Nenastúpili na zápas, aby spustili novú éru. Za dedinu hrajú odchovanci

Mužstvo FC Komjatice po piatom víťazstve v rade.
Mužstvo FC Komjatice po piatom víťazstve v rade. (Autor: Zuzana Garayová)
Marián Dragúň|20. sep 2021 o 11:14

Komjatice sú tretie za tímami legionárov a čaká ich horúca jeseň.

KOMJATICE. Ak sa chce dedina či podnikateľ rýchlo zviditeľniť, poskladá mužstvo, na aké mu stačia peniaze. Táto cesta sa však skôr či neskôr skončí, často strmhlavým pádom (Báč, Ličartovce, Borčice, Močenok, Palárikovo, Veľký Lapáš).

Stále je však väčšina dedín, ktoré hráčom za futbal neplatia, dokonca, hrajú iba s vlastnými odchovancami. Pravda je však i to, že kvalita potom nemusí byť vždy ktovieaká a futbalisti, ktorí dnes nedostávajú za futbal nič, sú pomaly „na smiech“ a v očiach platených cezpoľných akoby s nižšou hodnotou.

Na Slovensku je ale určite ešte stále viac mančaftov, ktorých hráči chodia na ihrisko pre radosť a keď sa podarí aj zvíťaziť, malinovka chutí o to lepšie.

Na víťaznej vlne sa v západniarskej piatej lige východ aktuálne drží - celkom nečakane - napríklad FC Komjatice, ktorý si už pár rokov zakladá na tom, že jeho A-mužstvo tvoria výlučne odchovanci klubu, navyše, trvalo žijúci v obci. Dodať však treba aj to, že obec Komjatice má skoro 4500 obyvateľov a vytvoriť schopný mančaft by nemal byť až taký problém, ako povedzme v maličkej dedinke.


I keď sa ich výsledkami v posledných rokoch dedina pýšiť skôr nemohla a napríklad po vlaňajšej katastrofálnej jesennej časti boli v Komjaticiach radi, že nakoniec padlo „pandemické“ rozhodnutie a zo súťaže sa nevypadávalo.

O to prekvapujúcejší je dnes pohľad na tabuľku najnižšej krajskej súťaže, kde po polovici jesennej časti (v 18-člennej súťaži sa už predohrali dve kolá) figurujú Komjatice na treťom mieste.

Nenastúpili na zápas a šli vlastnou cestou

Éra mužstva Komjatíc zloženého výlučne z vlastných odchovancov sa začala pred ôsmimi rokmi.

Diváci sa vtedy už schádzali na ďalší domáci majstrovský piatoligový zápas FC Komjatice – Lokomotíva Bánov, no na ihrisku sa rozcvičovali stále iba hostia z neďalekej „Kesy“. Až keď niektorí z hosťujúcich hráčov začali nadšene hovoriť - v ich neopakovateľnom dialekte - o „ščestí a trech bodech zadarmo“, bolo jasné, že Komjatice na zápas nenastúpia.

Trio najlepších strelcov Komjatíc – zľava Matej Garay, Mário Krehák a Jakub Holík, vpravo kapitán Michal Marenčák.
Trio najlepších strelcov Komjatíc – zľava Matej Garay, Mário Krehák a Jakub Holík, vpravo kapitán Michal Marenčák. (Autor: Zuzana Garayová)

Partia domácich futbalistov okolo trojice bratov Marenčákovcov a trénera Richarda Kostolného mala inú predstavu o fungovaní „áčka“, no a keďže inak si pomôcť nevedeli, rozhodli sa neodohrať majstrovský zápas. Veci nabrali rýchly spád a novým prezidentom klubu sa stal najstarší z bratského tria Martin Marenčák, ktorý si ako hrajúci prezident zastane miesto na ihrisku dodnes a okrem toho je aj trénerom piatoligového dorastu.

„K fungovaniu klubu sme mali naozaj svoje výhrady, no ja som pôvodne o funkciu prezidenta záujem vôbec nemal,“ vrátil sa osem rokov dozadu 43-ročný prezident FC Komjatice Martin Marenčák. „Zápas s Bánovom sme vtedy neodohrali a na druhý deň ma kontaktoval starosta obce s otázkou „Čo bude ďalej?“ vraví Martin Marenčák a pokračuje:

 „Až potom som prevzal funkciu a začali sme pracovať. Jednoducho, okrem iného sme sa už nechceli ďalej pozerať napríklad na to, že niektorí cudzí hráči dostávali za hranie futbalu nejakú odmenu a domáci hráč nedostal ani za benzín, keď viezol vlastným autom spoluhráčov na prípravný zápas.


V Komjaticiach bolo skoro vždy zvykom hrať zadarmo a otázna bola aj kvalita cudzieho hráča. Na druhej strane, napríklad taký Ján Kalužák hral celú svoju futbalovú kariéru zadarmo, pritom to bol futbalista, ktorý dokázal svojimi nespočetnými gólmi doslova sám rozhodovať zápasy,“ vysvetľuje mladý šéf klubu.

A naozaj, stávalo sa, že keď Komjatičania vystupovali z autobusu pred zápasom na ihrisku súpera, domácich zaujímalo - okrem farby dresov - v prvom rade to, či „prišiel aj Kalužák“.

„Veľmi mi pomáha tréner Richard Kostolný, ktorý je vo funkcii už jedenástu sezónu. Zažili sme aj ťažšie chvíle, pretože futbalové okolie v každej obci dokáže vytvoriť tlak a boli aj situácie, keď som chcel funkciu položiť. Vždy ma povzbudil tréner, ale párkrát to už bolo aj naopak,“ netají hrajúci prezident. Svoje súťaže v obci s 4 400 obyvateľmi hrajú okrem dorastu a žiakov aj dve kategórie prípraviek (U11 a U09).

„Vo výchove vlastných hráčov vidím jedinú možnú cestu u drvivej väčšiny dedín na Slovensku. V našom okolí sa už uchytil futbalový pojem „komjatická cesta“, pretože vynakladať každý mesiac niekoľko tisíc eur na odmeny pre hráčov mi pripadá neadekvátne. Osobne si napríklad nedokážem predstaviť, ako klub vyplatí hráča, ktorému nevyjde zápas a domáci sedia doma. Alebo sa sponzorovi minú peniaze, legionári poutekajú, domáci hráči medzitým skončili s futbalom a mužstvo sa zastaví v najnižšej súťaži. Ak vôbec dajú dokopy jedenásť chalanov. Takých prípadov nájdeme veľa,“ zakončil Martin Marenčák.

Jasnými favoritmi sú Podhájska a Pozba

Pri vedúcej dvojici najväčších favoritov súťaže a ich nedávnej minulosti sa treba pristaviť, veď Podhájska má 1 100 obyvateľov a Pozba dokonca iba 500. Tretie Komjatice patria teda medzi väčšie dediny a napríklad štvrté v poradí je aktuálne desaťtisícové mestečko Šurany.

A áno, v dlhodobej súťaži je rozhodujúca kvalita kádra a práve prvé dva tímy si mohli dovoliť aj futbalistov so štvrto či treťoligovými skúsenosťami. Pritom napríklad v maličkej Pozbe sa pred časom súťažný futbal vôbec nehral, obnovili ho pred niekoľkými rokmi, no hrali len ako béčko susednej Podhájskej. A keď ich sponzori zistili, že si môžu dovoliť angažovať nemenej dobrých futbalistov, pred troma rokmi sa osamostatnili a začali od najnižšej súťaže.

Pozba pritom hrala už vlani do posledného kola o postup do IV. ligy Juhovýchod ZsFZ, lenže v rozhodujúcom priamom zápase o titul prehrala na Štadióne Juraja Szikoru v Tvrdošovciach s domácimi najtesnejšie 0:1 a vyššie tak išla jedna z najväčších obcí na Slovensku, kým tá najmenšia v krajských súťažiach sa pokúša o historický úspech práve teraz.

Tréner Richard Kostolný a Adrián Trebuňa, po akcii ktorého Komjatice načali Salku.
Tréner Richard Kostolný a Adrián Trebuňa, po akcii ktorého Komjatice načali Salku. (Autor: ZG)

Zatiaľ to vyzerá tak, že si to rozdá so „sesterskou“ Podhájskou, no tento postupový súboj môže v poslednom jesennom kole ľahko prerásť až v bratovražednú „bitku“.

Na ťahu sú ale ešte aj Šurany, ktoré sa pomaly spamätávajú po „dobrovoľnom“ páde zo štvrtej ligy, no prehovoriť do boja o špicu poradia môže stále aj niekto ďalší.

Komjaticiam sa aktuálne darí, no až čas - a nedeľňajší šláger kola v Šuranoch - ukážu, čoho je toto mužstvo schopné naozaj. Veď stačia dva-tri zlé výsledky a všetko môže byť po starom.

Od Salky sa čakalo o čosi viac

Komjatice sú teraz tretie vďaka päťzápasovej víťaznej šnúre, keď postupne zdolali doma Zemné, Svodín i Salku a vonku Dolný Ohaj a Svätý Peter s plusovým skóre 17:3. Súťaž pritom začali domácou prehrou 0:2 s lepšou Okoličnou na Ostrove a ďalšou v Dulovciach (1:2). Až v treťom kole si doma poradili v ťažkom derby zápase s Lipovou (3:2), aby potom nechali všetky body v Kmeťove po výsledku 1:2.

V sobotňajšom stretnutí Komjatice – Salka (2:0) mali prvú pološancu hostia, no to bolo z ich strany nadlho všetko. Z domácich bolo cítiť nárast sebavedomia a vytvárali si aj šance. Jednu premenil po akcii 18-ročného Adriána Trebuňu v 18. minúte Mário Krehák a zdalo sa byť otázkou času, kedy pridajú ďalšie góly. Jeden aj padol v 25. minúte, no tomu predchádzal faul brankára Salky, ktorého rozhodca Peter Kollár vylúčil a gól neuznal. Komjatice do polčasu v početnej výhode pozahadzovali čo sa dalo, ale inak neškodní hostia sa hneď po obrátke dostali do dvoch dobrých šancí. Opäť sa však predviedol brankár Peter Hajnala a presilovka FC pokračovala. Prišla 51. minúta a hviezdna chvíľa sviatočného strelca Mareka Kmeťa, ktorý všetkým ukázal, ako sa bojuje o stratenú loptu - 2:0.


Komjatice si upevnili tretiu priečku a najbližšiu nedeľu pôjdu na šláger kola do Šurian, ktoré si doma poradili s Mužlou tesne 2:1. Tá sa už konečne dočkala aj tretieho legionára z Ukrajiny Širokova (k bratom Papukovcom) a jej výkonnosť by mala začať konečne stúpať.

Môže to byť ešte pekelný záver jesene

Osemnásťčlenná V. liga Východ má teda za sebou už väčšiu polovicu jesennej časti, keď po deviatich odohraných kolách sú na najvyšších priečkach najväčší favoriti z Podhájskej a Pozby. Na treťom mieste priebežného poradia figurujú - ako najväčšie prekvapenie - Komjatice, ktoré strácajú na druhého dva body, no a štvrté sú Šurany.

Lenže všetko môže byť inak už po najbližšom kole, v ktorom idú Komjatice práve do neďalekých Šurian, s áčkom ktorých hrávali doteraz akurát tak prípravné zápasy a vlani ešte aj Slovenský pohár, v ktorom prehrali na vlastnom trávniku jasne 1:5.

Ľahké to ale nebude mať ani Pozba pri maďarských hraniciach, pretože Salka doma na ihrisku pri Ipli už dokázala obrať o dva body po remíze 3:3 Podhájsku (s top kanonierom piatej ligy Petrom Nagyom v zostave). Práve vedúca Podhájska by mala mať najbližší víkend najľahšiu úlohu doma s Dulovcami. No pozor, Hurbanovčan Jaroslav Kurák robí za kormidlom Duloviec túto jeseň divy, veď jeho vlani predposledný tím je aktuálne šiesty a napríklad v treťom kole dokázal remizovať 0:0 v Pozbe.

Na pozbanskom ihrisku sa odohrá zaujímavý duel aj v októbri, keď dedinka s 500 obyvateľmi bude hostiť desaťtisícové Šurany. Komu bude na futbalovej hostine viac chutiť sa ešte len uvidí, mešťania však s najväčšou pravdepodobnosťou nebudú prichádzať v role favorita.

V tom istom kole je však na piatoligovom podnose v ponuke ešte pikantnejší súboj v Komjaticiach, kam príde z Veľkého Kýra sused najbližší.

Komjatická horúca jeseň vyvrcholí na prelome októbra a novembra, keď v pekelnom týždni príde do Komjatíc najskôr Podhájska a hneď nato aj Pozba.

Ale nefalšovaným piatoligovým vyvrcholením jesene bude šesťbodové susedské derby, ktoré by malo byť zároveň šlágrom celej jesene FK Sokol Pozba – ŠK Termál Podhájska v poslednom jesennom kole. Hrať sa bude v sobotu, na Pozbe bude teda opäť raz púť, tentokrát futbalová.

Názov družstvaDružstvo
Z
V
R
P
Skóre
B
Forma
1
ŠK Termál PodhájskaŠK Termál PodhájskaŠK Termál Podhájska
34
26
6
2
97:27
84
P
V
V
V
V
2
FK Sokol PozbaFK Sokol PozbaFK Sokol Pozba
34
25
6
3
122:29
81
V
V
P
V
V
3
FC Okoličná na OstroveFC Okoličná na OstroveFC Okoličná na Ostrove
34
21
4
9
78:44
67
V
V
R
R
V
4
ŠK ŠuranyŠK ŠuranyŠK Šurany
34
19
4
11
71:48
61
V
P
R
V
V
5
FC Veľký KýrFC Veľký KýrFC Veľký Kýr
34
18
6
10
92:55
60
V
P
V
V
R
6
MŠK ŽeliezovceMŠK ŽeliezovceMŠK Želiezovce
34
18
3
13
66:65
57
P
P
P
V
P
7
Športový klub SvodínŠportový klub SvodínŠportový klub Svodín
34
17
3
14
90:66
54
V
P
R
V
V
8
ŠK KmeťovoŠK KmeťovoŠK Kmeťovo
34
14
10
10
78:51
52
P
V
R
P
R
9
TJ SalkaTJ SalkaTJ Salka
34
15
6
13
75:56
51
V
R
V
R
V
10
FC KomjaticeFC KomjaticeFC Komjatice
34
15
5
14
61:59
50
V
P
P
R
V
11
TJ AC MužlaTJ AC MužlaTJ AC Mužla
34
14
5
15
80:73
47
V
V
V
R
P
12
OŠK LipováOŠK LipováOŠK Lipová
34
11
8
15
56:60
41
P
R
V
P
P
13
TJ Lokomotíva BánovTJ Lokomotíva BánovTJ Lokomotíva Bánov
34
11
5
18
54:91
38
P
V
P
P
V
14
ŠK PodlužanyŠK PodlužanyŠK Podlužany
34
10
5
19
50:77
35
P
V
V
P
V
15
FC DulovceFC DulovceFC Dulovce
34
10
4
20
43:79
34
P
V
P
P
P
16
OŠK Svätý PeterOŠK Svätý PeterOŠK Svätý Peter
34
7
3
24
46:108
21
V
P
P
P
P
17
OŠK Dolný OhajOŠK Dolný OhajOŠK Dolný Ohaj
34
6
1
27
47:114
19
P
P
P
V
P
18
TJ AGRO ZemnéTJ AGRO ZemnéTJ AGRO Zemné
34
6
2
26
48:152
14
P
P
V
P
P
Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body
Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Nenastúpili na zápas, aby spustili novú éru. Za dedinu hrajú odchovanci