Dobrí anjeli bojujú o historický postup

Opäť v kádri. Musovičovej bude na rozohrávke kryť chrbát "zaskakujúca" Jana Vacková.
Opäť v kádri. Musovičovej bude na rozohrávke kryť chrbát "zaskakujúca" Jana Vacková. (Autor: Judita Čermáková)
Marián Špacai|2. feb 2010 o 00:00

V basketbalovej Eurolige žien ide do tuhého. Hráčky Dobrých anjelov Košice bojujú o historický úspech. Už v dnešnom úvodnom zápase prvého kola play-off chcú silno zabúchať na štvrťfinálové vráta.



KOŠICE. Košický klub ešte nikdy v histórii neprešiel cez prvé kolo vyraďovacej časti. Vlani v ňom stroskotal na Valencii. Teraz však v osemfinále nemá proti sebe takého silného súpera, s talianskym Schiom sa dá hrať.

So zdravým sebavedomím

Košičanky Schio v uplynulej sezóne dvakrát porazili v skupine, no v tomto ročníku sú súperky o čosi silnejšie. Rozhodne to však je prijateľný protivník, veď napríklad naposledy zakopol v domácej ligovej súťaži doma proti deviatemu tímu talianskej ligy Bracco Geas 63:64. Na hruškách by ho podobne chceli dnes nachytať aj východniarky. Začínajú totiž dnes na pôde súpera, druhý zápas je na programe v piatok v Košiciach. Hrá sa na dve víťazstvá. "Ideme do Schia so zdravým sebavedomím, ale nie prehnane," skonštatoval tréner Dobrých anjelov Štefan Svitek.

Tajná zbraň?

V žlto-modrom tábore si euroligovú premiéru odkrúti Erin Lawlessová, ktorá po získaní slovenského občianstva môže nastúpiť už i v medzinárodnej súťaži. Doposiaľ hrávala za Košice len extraligu. Možnosť využiť americkú pivotku je veľkým plusom a mohla by to byť tajná zbraň. "Určite pre nás jej prítomnosť bude prínosom. Zvlášť, keď Alena Kováčová sa borila s chorobou, pre ktorú nehrala ani v sobotňajšom zápase proti Ružomberku. Verím, že Lawlessová nám v stretnutí svojím výkonom pomôže."

Znovu s Vackovou

Na druhej strane, Dobrí anjeli sa musia vyrovnať aj so stratou. Dirigentka hry Jana Čarnoká nemôže nastúpiť pre problémy so šľachou na chodidle. Možno kľúčové teda bude, ako sa podarí zvládnuť rozohrávku. V sobotňajšom zápase extraligy proti Ružomberku bolo cítiť, že Musovičová toho má dosť, ak má odtiahnuť na tomto náročnom poste celý zápas. "Je pravda, že bude dôležité, ako to zvládneme na rozohrávke. Čarnoká je mimo hry, musíme sa s tým vyrovnať. Opäť nám pomôže Jana Vacková, ktorú sme povolali na tento duel," uviedol Š, Svitek.

Ďalšia príležitosť

Do družstva sa teda vracia Jana Vacková, ktorá v extralige hosťuje v Prešove. Je však na euroligovej súpiske slovenského majstra a v štyroch zápasoch základnej skupiny mu už pomohla. Teraz sa tak po pauze udeje znovu. "Až taká prekvapená, že ma zase povolali, nie som. Stále totiž sem-tam trénujem s nimi, hoci hrávam v Prešove. Beriem to ako ďalšiu príležitosť. Zatiaľ som toho veľa v Eurolige nenahrala, dokopy len pár minút, takže ak dostanem šancu vybehnúť na ihrisko, určitá nervozita tam ešte bude. Veď je to dôležitý zápas," povedala nám J. Vacková, ktorá trénovala s Dobrými anjelmi celý minulý týždeň, keďže už bolo jasné, že Čarnoká hrať nebude. V nedeľu ešte odohrala za Prešov zápas v Poprade a včera ráno už cestovala s výpravou do Schia. "Myslím si, že Schio je prijateľný protivník. Určite lepšie, než chytiť nejaké Rusky. Závisí, aký deň si obe družstvá vyberú," okomentovala súpera pre prvé kolo.

FAKTY

Program série

Prvý zápas: Dnes o 20.30 hod.: Schio - Košice

Druhý zápas: Piatok 5. 2. o 18. hod.: Košice - Schio

Prípadný tretí zápas: Utorok 9. 2. o 20.30 hod.: Schio - Košice

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Dobrí anjeli bojujú o historický postup