, Kühnhackl - Kastner, Krämmer, Peterka - Tiffels

RIGA. Hokejisti Fínska postúpili do finále majstrovstiev sveta v Rige. V druhom sobotnom semifinále vyhrali nad Nemeckom 2:1 a v súboji o zlato sa v nedeľu (19.15 SELČ) stretnú s Kanadou.

Fíni položili základ svojho triumfu už v prvej dvadsaťminútovke. Do vedenia ich poslal Iiro Pakarinen, na jeho gól potom nadviazal Hannes Björninen. V druhej tretine dokázal znížiť Matthias Plachta, ale to bolo zo strany Nemcov všetko.

Fínsko sa stretlo s Kanadou vo finále aj na predchádzajúcom šampionáte na Slovensku. Fíni po triumfe 3:1 v Bratislave získali svoj tretí titul v histórii, v Rige budú bojovať o štvrtú trofej.

Kanada zabojuje o svoj prvý titul od roku 2016, celkovo má z MS na konte 50 cenných kovov, z toho 26 zlatých.

Stručný priebeh zápasu Fínsko - Nemecko v semifinále na MS v hokeji 2021

I. tretina

Druhé semifinále začalo veľmi opatrne, hralo sa ďaleko od oboch bránok, potom začali vystrkovať rožky Nemci.

Najskôr zamestnal fínskeho brankára Kahun a po ňom aj Seider s Eisenschmidom, Olkinuora si pripísal prvé ťažšie zákroky. Na druhej strane sa pred Niederbergera predral Turunen, ale nezakončil presne.

Fíni išli do vedenia v 14. minúte, keď Lundell vysunul Pakarinena a ten prekonal brankára strelou pod ruku. Minútu pred koncom úvodnej tretiny zvýšil náskok Fínska útočník Björninen.

II. tretina

V druhej tretine už mali Fíni viac z hry. V polovici zápasu zavreli Nemcov do ich obranného pásma, vytvorili si drvivý tlak, ale puk si nenašiel cestu do bránky. Nemeckí hokejisti zblokovali niekoľko tvrdých striel, až traja išli z ľadu s bolestivou grimasou.

Súperov nápor napokon ustáli a potom sa im podarilo znížiť. Plachta trafil v presilovej hre delovkou od modrej čiary presne do pravého horného rohu a dal Nemcom nádej.

Fíni odpovedali po akcii Ojamäkiho, vychytal ho Niederberger. Blízko ku gólu boli potom Nemci v ďalšej početnej výhode, ale v najväčšej šanci počas nej volil Reichel namiesto strely zbytočne prihrávku na Peterku.

Záver druhej tretiny priniesol najskôr šancu Eisenschmida, následne sa do nájazdu dostal Ruotsalainen, ale stav sa nezmenil.

III. tretina

Nemci od začiatku tretej tretiny túžili po vyrovnaní. V prvých piatich minútach boli lepší, veľkú šancu na vyrovnanie spálil Jonas Müller.

Fíni sa snažili zabrániť výpadom súpera skalopevnou defenzívou, bránili už od útočnej modrej čiary, ale Nemci sa napriek tomu neraz dostali až pred bránku.

V 49. minúte však hrali severania presilovku, vytvorili si veľký tlak, no Innala v dvoch výborných šanciach neuspel. Hra sa potom prelievala na obe strany a v závere sa očakával veľký nemecký tlak.

Ich tréner Toni Söderholm stiahol z hry brankára Niederbergera 108 sekúnd pred koncom duelu, v power play mal obrovskú šancu Kahun, namiesto strely však ešte volil prihrávku na Eisenschmida, ktorý nedokázal zasunúť puk do bránky. Fíni napokon odolali a po tesnom triumfe si vybojovali finálovú účasť.

Hlasy po zápase /zdroj TASR a DPA/

Jukka Jalonen, tréner Fínska: "Pred šampionátom by som nepomyslel na to, že by sme mohli získať druhé zlato za sebou. Je to skvelé. Máme teraz úplne iný tím ako pred dvoma rokmi, je v ňom 14 nováčikov, pre nich to bude prvá medaila. Pre fínsky hokej to je fantastický úspech, v našej krajine máme veľa skvelých hráčov. V zápase nás podržal brakár Olkinuora, je to náš kľúčový hráč. Vo finále proti Kanade musíme ukázať náš najlepší hokej."

Hannes Björninen, autor druhého gólu Fínska: "Bol to tuhý boj, som hrdý na všetkých. Snažili sme sa hrať spoľahlivo v obrane, a keď sa nám naskytli šance v útoku, chceli sme ich využiť. Strelili sme dva dôležité góly a nakoniec sme dosiahli víťazstvo. Stále sa na MS zlepšujeme. Pri mojom góle mi Anttila výborne prihral, ​​dostal som sa až pred bránku. V tretej tretine Nemci veľmi tlačili, ale Olkinuora si počínal bravúrne. Veríme mu, urobil niekoľko veľmi dobrých zákrokov. V zápase s Kanadou sa sústredíme na našu hru. Je to posledný zápas turnaja, musíte dať do neho všetko."

Korbinian Holzer, obranca Nemecka: "Sme sklamaní, ale nemáme sa za čo hanbiť. Zajtra zabojujeme o bronz, hoci vieme, že to nebude ľahké. Ale môžem za každého hráča sľúbiť, že pôjdeme úplne nadoraz, v nádržiach nezostane ani kvapka."

Moritz Müller, kapitán Nemecka: "Súboj o bronz proti USA bude rovnako náročný ako náš zápas v základnej skupine, či dnes proti Fínsku. Vydáme zo seba všetko, aby sme získali medailu."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2021»Nemci tuho bojovali a zatlačili favorita. Do finále však postúpilo Fínsko