Ederov bolo v histórii viac. Jeden zariadil triumf tímu, ktorý ani nepostúpil

Ahn-jung Hwan (číslo 19) strieľa víťazný gól Južnej Kórei.
Ahn-jung Hwan (číslo 19) strieľa víťazný gól Južnej Kórei. (Autor: TASR/AP)
Zoran Boškovič|12. júl 2016 o 12:18

Strelcov prekvapujúcich gólov bolo v histórii svetových a európskych šampionátov niekoľko.

BRATISLAVA. Európsky šampionát rozhodol hráč, ktorý až do finále odohral na turnaji celkovo pätnásť minút. V tíme mal pozíciu tretieho útočníka a nebyť zranenia Cristiana Ronalda, do finále by pravdepodobne vôbec nenastúpil.

Portugalsko bolo v rozhodujúcom zápase jasným outsiderom, niektorí sa čudovali, že vôbec došlo až do finále. Tréner Fernando Santos však vymyslel skvelú taktiku a prispelo aj šťastie. Napokon jedna strela striedajúceho hráča rozhodla o tom, že Euro vyhralo podceňované Portugalsko.

V histórii svetových a európskych šampionátov je hneď niekoľko podobných prekvapujúcich gólov, ktoré rozhodujú o nepredvídateľnom osude vrcholových turnajov. 

Šokujúci triumf Grécka zariadil Charisteas

Majstrovstvá Európy 2004 v Portugalsku priniesli jedno z najväčších prekvapení v histórii kontinentálnych šampionátov. Do finále sa dostalo takticky výborne hrajúce Grécko pod taktovkou Otta Rehhagela.

To mal byť jeho strop, pretože na lisabonskom Estádiu da Luz stála proti nim domáca krajina.

Charisteas si našiel miesto v obrance Portugalska a rozhodol o triumfe Grécka.
Charisteas si našiel miesto v obrance Portugalska a rozhodol o triumfe Grécka. (Autor: TASR/AP)

Kľúčový moment nastal v 53. minúte. Pri rohovej zástavke postával Angelos Basinas a čakal na možnosť zahrať rohový kop.

Na prudký center, ktorý sa točil od portugalskej bránky, si skvele naskočil dlháň Angelos Charisteas a prekonal zle vybehnutého brankára Ricarda. Ten sa chvíľku hneval, od rozhodcu očakával odpískanie útočného faulu.

Nemec Markus Merk však iba zakrútil hlavou a rukou ukázal na stred ihriska. Žiadny ďalší gól už vo finále nepadol, takže Charisteas sa jedným gólom stal gréckou futbalovou legendou.

Vyradil Taliansko a dostal auto

Svetový šampionát v roku 1966 v Anglicku patrí k historicky najväčším zlyhaniam talianskej futbalovej reprezentácie.

V skupine boli so Sovietskym zväzom, Chile a Severnou Kóreou a jednoznačne sa očakávalo, že postúpi z prvého miesta. Opak bol pravdou a Taliani bojovali do posledného zápasu v skupine o postup do štvrťfinále.

Diváci v legendárnom Ayresome Parku v Middlesbrough však videlo nečakaný priebeh, ktorý zavŕšil víťazným gólom v 42. minúte Pak Doo-ik. Taliani už nevedeli zareagovať a tak do štvrťfinále z druhého miesta postúpila Severná Kórea.

Po návrate domov dostal strelec víťazného gólu od vlády automobil, kým talianskych reprezentantov po návrate do Ríme zasiahla spŕška paradajok a vajec.

Pak Doo-ik po šampionáte skončil s futbalom a odišiel z armády, aby sa stal inštruktorom gymnastiky.

Zlatý kórejský gól

Keď v 18. minúte osemfinálového zápasu na svetovom šampionáte 2002 strelil gól Christian Vieri, Taliani si boli istí, že majú nakročené do štvrťfinále. Proti ním stala dobre organizovaná, no predsa len – Južná Kórea.

Prvé prekvapenie prišlo v 88. minúte, kedy juhokórejská reprezentácia vyrovnala a vynútila si predĺženie. Ešte aj tam si boli Taliani istí svojim postupom, predsa mali väčšie skúsenosti s podobnými situáciami. 

Čas sa nezadržateľne míňal a všetko nasvedčovalo penaltovému rozstrelu. Potom však prišiel center z ľavej strany, ktorý sa točil k bráne Gigiho Buffona. Najvyššie vyskočil Kórejčan Ahn-jung Hwan a prekonal talianskeho brankára. Ani nie 180 centimetrov vysoký útočník využil laxnú obranu legendárneho Paola Maldiniho.

Talianski obrancovia sa pozerali jeden na druhého, akoby nemohli uveriť, že ich vyradila Južná Kórea. Tá písala svoju krásnu rozprávku aj naďalej. Vo štvrťfinále vyradila Španielsko a až v semifinále ju zastavilo Nemecko gólom Michaela Ballacka.

Jensen rozhodol o triumfe tímu, ktorý nepostúpil

Dánsko na európsky šampionát v roku 1992 pôvodne ani nepostúpilo. V kvalifikácii pred ním skončila Juhoslávia, ktorá sa však v tej dobre rozdelila a severská krajina teda dostala šancu. Nemala to ďaleko, Euro sa hralo vo Švédsku.

Keďže hráči pôvodne ani nepočítali s postupom, náhla zmena plánu bola pre nich príjemným spestrením leta. Lenže vo Švédsku navzdory všetkým očakávaniam dokráčali až do finále, kde čelili favorizovanému Nemecku.

Nemeckú bránku hájil Bodo Illgner, v poli legendárni Stefan Effenberg, Jurgen Klinsmann či Matthias Sammer mali zabezpečiť jasný triumf favorita. Nemecko svojho súpera tlačilo, no bez gólového vyústenia. 

V 18. minúte dostal dánsky stredopoliar John Jensen prihrávku z pravej strany na hranicu šestnástky a doslova prestrelil brankára Illgnera.

Fanúšikovia ani hráči v bielych dresoch na ihrisku neverili, obzerali sa okolo seba, Jensen však iba pobehoval s rukami vo vzduchu, až kým ho šťastní spoluhráči nestiahli na zem. Bol to jeden z jeho štyroch reprezentačných gólov a jednoznačne najdôležitejší. 

Dánsko v druhom polčase zvýšilo na 2:0, no bol to John Jensen, kto svojou delovkou rozhodol o tom, že európsky šampionát ovládol tím, ktorý naň ani nepostúpil.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»ME vo futbale»Ederov bolo v histórii viac. Jeden zariadil triumf tímu, ktorý ani nepostúpil