Dlhy VSS Košice zrejme pochovajú postup. Stane sa zázrak?

(Autor: Korzár/Judita Čermáková)
Sportnet|9. jún 2017 o 00:00

Štadión skontrolovali, hoci ten je asi najmenším problémom klubu.

Už len necelý týždeň má vedenie futbalového klubu FC VSS Košice na to, aby prihlásilo mužstvo do nasledujúceho ročníka Fortuna ligy a splnilo podmienky licenčného konania.

Čoraz pravdepodobnejšie sa javí možnosť, že sa tak napokon nestane a dlhy nabaľujúce sa niekoľko rokov pochovajú postup, ktorý si hráči vybojovali na trávniku.

Radosť futbalistov po víťazstve v prvej lige bola obrovská, ale realita týchto dní smeruje skôr k tomu, že ich túžba hrať najvyššiu súťaž vyslyšaná nebude.

Zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že sa nájde nový investor, ktorý by nielen financoval pôsobenie klubu v najvyššej súťaži, ale predovšetkým zaplatil niekoľko rokov rastúce dlhy klubu.

Informácie o rokovaniach s investormi blízkymi ruskému veľkoklubu Zenit Petrohrad sa nepotvrdili. Šéf tlačovej služby klubu Dmitrij Zimmermann na naše otázky súvisiace s touto témou neodpovedal.

Koľko klub dlhuje

Informácie o nevyplatených hráčoch, tréneroch a ďalších zamestnancoch klubu sa v posledných rokoch v súvislosti FC VSS objavujú takmer so železnou pravidelnosťou. Aká je naozaj reálna výška záväzkov klubu, vie zrejme len jeho prezident Blažej Podolák a jeho najbližší.

Faktom ostáva, že niektoré záväzky voči hráčom zo zahraničia rieši FIFA, vyše desať sporov má na stole aj Komora na riešenie sporov SFZ, ktorá ich prevzala od zaniknutého Rozhodcovského súdu SFZ. K medializovaným informáciám sa pred niekoľkými dňami ozvala aj Únia futbalových profesionálov.

Jej prezident Ján Mucha vyzval vedenie zväzu, aby sa v procese udelenia licencie pre VSS Košice na novú licenčnú sezónu dodržali všetky ustanovenia licenčného konania bez akýchkoľvek výnimiek.

Odôvodňuje to negatívnymi skúsenosťami profesionálnych futbalistov s riadne nevyplácanými základnými odmenami zo strany klubu VSS Košice v ostatnom období.

„Podľa informácií hráčov VSS Košice je klub k dnešnému dňu v omeškaní s vyplatením základných odmien za šesť mesiacov (november 2016 - apríl 2017)," píše v liste prezidentovi zväzu Mucha, ktorý je pripravený v rámci licenčného konania predložiť licenčnej komisii aktuálne informácie ohľadom záväzkov klubu VSS Košice po splatnosti.

Dňom D 13. jún

To, či bude VSS účastníkom Fortuna ligy v nasledujúcej sezóne, by malo byť jasné v utorok 13. júna.

„Do tohto termínu sa musia zmluvne zaviazať k tomu, že do 22. júla splnia podmienky pre najvyššiu súťaž a predložiť licenčnej komisii všetky podklady týkajúce sa nielen infraštruktúry, ale aj vysporiadania finančných záväzkov. A ďalších personálnych podmienok, ktoré sú dôležité pri vstupe do najvyššej súťaže. Ak ich splnia, tak im ešte musí komisia pre ihriská udeliť certifikát na obdobie pol sezóny. A musia nám predložiť aj zmluvu o tom, že môžu hrať na štadióne, ktorý certifikát na najvyššiu súťaž má," uviedol Michal Mertinyák, výkonný riaditeľ Únie ligových klubov, ktorá je riadiacim orgánom najvyššej súťaže.

Mertinyák si bol v polovici týždňa v rámci rozhodovania o účasti VSS vo Fortuna lige pozrieť štadión v Čermeli.

„Môžu dostať výnimku na jednu infraštruktúrnu podmienku a po obhliadke to reálne vidíme tak, že jedinou výnimkou by bolo, že nebudú hrať na vyhrievanej hracej ploche. Všetky ostatné podmienky by museli splniť, vrátane osvetlenia či kamerového a turniketového systému," dodal Mertinyák po obhliadke štadióna.

Stane sa zázrak?

Aj Mertinyák pripustil, že v prípade VSS Košice bude v licenčnom konaní rozhodujúce predovšetkým splnenie finančných kritérií.

„Komisia bude určite zohľadňovať aj to, ako FC VSS ako nástupca MFK Košice splnil tie podmienky, ktoré boli dôvodom neudelenia licencie pred dvoma rokmi. Pre nás platí aktuálny stav. Košice sú víťazom druhej ligy po športovej stránke, dostali ako prví možnosť prihlásiť sa do Fortuna ligy. Vieme o problémoch finančného rázu, ktoré tu sú, a práve preto boli v rámci skráteného licenčného konania oslovené aj mužstvá, ktoré skončili na druhom respektíve treťom mieste druhej ligy, teda Nitra a Skalica. Dôvod je len jediný, aby sme boli pripravení na všetky alternatívy. V princípe majú všetci traja možnosť splniť podmienky licenčného konania. Veríme, že Košice tú situáciu zvládnu. Na športovom bojisku si to vybojovali a bolo by to najspravodlivejšie. Na ťahu sú teraz funkcionári FC VSS Košice," myslí si Mertinyák.

Odpoveď na otázku, či je vôbec reálne, že sa FC VSS Košice prihlási do Fortuna ligy, pozná zrejme len jediný človek, prezident klubu Blažej Podolák.

Ten sa podľa prvotných informácií mal počas návštevy zástupcov Únie ligových klubov v Čermeli ukázať, napokon, možno aj pre zvýšený záujem médií, neprišiel.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Dlhy VSS Košice zrejme pochovajú postup. Stane sa zázrak?