Ecclestone príde o svoje silné postavenie. Z pozície šéfa F1 by mohol odstúpiť už tento týždeň

Osemdesiatšesťročný funkcionár Bernie Ecclestone viedol F1 dlhých 40 rokov.
Osemdesiatšesťročný funkcionár Bernie Ecclestone viedol F1 dlhých 40 rokov. (Autor: SITA/AP)
TASR|23. jan 2017 o 12:45

Svetová motoristická rada FIA minulý týždeň schválila transakciu, ktorou sa väčšinovým majiteľom F1 stane Liberty Media.

BERLÍN. Šéf F1 Bernie Ecclestone možno opustí svoju pozíciu už tento týždeň po tom, ako americký mediálny koncern Liberty Media skompletizuje kúpu majoritného podielu v prestížnom motoristickom športe.

Osemdesiatšesťročný funkcionár viedol F1 dlhých 40 rokov, no Liberty Media nedávno oznámil, že novým riaditeľom sa stane Chase Carey a plánuje vytvoriť ešte jednu exekutívnu pozíciu pre marketing a sponzorstvo.

To by znamenalo, že Ecclestone príde o svoje silné postavenie.

Svetová motoristická rada FIA minulý týždeň schválila transakciu, ktorou sa väčšinovým majiteľom F1 stane Liberty Media.

K dokončeniu celej investície chýbajú už len menšie detaily. Podľa agentúry AP zaplatil koncern za podiel 4,4 miliardy amerických dolárov.

Spoločnosť magnáta Johna Malonea už v septembri odkúpila od doterajšieho vlastníka, investičnej spoločnosti CVC Capital Partners, prvú časť podielu vo výške 18,7 percenta a teraz nič nebráni, aby sa celý obchod v prvom štvrťroku dokončil.

Liberty Media má dohromady získať 35,3 percenta a celkovo ju to bude stáť osem miliárd USD.

Zvyšných približne 65 percent dokopy vlastnia napríklad americká firma Waddell & Reed (cca 20,9 percenta), Ecclestone (5,3) a firma jeho rodiny Bambino Trust (8,5) či FIA (1,0).

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Formula 1»Ecclestone príde o svoje silné postavenie. Z pozície šéfa F1 by mohol odstúpiť už tento týždeň