Zlomenina a pokazené finále. Mintálová však bola rada, že sedí v lodi

Eliška Mintálová na OH Tokio 2020 / 2021.
Eliška Mintálová na OH Tokio 2020 / 2021. (Autor: TASR)
Marián Szűcs|27. júl 2021 o 09:58

Eliška Mintálová skončila vo finále K1 deviata.

TOKIO, BRATISLAVA. Ešte na poslednom medzičase bola najrýchlejšia, ale potom spravila menšie chyby a pri dodatočnom posudzovaní dostala navyše 50-sekundovú penalizáciu za nesprávny prejazd 18. bránky.

Slovenská vodná slalomárka Eliška Mintálová útočila na medailu, napokon však vo finále kategórie K1 na OH Tokio 2020 skončila na deviatom mieste.

Bez 50-sekundového trestu by bola piata.

"Finále som išla o niečo horšie ako semifinále, ale aj tak som si to užila. Pred dvoma týždňami by mi to ani nenapadlo. Bola som rada, že vôbec sedím v lodi," vravela Mintálová pre RTVS.

Hrozila jej operácia

Žilinčanka súťažila so zlomeným palcom na ľavej nohe. Zranila sa pred dvoma týždňami pri tréningu v Tokiu.

"Bolo to fakt zlé, v prvé dni som si myslela, že ani nebudem štartovať," priznala.

Stále to nebolo ono, ale aj tak som šťastná, ako som to zvládla aj s tým zlomeným palcom.


Eliška Mintálová, slovenská kajakárka

"Bola som z toho dosť nervózna. Keď sme upravili sedenie v lodi, bolo to o niečo lepšie, ale stále ma to dosť limitovalo. Nevedela som sa poriadne oprieť a na vode to nebolo veľmi dobré," približovala 22-ročná kajakárka pre RTVS.

V prvej chvíli po zranení jej hrozila operácia a zrejme aj koniec sna o štarte na olympiáde.

"Je to trojitá zlomenina a ešte aj vykĺbenie, takže také vážnejšie, ale nakoniec mi to dali len do dlahy. Potom sme objednali špeciálne tvarovateľné dlahy a s tým som mohla aj jazdiť," naznačila Mintálová.

"Stále to nebolo ono, ale aj tak som šťastná, ako som to zvládla aj s tým zlomeným palcom," vravela.

O medailu ju pripravili chyby v závere

Mintálová štartovala na olympiáde prvý raz v kariére. V semifinále predviedla rýchlu jazdu bez výraznejšej chyby, skončila na skvelom druhom mieste a suverénne postúpila do finále.

"Splnila som si svoj cieľ a teším sa na finále," hovorila.

Vo finále vyšla na trať ako predposledná a vedela, že bude musieť byť ešte rýchlejšia, ak chce získať medailu. Takmer všetky jej súperky už totiž boli v cieli a viaceré predviedli oproti semifinále zlepšené výkony.

Mintálovej sa spočiatku darilo a atakovala medailové pozície. V záverečnej časti svojej jazdy sa však nevyhla chybám.

"Škoda tej päťdesiatky, vôbec som o nej netušila. Hlavne je to pre mňa veľká škola do budúcnosti," reagovala.

Preteky vyhrala Nemka Ricarda Funková pred Španielkou Maialen Chourrautovou a najväčšou favoritkou Austrálčankou Jessicou Foxovou.

Chýba jej už len veľký výsledok

Mintálová dosiahla na vrcholnom podujatí na seniorskej úrovni zatiaľ najvýraznejší výsledok v kariére. Dosiaľ bola iba dvakrát vo finále pretekov Svetového pohára.

V mládežníckych kategóriách pritom príliš nevynikala.

"Keď začala v juniorke, bola to naša piata – šiesta loď,“ hovorí bývalý kajakár Peter Cibák, ktorý je posledné štyri roky Mintálovej trénerom.

Za ten čas sa však výrazne zlepšila a momentálne je medzi kajakárkami jasnou slovenskou jednotkou. V Tokiu potvrdila, že môže byť veľkým prísľubom do budúcnosti.

Eliška Mintálová na OH Tokio 2020 / 2021.
Eliška Mintálová na OH Tokio 2020 / 2021. (Autor: TASR)

Podľa Cibáka je Mintálová veľmi cieľavedomá, pracovitá a motivovaná. Dokáže už súperiť so svetovou špičkou, len jej ešte chýba väčšia vyrovnanosť výkonov a prenikavejší výsledok.

"Kam to môže dotiahnuť? To je veľmi ťažké povedať u takejto mladej pretekárky, ktorá je ešte úplne na začiatku svojho športového príbehu. Ukázala však obrovský potenciál," naznačil Cibák. 

"Keď sa jej podarí medaila, vôbec nebudem prekvapený, lebo na to má," povedal o nej pred olympiádou v Tokiu reprezentačný kanoista Matej Beňuš.

"Eliška niekedy jazdí až príliš na hrane, ale vidno u nej veľký posun a potenciál do budúcna," doplnil.

A ihneď po pretekoch v Tokiu to naznačila aj Mintálová. Napriek istému sklamaniu z výsledku z nej bolo cítiť veľkú motiváciu do ďalšej kariéry.

"Teší ma najmä to, že viem jazdiť s tými skúsenými pretekárkami. Deviate miesto nie je maximum, ktoré viem dosiahnuť, ale musím na sebe veľa pracovať. Verím, že ukážem kvality na ďalšej olympiáde," cituje ju TASR.

Letná olympiáda Tokio 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Športy»Vodný slalom»Zlomenina a pokazené finále. Mintálová však bola rada, že sedí v lodi