Davisov pohár: Slováci nezvládli štvorhru, Kórea bližšie k postupu

Lukáš Lacko (vľavo) a Michal Mertiňák nestačili na kórejský pár Kju-tae Im, Hjung-taik Lee.
Lukáš Lacko (vľavo) a Michal Mertiňák nestačili na kórejský pár Kju-tae Im, Hjung-taik Lee. (Autor: ČTK)
SITA|22. sep 2007 o 14:57

BRATISLAVA 22. septembra (SITA) - Slovenskí tenisti prehrávajú po sobotňajšej štvorhre s tímom Kórejskej republiky v bratislavskom stretnutí o účasť vo svetovej skupine Davisovho pohára 2008 reprezentačných ...

BRATISLAVA 22. septembra (SITA) - Slovenskí tenisti prehrávajú po sobotňajšej štvorhre s tímom Kórejskej republiky v bratislavskom stretnutí o účasť vo svetovej skupine Davisovho pohára 2008 reprezentačných družstiev mužov 1:2. Hosťom zabezpečil vedenie pred nedeľňajšími záverečnými dvoma dvojhrami tandem Kju-tae Im, Hjung-taik Lee (140. v deblovom renkingu). Ázijčania s Imom (306. vo svetovom rebríčku štvorhry) v zostave namiesto pôvodne nominovaného Woong-sun Juna zvíťazili v Sibamac aréne NTC na antuke nad domácim párom Lukáš Lacko (341. pozícia), Michal Mertiňák (50. priečka) za 94 minút jasne 6:0, 6:3, 6:2.

Kapitánovi výberu SR Miloslavovi Mečířovi sa teda jednoznačne menej ako jeho rivalovi na lavičke hostí Jung-dai Jeonovi osvedčila zmena oproti štvrtkovej nominácii, keď dal Lackovi po jeho piatkovom hladkom triumfe na Junom dôveru namiesto Iva Kleca. V nedeľu od 13.00 h by mali nastúpiť najprv jednotky oboch družstiev Lee a Lacko a po nich dvojky tímov Kližan a Jun, ale zloženie sa ešte môže zmeniť.

Slovensko sa v Davisovom pohári naposledy dostalo zo stavu 1:2 v septembri 2004 na rovnakom mieste a tiež v súboji o elitnú šestnástku proti Nemecku, čím vtedy naštartovalo svoju triumfálnu cestu až do finále edície 2005. Kórejčania nefigurovali v hornej šestnástke už od roku 1987 a odvtedy majú za sebou sedem neúspešných pokusov o zotrvanie, resp. návrat, vrátane vlaňajšieho v Rumunsku. SR minulý rok v septembrovom play off prehralo v Bratislave s Belgickom 2:3.


Slovensko - Kórejská republika 1:2 po sobotňajšej štvorhre

Lukáš Lacko, Michal Mertiňák - Kju-tae Im, Hjung-taik Lee 0:6, 3:6, 2:6 za 94 minút (26, 36, 32)

Piatok:

Martin Kližan - Hjung-taik Lee 3:6, 0:6, 1:6 za 103 minút (41, 33, 29)

Lukáš Lacko - Woong-sun Jun 6:3, 6:2, 7:6 (2) za 141 minút (44, 36, 61)


Slováci si hneď v úvodnom geme pri podaní tridsiatnika Leeho hrajúceho na bekhendovej strane vypracovali náskok 30:0 i dva brejkbaly. Asi nik vtedy netušil, že svoj úvodný gem získajú až pol hodinu po úvodnom, ktorý trval 7 minút. Sporadicky v debli účinkujúci singlový líder domáceho tímu Lacko sa na ľavej strane dvorca hľadal, nedarili sa mu returny, triafal smeče rámom, necítil širší kurt a pri snahe o pozičnú súhru uvoľňoval dvorec forhendovým prehodeniam 26-ročného debutanta vo štvorhre v Davisovom pohári Ima. Slovenský pár ponúkal málo presvedčivých ofenzívnych momentov pri sieti, ďalších typicky deblových prvkov, pestrosti a istoty. Po spomenutom sľubnom vstupe s tromi zhodami využila ázijská dvojica stratu koncentrácie domácich odskočením na 2:0 pri druhom brejkbale v druhej hre pri podaní držiteľa štyroch deblových titulov z okruhu ATP a renkingovo suverénne najvyššie postaveného aktéra zápasu Mertiňáka. Na 4:0 upravili hostia dokonca bez straty fiftínu a zvyšok prvého setu potom bol už len formalitou. Za 26 minút rovnako ako v piatok v súboji debutanta Kližana s renomovaným Leem "zaspieval kanár".

Kórejčania boli obratnejší, pohotovejší a ráznejší, čo po jednom z Leeho riešení pocítil Mertiňák, ktorého zasiahla loptička. Hostia sa harmonickejšie dopĺňali a sršalo z nich sebavedomie, vďaka ktorému vybŕdli napríklad z chvíľkovej krízy na začiatku druhej časti - set opäť otváral Lee. Domáci sa na ukazovateľ skóre dostali až po 37 minútach vyrovnaním na 1:1 pri podaní staršieho z nich a následne mali dve šance ujať sa po prvý raz vedenia, ale Im odolal. Nepodarilo sa to až Lackovi v ôsmej hre: Im a Lee premenili hneď prvý z dvoch brejkbalov v rade a následne čistou hrou pri Leeho podaní zavŕšili druhý set. Po 62 minútach viedli 6:0, 6:3.

Trojnásobný účastník olympijských hier Lee potom obiehaným forhendovým returnom popri čiare zrealizoval už prvú z troch príležitostí hostí vypracovať si nádejnú pozíciu aj v treťom dejstve. Kórejčania v tejto fáze duelu jednoznačne dominovali a získali 14 fiftínov v rade. Slováci znižovali na 1:2, stále však boli o brejk pozadu. Neplatilo to síce už po Imovom podaní vo štvrtom geme zásluhou Lackovho bekhendového returnu, lenže ázijskí tenisti okamžite odpovedali únikom na 3:2 a v siedmom geme ďalším brejkom nastolili rozhodnutie, ktoré brejkbaly Slovákov za stavu 2:5 už nezvrátili.

Miloslav Mečíř (kapitán SR): "Kórejčania na mňa pôsobili predsa len zohratejším, istejším a suverénnejším dojmom, ale čakal som, že to bude dramatickejšie - to musím priznať. Škoda však začiatku zápasu. Mojim zverencom zobral vietor z plachiet hneď úvodný gem, v ktorom mali brejkbaly, ale nepodarilo sa im preraziť podanie. Súperi vzápätí to isté zvládli a nielen v tejto úvodnej pasáži pri nich viac stálo šťastie, mali ho aj v iných dôležitých momentoch. Treba však uznať, že sa ukázali ako kvalitnejší tím. Lukáš a Mišo sa snažili nájsť nejaký recept na to, aby Ima s Leeom prinútili častejšie robiť chyby. Zvolili si väčšiu obtiažnosť, ale vyplynulo z toho, že sami viac kazili. Málokedy sa lepšími okamihmi či údermi stretli tak, aby z toho bol aj nejaký gem, nielen fiftín. Lacka som postavil najmä preto, že ho povzbudilo piatkové víťazstvo a s Mertiňákom už v minulosti hral. Ivo Klec zatiaľ nemá skúsenosť s takzvane živými duelmi v Davisovom pohári, čoho som sa trochu obával."


Michal Mertiňák: "Mal som pocit, že neviem kam skočiť, čo zrejme vyvstalo z našej nezohratosti. Lee opäť hral vynikajúco a svojimi kvalitami nás zaskočil jeho partner Im - bolo citeľné, že majú viac spoločných skúseností. Okrem spomenutej nezohratosti pripisujem prehru aj absencii šťastia. Ťažko však polemizovať, ako by sa stretnutie vyvíjalo a skončilo, keby sa nám hneď v prvom geme podarilo preraziť podanie Kórejčanov. Možno by to bolo niečo iné. Ľavé koleno mi dnes nerobilo problémy. Obaja sme sa s Lukášom trápili skôr herne, zatiaľ čo súperi boli v pohode a všetko im vychádzalo."


Lukáš Lacko: "Chýbala nám väčšia vyrovnanosť. Nestávalo sa, aby to jeden z nás dlhšie podržal a potiahol toho druhého. Bolo citeľné, že Kórejčania sú zohratejší. Mne sa príliš nedarili returny, čo vyplýva z toho, že vo dvojhre a štvorhre sa podanie vracia dosť odlišne. Súperi častými prebehmi a vyberaním si miesta celkovo na nás kládli veľké nároky na periférne sledovanie pohybu, čo je náročné."


Jung-dai Jeon (kapitán Kórejskej republiky): "Obávali sme sa oveľa ťažšieho zápasu, ale ukázalo sa, že náš pár je výrazne zohratejší. Priebeh i výsledok predčili naše očakávania. Ima som postavil preto, lebo Jun sa mi po piatkovej prehre s Lackom zdal byť sklamaný. Frustrácia mohla negatívne vplývať na jeho výkon. Rozhodnutie som urobil po sobotňajšom dopoludňajšom tréningu. V náš prospech podľa mňa dnes hovorili väčšia konštatnosť a presnosť. Pred nedeľou sme radi, že prípadná prehra v úvodnej dvojhre nebude znamenať definitívnu stratu nádejí - vždy je dobre, keď takémuto tlaku čelí váš súper. Ak Lee získa potrebný tretí bod, dám šancu niektorému z mladíkov, čiže Junovi alebo Jae-sung Anovi, aby nazbierali cenné skúsenosti. V opačnom prípade sa zariadime až podľa okolností. V cudzom prostredí sa fyzický stav i mentálne rozpoloženie jednotlivých hráčov môžu meniť naozaj z hodiny na hodinu."


Hjung-taik Lee: "Nečakám, že po sobotňajšej prehre sa Slováci vzdajú bez boja. Na nedeľňajší zápas sa budem stopercentne koncentrovať a až potom som ochotný riešiť úvahy, či je príjemnejšie sám vybojovať rozhodujúci bod, alebo sa z neho v Davisovom pohári radovať už po štvorhre. Ľadujem si teraz koleno, ale vysvetlenie je rovnako prozaické ako včera s tým obviazaným predlaktím po víťazstve nad Kližanom. Ide o bežnú preventívnu prax. Som teda v poriadku a pripravený. Mojou jedinou a najväčšou terajšou starosťou je vybojovanie postupu do svetovej skupiny. Sme takmer v nej, ale ešte treba vykonať posledný krok, ktorý občas býva veľmi ťažký."


Kju-tae Im: "Spočiatku som bol nervózny, ale pod vplyvom priaznivého vývoja to zo mňa postupne spadlo. Povzbudili ma aj kórejské vlajky a fanúšikovia v hľadisku. Navyše, uvedomil som si, že slovenské priaznivci sa správajú podobne ako tí naši, takže som mal pocit, akoby fandili nielen svojim hráčom, ale aj nám."

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Davis Cup»Davisov pohár: Slováci nezvládli štvorhru, Kórea bližšie k postupu