EH: Strelec Kopp získal pre Slovensko piatu medailu

Pavol Kopp.
Pavol Kopp. (Autor: TASR)
SITA|20. jún 2015 o 08:59

Vydarené preteky pre zverencov reprezentačného trénera Ivana Némethyho zvýraznil 8. priečkou Juraj Tužinský.

BAKU. O piaty cenný kov pre Slovensko na I. európskych hrách v azerbajdžanskom Baku sa postaral reprezentant v športovej streľbe Pavol Kopp.

Štvrtý medailový úspech strelcov na tomto podujatí dosiahol v ľubovoľnej pištoli 60, v ktorej v sobotu obsadil 2. miesto a zároveň si vybojoval olympijskú miestenku do Ria de Janeiro.

Vydarené preteky pre zverencov reprezentačného trénera Ivana Némethyho zvýraznil 8. priečkou Juraj Tužinský.

Vo finále sa obaja slovenskí pištoliari ocitli v úvode v úzadí. Tužinskému sa nedarilo a po ôsmich výstreloch sa jeho účinkovanie skončilo. So súčtom 69 bodov vypadol z ďalších bojov a obsadil konečný 8. stupienok.

Kopp, hoci ani on sa nevyhol na začiatku zaváhaniam (z prvých ôsmich tri výstrely pod hodnotu 9, jedna dokonca pod 8), sa však začal postupne posúvať vyššie.

Keď zostali v hre už len traja, medailu mal istú, ale čakal ho ešte súboj s Turkom Abdullahom Ömerom Alimoglom o jedinú udeľovanú miestenku v tejto disciplíne v Baku.

Člen ŠCP túto náročnú situáciu ustál s náskokom ôsmich desatín, pričom súper mu pomohol pokazeným posledným výstrelom (len 7,8 b.).

Na Koppa s istotou cenného kovu i miestenky čakal ešte boj o zlato, ale suverénny Damir Mikec zo Srbska (ten už predtým získal miestenku) mal pred dvoma finálovými výstrelmi takmer 5-bodový náskok a o triumf sa už nenechal pripraviť. Mikec dosiahol vo finále 192,2 bodu, Kopp 187,5.

"Veril som, že sa mi podarí získať miestenku, keď sme tam zostávali už traja. Bol som však za Turkom, ale dúfal som, že by mu nemusel vyjsť výstrel. Mne išlo predovšetkým o to miesto do Ria. Dnes ma to veľmi teší, že som ho získal," povedal Kopp. O miestenku vo finále bojoval okrem Alimogla aj s Islanďanom Asgeirom Sigurgeirssonom a Nemcom Florianom Schmidtom. Obaja však vypadli už skôr.

"V kvalifikácii som trocha pokazil záver a mal som obavu, či postúpim. Inde treba na osmičku lepšie výsledky. Vo finále boli všetci nervózni. Raz pokazil jeden, ten potom strelil dobre a chybil iný. Ja som mal slabší začiatok, bol som na vypadnutie, ale potom som sa chytil. Sledoval som na obrazovke po každom výstrele, ako stojím vo výsledkoch, vedel som, kto vypadáva a kto postupuje. Bolo vidieť, že nikto nestrieľa v pohode. Aj Ukrajinec Omeľčuk je špičkový strelec, počítal som s ním na medailu a dnes vypadol skoro," tvrdil Kopp.


I. európske hry v Baku:

STREĽBA- ľubovoľná pištoľ 60

muži (konečné poradie): 1. Damir Mikec (Srb.) 192,2 b. (v kvalifikácii 567), 2. Pavol Kopp (SR) 187,5 (557), 3. Abdullah Ömer Alimoglu (Tur.) 167,1 (559), ... 8. Juraj Tužinský (obaja SR) 69,0 (554)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»EH: Strelec Kopp získal pre Slovensko piatu medailu