Fanúšikov v Žiline vystrašil výbuch. Vinníci budú potrestaní, tvrdí Lintner

(Autor: TASR)
Juraj Berzedi, TASR|8. apr 2017 o 23:41

Hlavní rozhodcovia po porade s bezpečnostným technikom nariadili vyprázdnenie sektoru hostí, v ktorom došlo k incidentu.

ŽILINA. Do konca štvrtého semifinálového zápasu play off Tipsport ligy medzi Žilinou a Nitrou neostávalo ani desať minút, keď v sektore fanúšikov hostí vybuchla pyrotechnika.

Hlavní rozhodcovia po porade s bezpečnostným technikom nariadili vyprázdnenie sektora s nitrianskymi priaznivcami.

Podľa inštruktora zápasu Jaroslava Marušina bol takýto postup v poriadku a prispel k hladkému priebehu záveru zápasu.

V závere už gól nepadol. Nitra zvíťazila 4:3, celú sériu vyhrala 4:0 na zápasy a postúpila do finále.

S oslavami začali priskoro

Viacerí diváci zostali vydesení, keď v 51. minúte žilinským štadiónom otriasol výbuch zábavnej pyrotechniky.

Hráčov poslali rozhodcovia do kabín. Súboj bol na polhodinu prerušený, kým polícia nevyprázdnila sektor s fanúšikmi Nitry. Neskôr svetlice použili aj domáci priaznivci. Aj ich zo štadióna vyviedli.

"Bezprostredne po incidente sa hlavní rozhodcovia rozprávali s bezpečnostným technikom a ten navrhol toto riešenie. Prioritne išlo o vyprázdnenie sektora fanúšikov hostí a následne aj domácich, ktorí použili petardy a rôzne svetlice," uviedol inštruktor zápasu Marušin.

Nitra porazila Žilinu a postúpila do finále: fotogaléria

6.8.2017

"Bolo to správne rozhodnutie organizátora zápasu," súhlasil šéf Tipsport ligy Richard Lintner.

Zápas pokračoval až po vyprázdnení spomínaných sektorov. Hoci to chvíľu trvalo, napokon nedošlo k prekročeniu limitu 60 minút. To by znamenalo predčasné ukončenie zápasu.

"Podľa mňa mali nitrianski diváci pripravené oslavy, s ktorými začali príliš skoro. Napokon boli vyvedení zo štadióna a postup do finále tak ani nevideli," uviedol Marušin.

Prednedávnom by zápas neprerušili

Ešte prednedávnom by použitie pyrotechniky zápas ani neprerušilo. V sobotňajšom stretnutí boli sektory vyprázdnené a vinníci budú identifikovaní a postihnutí. To by bolo prednedávnom z technických dôvodov nemožné.


Richard Lintner, riaditeľ Tipsport ligy

Nitrianski fanúšikovia už predtým poškodili kameru RTVS, ktorá bola pred ich sektorom. Domáci priaznivci zasa obliali pivom trénera Nitry Andreja Kmeča.

"Je smutné, že sa tak často nájdu jednotlivci, ktorí škodia slušným divákom.Víťaznú košeľu som si z poverčivosti nechcel oprať, no asi budem musieť, keďže ma obliali pivom. Tešili sme sa na striedačke a odrazu prileteli pivá. Ani neviem, čo k tomu povedať. Keď si už kúpim pivo, tak ho radšej vypijem," vravel Kmeč.

Veľké vášne na tribúnach boli už v piatkovom zápase na žilinskom štadióne. Domáci fanúšikovia hádzali poháre s pivom na hosťujúceho brankára Erica Hartzella a generálny manažér Žiliny Imre Valášek zhodil z plotu fanúšika hostí.

"Pán Valášek je aj bezpečnostný manažér klubu, čím zodpovedá za bezpečnosť fanúšikov na štadióne. K situácii, ktorú riešil, zatiaľ nemám detailné informácie," reagoval Lintner.

"Keď to chcú priniesť (pyrotechniku - pozn. red.), tak to prinesú. Máme kamerový systém, ľudia vedia, že budú niesť následky a aj tak to spravia. Presahuje to rámec normálneho zmýšľania," uviedol Valášek.

Na štadióny chodia aj rodiny s deťmi. Podobné vyčíňanie fanúšikov robí slovenskému hokeju negatívnu reklamu.

"Na žilinskom štadióne je nainštalovaný nový kamerový systém, ktorý monitoruje hľadisko počas celého zápasu. V spolupráci s políciou podozrivých identifikujeme a previnilci na svoje správanie doplatia," vyhlásil Lintner.

Podľa neho sa bezpečnosť fanúšikov na zimných štadiónoch posunula za posledné roky výrazne dopredu.

"Ešte prednedávnom by použitie pyrotechniky zápas ani neprerušilo. Teraz boli sektory vyprázdnené a vinníci budú identifikovaní a postihnutí. To by bolo prednedávnom z technických dôvodov nemožné," naznačil.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»Fanúšikov v Žiline vystrašil výbuch. Vinníci budú potrestaní, tvrdí Lintner