Polášek si vybral spoluhráča. V Tokiu by mal štartovať s mladým talentom

Filip Polášek.
Filip Polášek. (Autor: TASR/AP)
Jana Sedláková|21. jún 2021 o 13:05

Slovensku zrejme pripadne aj jedna miestenka vo dvojhre.

BRATISLAVA. Filip Polášek si ako deviaty hráč svetového deblového tenisového rebríčka mohol vziať za spoluhráča na olympijské hry do Tokia takmer ktoréhokoľvek svojho krajana.

Vybraný tenista musí byť v elitnej trojstovke svetového rebríčka ATP vo dvojhre alebo štvorhre a spĺňať niekoľko ďalších kritérií.

Ako spoluhráča si nakoniec vybral Lukáša Kleina. Túto informáciu pre Sportnet potvrdil generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu Igor Moška.

"Áno, je rozhodnuté. Idú Filip Polášek a Lukáš Klein," povedal Moška.

Výnimku musí schváliť ITF

Klein je momentálne 256. hráčom singlového rebríčka ATP a vo štvorhre je o jednu pozíciu nižšie. 

Vo štvorhre bol však 23-ročný tenista vo finále juniorského Australian Open 2016. V tejto sezóne navyše dosahuje vo štvorhre solídne výsledky. S krajanom Alexom Molčanom vyhrali challenger v Cherbourgu, boli vo finále v Zadare a v Bratislave si zahrali štvrťfinále.

Túto slovenskú nomináciu ešte musí schváliť Medzinárodná tenisová federácia. Okrem základných kritérií rebríčkového postavenia by mal hráč absolvovať minimálne dva alebo tri štarty v Davisovom pohári počas olympijského cyklu (podľa umiestnenia krajiny, v ktorej úrovni Davisovho pohára súťaží).

Túto podmienku mladý tenista nesplnil. Existuje však niekoľko výnimiek, na základe ktorých by mal mať právo štartu aj hráč bez reprezentačných skúseností.

"Myslím si, že tá podmienka o počte štartov platí, ak by mohol hrať a nehral. Ale on nebol nominovaný, nikdy ponuku neodmietol. Myslím si teda, že to bude v poriadku, ale je pravda, že úplne toto kritérium nespĺňame. Uvidíme, čo na to ITF povie," povedal Moška pre Sportnet.

"Nominácia druhého deblistu vychádza z niekoľkých kritérií. Musí si ju v prvom rade vybrať ten hráč, ktorý je líder. Filip Polášek si vybral Lukáša Kleina. Druhý, kto to musí schváliť, je nehrajúci kapitán (Tibor Tóth, pozn. red.). Ten túto nomináciu tiež schválil," objasňuje ďalej Moška.

"Takže ITF to buď schváli, alebo nám povedia, že to musíme zmeniť," uzavrel.

Gombos na olympiádu?

Slovensko by však mohlo mať zastúpenie aj vo dvojhre. Pre každý kontinent prislúchajú špeciálne miestenky. Pre Európu ide o najvyššie rebríčkovo postaveného hráča, ktorého krajina by inak nemala zastúpenie v danej súťaži. 

Smerodajný bol pritom renking tenistov zo 14. júna. Podľa týchto kritérií by mohol miestenku dostať Slovák.

"Norbert Gombos je podľa mojich informácií desiaty pod čiarou (celkovo). Dali sme ho do predbežnej nominácie, má veľkú šancu sa kvalifikovať," objasnil Moška.

Medzi ženami však Slovensko zastúpenie nebude mať. Vo dvojhre nie je žiadna z hráčok ani v prvej svetovej stovke. Vo štvorhre bola Viktória Kužmová k 14. júnu na 30. mieste. Druhá Slovenka Tereza Mihalíková je až na 173. mieste. Ani jedna z nich pri tom vo dvojhre nespĺňa kritériá.

Podľa Mošku je napriek vysokému rebríčkovému postaveniu Kužmovej bezpredmetné uvažovať o olympijskej miestenke.

"Viktória Kužmová má síce dobré rebríčkové postavenie, ale na olympiádu ak nie je do desiateho miesta, tak nemá veľkú šancu. Na olympijskom turnaji sa totiž preferuje, aby hráči vo dvojhre hrali aj štvorhru. Čiže tuto je prakticky nulová šanca," uzavrel Moška.

Nominácie musia národné zväzy a výbory potvrdiť do 22. júna. Následne do 5. júla Medzinárodná tenisová federácia prerozdelí voľné miestenky do súťaží.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Polášek si vybral spoluhráča. V Tokiu by mal štartovať s mladým talentom