Vyrastal so Suslovom, kapitánom bol ako 17-ročný. Po prestupe hneď zaujal

Erik Hurný si už otvoril strelecký účet aj v Petržalke
Erik Hurný si už otvoril strelecký účet aj v Petržalke (Zdroj: facebook FC Petržalka/S. Straka)
Daniel Dedina|2. mar 2021 o 10:00

Góly spoluhráčom pripravuje i sám strieľa.

V osemnástich rokoch sa stáva zaujímavým futbalovým artiklom. Erik Hurný v zime prestúpil z druholigového Popradu do konkurenčnej Petržalky a v novom prostredí o sebe okamžite dal vedieť.

V úvodných dvoch zápasoch jarnej časti II. ligy sa výrazným spôsobom podieľal na góloch kapitána Petržalky Gašparoviča. Na tretí pokus si už strelecký účet otvoril aj sám.

Uplynulý víkend rozhodol jediným gólom stretnutia o výhre svojho tímu nad Žilinou B.

Zápasov má skoro toľko ako rokov

„Po prestupe bolo mojim prvotným cieľom dostať sa do základnej jedenástky. To sa mi teraz prvýkrát podarilo a hneď som dal aj gól,“ usmial sa talentovaný mladík, ktorý je so svojim štartom v novom pôsobisku nadmieru spokojný.

Petržalčania napriek neľahkému vyžrebovaniu v úvode odvetnej časti súťaže poskočili v tabuľke na šieste miesto.

„Zatiaľ je to výborné. Verím, že sa mi bude dariť aj naďalej. Druhá liga je veľmi vyrovnaná súťaž, bodové rozdiely medzi mužstvami nie sú veľké. Do každého zápasu musíme ísť naplno,“ uvedomuje si Hurný.

S futbalom na seniorskej úrovni už má solídne skúsenosti. Na jeseň nastúpil ako hráč Popradu na trinásť stretnutí, po zimnej prestávke mu zatiaľ na konto pribudli ďalšie tri.

V petržalskom tíme sa rýchlo udomácňuje.
V petržalskom tíme sa rýchlo udomácňuje. (Zdroj: facebook FC Petržalka/S. Straka)

Len v jednom prípade však pobudol na ihrisku kompletných 90 minút. Aj z toho je zrejmé, že pre nevysokého tínedžera ide ešte o pomerne náročné sústo.

„Som vekom dorastenec a najmä fyzicky je to veľký rozdiel. Dúfam, že sa do toho rýchlo dostanem a budem môcť hrávať od začiatku do konca,“ poznamenal. 

Dravý na ihrisku, skromný mimo neho

Kariéra Erika Hurného v seniorskom futbale sa len rozbieha. Znie to až neuveriteľne, ale na funkciu kapitána v druholigovom tíme čakal len štyri zápasy!

V Poprade si túto rolu vyskúšal v úvode sezóny práve proti Petržalke. V tom čase mal len 17 rokov, osem mesiacov a trinásť dní!

„Keď mi to v šatni pred zápasom povedal vtedajší spoluhráč Oliver Luterán, myslel som si, že si zo mňa robí srandu. Bola to super skúsenosť a som vďačný trénerom, že mi v takom mladom veku dali možnosť si to vyskúšať,“ skonštatoval mladík s mimoriadne skromným vystupovaním.

Do seniorského futbalu vstúpil Hurný v drese Popradu.
Do seniorského futbalu vstúpil Hurný v drese Popradu. (Zdroj: fkpoprad.sk)

Futbalová ctižiadosť mu ale nechýba.

„Mimo ihriska treba byť skromný a na ňom dravý, snažiť sa každý zápas vyhrať. Uvidíme, čo prinesie budúcnosť, ale určite by som si rád zahral v lige. A možno najradšej s Petržalkou,“ vraví obdivovateľ anglického veľkoklubu Manchester United.

„To je môj sen, pre ktorý hrám futbal. Aby som si tam raz zahral,“ prezradil odchovanec stropkovského futbalu. 

Zo zálohy sa presunul do útoku

Hoci ide o hráča s ročníkom narodenia 2002, jeho futbalový životopis je už celkom pestrý. Z domu odišiel keď mal jedenásť rokov.

„Býval som na internáte a tvorili sme výbornú partiu - Tomáš Suslov, Stano Olejník, Tomáš Rigo. V Prešove sa však vyskytli menšie problémy a chcel som sa posunúť, preto som odišiel do Trenčína. Tam to bolo tiež veľmi dobré, ale v devätnástke mi tréner príliš nedôveroval,“ spomína Hurný.

V Poprade bol najprv na hosťovaní, neskôr tam zamieril na prestup.

V tom čase už klub zápasil s výraznými finančnými ťažkosťami, čím sa dvere do A-tímu otvorili mnohým mladým hráčom. Vrátane Erika Hurného.

„Pôsobenie v každom klube mi niečo dalo. Zažil som rôzne systémy, vyskúšal som si bránenie i útočenie,“ vraví.

V zostave Petržalky nastupuje na preňho nezvyklom poste. „Doposiaľ som bol stále záložníkom, ale teraz hrávam na hrote útoku,“ dodal Hurný.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Vyrastal so Suslovom, kapitánom bol ako 17-ročný. Po prestupe hneď zaujal