Detroit je krok od zisku Stanleyho pohára

Red Wings vedú v sérii 3:2 a k získu Stanleyho pohára im chýba už len jedno víťazstvo.
Red Wings vedú v sérii 3:2 a k získu Stanleyho pohára im chýba už len jedno víťazstvo. (Autor: ap)
TASR|7. jún 2009 o 05:09

Hokejisti Detroitu vyhrali v piatom zápase finálovej série play off NHL nad Pittsburghom 5:0 a vo finálovej sérii hranej na štyri víťazné zápasy vedie 3:2.

DETROIT. Hokejisti Detroitu vyhrali v piatom zápase finálovej série play off NHL nad Pittsburghom 5:0. Red Wings vedú na duely 3:2 a keby v noci na stredu (SELČ) uspeli na ľade Penguins, po roku by sa na rovnakom mieste tešili z obhajoby Stanleyho pohára.

Fotogalériu nájdete na hokej.sme.sk

Druhý gól víťazov bol dielom Mariána Hossu, ktorý zaznamenal svoju tretiu finálovú asistenciu, na gól ešte stále čaká. Teraz odohral 17 minút a 47 sekúnd, keď ho v tretej časti tréneri viac-menej šetrili, na svojom konte mal vylúčenie, plusový bod a dve strely. V drese súpera vo finále stále nebodoval Miroslav Šatan, v minutáži 8:33 mal mínusku a bol bez strely.

O víťazstve Red Wings rozhodla II. tretina

Ostré tempo nechýbalo ani na začiatku piateho súboja a veľmi rýchlo sa mu prispôsobila nová hviezda finále. Práve Dacjuk po návrate s nedoliečenou nohou bol autorom prvých dramatických situácií. Úradoval na druhej strane tiež jeho mladší krajan.

Malkin a spol. vytvorili v druhom kole striedaní na dlhí čas najväčšiu sériu gólových šancí, ale ruský center sa potom nečakane vytratil. Takmer vôbec nebolo vidieť Crosbyho a Pittsburgh, ktorý bolo strelecky aktívny iba z málo nebezpečných situácií sa postupne dostával do jarma detroitských rytmov.

Tie sa vírili rozvážne, ale s jedovatými výbojmi a hoci Dacjuk hral viditeľne opatrne a s rezervou, neustále s ním musela súperova obrana počítať. Lenže v 14. minúte nepočítala s jeho vtipnou rozohrávkou a Cleary nekrytý švihom prekvapil Fleuryho. V druhej tretine domáci ovládli dianie, nútili súpera faulovať a v priebehu niečo vyše 6 minút fakticky v troch presilovkách rozhodli. Druhý gól zápasu padol síce až po početnej výhode, ale úzko s ňou súvisel. Unavení tučniaci po záverečnom oslobodení išli chaoticky striedať, brankár Osgood rozohral cez dve čiary doprava na modrú a Hossa poslal Filppulovi na centra nádherný bekhendový kros.

Potom sa na stredného útočníka zahral obranca Kronwall, vykorčuľoval si spoza bránky a medzi tromi hráčmi Pens zavesil ponad kľačiaceho Fleuryho. Štvrtý úder pripravil Dacjuk, keď najprv vyhral buly a po Lidströmovej rozohrávke ideálne nabil Rafalskému, ktorý prudkým švihom využil dokonalú clonu Holmströma, najlepšieho "tieniča" v NHL. Druhá tretina napokon vykázala "3 a pol" presilovkového gólu, keďže sa v 35. minúte presadil aj Zetterberg a poslal Fleuryho na striedačku.

Crosby potom neuniesol frustráciu celého tímu i svojich dvoch mínusiek a odporne sekol Zetterberga, čím kapitán hostí predznamenal aj obsah tretej tretiny. V nej boli hlavnými činnosťami provokácie tučniakov, ich sériové vylúčenia i vyššie tresty. Detroitčania nereagovali, nesnažili sa ani o góly, radšej hru kontrolovali, vyhýbali sa osobným súbojom a umne šetrili kľúčových hráčov.

DETROIT - PITTSBURGH 5:0 (1:0, 4:0, 0:0) - stav série 3:2

Góly: 14. Cleary (Dacjuk, Rafalski), 22. Filppula (Hossa, Osgood), 27. Kronwall (Franzen, Zetterberg), 29. Rafalski (Dacjuk, Lidström), 36. Zetterberg (Hudler, Samuelsson). Rozhodcovia: Devorski, LaRue, Amell, Racicot, vylúčení: 2:9 na 2 min., navyše na 10 min.: Lebda - Adams, Cooke, Talbot, presilovky: 3:0, oslabenia: 0:0, strely na bránku: 29:22, 20.066 divákov.

Detroit: Osgood - Rafalski, Lidström, Stuart, Kronwall, Lebda, Ericsson - Hossa, Filppula, Franzen - Cleary, Zetterberg, Dacjuk - Samuelsson, Helm, Holmström - Maltby, Draper, Hudler.

Pittsburgh: Fleury (36. Garon) - Gončar, Orpik, Scuderi, Gill, Letang, Eaton - Fedotenko, Malkin, Talbot - Guerin, Crosby, Kunitz - Kennedy, Staal, Cooke - Šatan, Dupuis, Adams.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Detroit je krok od zisku Stanleyho pohára