Finančná kríza môže zmariť sny SFZ o novom Tehelnom poli

SITA|22. okt 2008 o 19:59

BRATISLAVA 22. októbra (SITA) - Podľa športového portálu www.profutbal.sk majú futbalové kluby na Slovensku v súčasnej zložitej ekonomickej situácii veľké šťastie. Lebo kým futbaloví funkcionári mnohých ...

BRATISLAVA. Podľa športového portálu www.profutbal.sk majú futbalové kluby na Slovensku v súčasnej zložitej ekonomickej situácii veľké šťastie. Lebo kým futbaloví funkcionári mnohých špičkových zahraničných klubov sa obávajú straty sponzorov a poklesu návštevnosti v dôsledku aktuálnej ekonomickej recesie, na Slovensku nič také nehrozí. Finančná sila slovenských klubov totiž stojí na iných základoch.

"Slovenské kluby sú plne závislé na majiteľovi, prípadne skupine majiteľov, ktorí do klubu lejú peniaze podľa momentálnej nálady. Prípadna reklama na drese od nadnárodného koncernu je len príjemným doplnkom príjmovej stránky v rozpočte. O peniazoch za vstupné už ani nehovoríme. Na Slovensku v pohode prežívajú aj kluby, ktorým týždenne do hľadiska nepríde ani tisíc ľudí," konštatuje športový server www.profutbal.sk.

Podľa autorov tohto komentára nálada majiteľov slovenských klubov sa môže meniť a v súčasnosti asi nebude najlepšia. "Lenže ani jeden zo súčasných mecenášov slovenského futbalu ako sú Ivan Kmotrík, Vladimír Poór, Jozef Antošík, Milan Fiľo či Ján Kováčik sa nezobúdza každé ráno so strachom nad tým, kde včera skončil Dow Jones. Ich príjmy pochádzajú z úplne iných zdrojov a finančná kríza sa na nich prejaví s veľkým odstupom a jej vplyv bude výrazne redukovaný. Strach z ekonomickej krízy teda nikto v lige mať nemusí," konštatuje profutbal na margo aktuálnej ekonomickej situácie v slovenskom futbalovom hnutí.

Ako sa v analýze ďalej píše, oveľa horšia situácia je v súvislosti s plánovanými výstavbami štadiónov, o ktorej sa na Slovensku v ostatnom čase veľmi intenzívne už niekoľko rokov iba hovorí.

"Reprezentácia SR, ŠK Slovan Bratislava, FC Spartak Trnava, MŠK Žilina, MFK Košice, ale aj 1. FC Tatran Prešov sa netajili s túžbou hrať o niekoľko rokov na nových a moderných štadiónoch poskytujúcich aj iné než len futbalové služby. Tieto plány však v súčasnosti pod ťarchou ekonomických problémov asi dostávajú väčšie či menšie trhliny. Žiaden majiteľ totiž neplánoval vystavať štadión len tak za svoje. Položiť na drevo miliardu, resp. až dve miliardy totiž nie je vôbec také jednoduché. Štadióny sa mali financovať z kombinácie vlastných zdrojov, príspevku mesta či štátu a najmä z úverov. Kým tu vládol realitný boom, tak o budúce príjmy z prenájmu pristavaných kancelárii a obchodov nikto nemal strach. Úverujúce banky už tobôž nie," stojí v rozbore na aktuálnu nie iba futbalovú tému.

Internetový portál www.profutbal. sk však pripomína, že súčasná situácia je odlišná. Lebo požičať na realitný projekt chce dnes mimoriadne odvážneho bankára. Najmä ak má ísť o futbalový štadión, kancelárie a obchody. Kým na kancelárie a obchody by sa ešte niekto ochotný, čo by ich aj financoval, našiel, futbalový štadión na Slovensku, ktorý by zarábal peniaze, doteraz ešte nikto nevidel. Preto je viac než pravdepodobné, že z mediálne ohlasovaných stavieb sa po štartujúcu fázu "bager na pozemku", dostane možno jeden až dva. Viac nie. A stavať sa bude tam, kde solventný mecenáš bude ochotný hlboko načrieť do vlastného vrecka - a najmä tam, kde kancelárii a obchodov ešte stále nie je nadbytok.

"Finančná kríza je veľmi zlou správou predovšetkým pre staviteľov na Slovenskom futbalovom zväze. Štát asi ťažko zafinancuje celú výstavbu Národného futbalového štadióna. Najmä ak prioritou budú najmä hokejové majstrovstvá sveta a rekonštrukcia bratislavského zimného štadióna. Spoločnosť J&T pri vstupe do Slovana Bratislava tiež nepočítala s tým, že by Národný futbalový štadión na Tehelnom poli platila z vlastných zdrojov. Takže z toho všetkého vyplýva, že na Tehelnom poli sa tak skoro stavať určite nezačne," konštatuje portál www.profutbal.sk.

Nachádzate sa tu:
Domov