Drogba teatrálne simuloval i ranil Kataláncov

Útočník  Drogba bol  jediným hráčom  Chelsea, ktorý proti Barcelone trafil bránku a rozhodol.
Útočník Drogba bol jediným hráčom Chelsea, ktorý proti Barcelone trafil bránku a rozhodol. (Autor: SITA/AP)
Pavol Spál|19. apr 2012 o 19:33

Favoritom je teraz Chelsea, tvrdí pred odvetou semifinále Ligy majstrov tréner Barcelony Pep Guardiola.



BRATISLAVA. Do Európy prišiel Didier Drogba ako päťročný z Pobrežia Slonoviny - jeho rodičia totiž nemali na jeho výchovu peniaze. Vo Francúzsku žil so strýcom Michelom Gobom, futbalovým profesionálom a veľkým fanúšikom Barcelony - učil sa od neho.

Práve Drogba mal zásadný podiel na triumfe Chelsea v prvom súboji Ligy majstrov proti Barcelone (1:0). Dal gól, z jedinej strely, ktorá mierila na bránku Kataláncov.

„Bol sám na hrote, bojoval so všetkými obrancami. Má fantastickú prácu telom. Bol veľmi dôležitý pre spôsob hry, ktorý sme zvolili,“ tvrdil kapitán Chelsea John Terry.

Drogba mal proti Barcelone jasný plán, kúskovať hru. Takmer pri každom súboji spadol. Teatrálne a takticky simuloval. Rozhodca mu na to neraz skočil, čím vyvádzal súpera z miery.

„Myslím si, že sme sa poučili zo vzájomných zápasov pred troma rokmi. Som šťastný, pretože výsledok je dobrý. Teraz potrebujeme dať v Barcelone gól, aby sme postúpili do finále,“ verí Drogba v pomstu za semifinále z roku 2009.

Najstarší rozhodol

Afričanovi to proti Barcelone ide, v siedmom vzájomnom súboji jej dal už tretí gól. Pred štyrmi rokmi ho chcel získať do Barcelony vtedajší tréner Frank Rijkaard, Drogba súhlasil, no Chelsea pýtala obrovskú sumu.

Tridsaťštyriročný útočník bol v dueli s Barcelonou najstarším hráčom na ihrisku. Nedávno strelil v anglickej lige stý gól, no v tejto sezóne sa mu strelecky nedarí, ako bolo zvykom. V tridsiatich zápasoch dal iba jedenásť gólov. Možno i preto s ním klub stále odmieta predĺžiť zmluvu – vraj už nemá perspektívu.

Otázne je, či v Chelsea zostane i dočasný tréner Talian Roberto Di Matteo, ktorý prevzal tím po vyhodení Villasa-Boasa. Di Matteo má parádnu bilanciu - vyhral desať z trinástich zápasov, prehral iba raz.

Skvelý Čech

V hre Chelsea kreativitu jasne prevýšila deštrukcia. Kľúčom úspechu bola precízna defenzíva, eliminácia Messiho, skvelý brankár Petr Čech. A hlavne veľké šťastie. Barcelona vyhrala 24:3 na strely, 72:28 v percentách držania lopty, 8:1 na rohy a 7:1 na vyložené šance. Nastrelila brvno i tyč.

„Chelsea bránila s desiatimi hráčmi, ktorí sú silnejší ako my, behajú aj skáču viac ako my. Hrali sme dobre, vytvorili si asi 24 šancí, ale aj tak sme prehrali. Chelsea mala šťastie, my nie. Čo máme robiť? V odvete si ich musíme vytvoriť ďalších dvadsaťštyri,“ citovali médiá trénera Barcelony Pepa Guardiolu.

Najlepší hráč sveta Lionel Messi ani na siedmy pokus Chelsea nepokoril. Brankár Petr Čech sa môže naďalej pýšiť, že ho barcelonský fenomén neprekonal. Messi iba raz trafil bránku, zvyšok mu hráči Chelsea zblokovali.

„Je to maximum, čo sme mohli vyťažiť, hrali sme na hranici svojich možností. Za obetavosť sme si vyhrať zaslúžili,“ vravel Petr Čech, ktorý mal päť zákrokov.

„Ideme sa do Barcelony pobiť o postup, ale stále sú miernym favoritom,“ dodal Čech.

„Favoritom je teraz Chelsea. My sme však silnejší a nájdeme recept, ako ich prekonať,“ uzavrel Guardiola, ktorého tím čaká v sobotu v španielskej lige (o 20.00 na Sport1) súboj s Realom Madrid.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Drogba teatrálne simuloval i ranil Kataláncov