Davisov pohár ponúka osemfinále. Nadal sa postaví proti Djokovičovi

Novak Djokovič (vľavo) a Rafael Nadal sa stretnú aj v Davisovom pohári.
Novak Djokovič (vľavo) a Rafael Nadal sa stretnú aj v Davisovom pohári. (Autor: reuters)
SITA|5. mar 2009 o 12:15

V piatok sa ôsmimi stretnutiami 1. kola svetovej skupiny Davisovho pohára tenisových reprezentačných družstiev mužov začne 98. ročník bojov o populárnu "šalátovú misu".

BRATISLAVA.

Z rôznych dôvodov, väčšinou zdravotných, absentujú Švajčiar Roger Federer, Rusi Nikolaj Davydenko a Igor Andrejev, Argentínčania Juan Martin Del Potro a David Nalbandian, Španiel Fernando Verdasco, Čiľan Fernando González, Švéd Robin Söderling a na nižšej úrovni Brit Andy Murray.

Na základe dohody medzi ITF a ATP budú hráči premiérovo dostávať za úspechy v elitnej lige DP aj body do individuálnych rebríčkov dvojhry i štvorhry. Medzi 16-člennou špičkou tretí rok v rade chýbajú finalisti zo sezóny 2005 Slováci, ktorí v Cagliari na antuke takisto 6. - 8. marca budú hrať s Talianmi v 2. kole I. skupiny euroafrickej zóny tejto prestížnej súťaže organizovanej Medzinárodnou tenisovou federáciou (ITF).

Švajčiari proti konsolidovaným Američanom bez Federera

Po žrebe a Federerovom októbrovom predbežnom prísľube vystúpenia v tíme hostí sa zdalo, že jednoznačne najväčším magnetom osemfinálového programu bude duel USA - Švajčiarsko, ale 13-násobný grandslamový šampión napokon odvolal svoj štart v Birminghame v Alabame z preventívnych dôvodov súvisiacich s jesennými problémami chrbta.

Tradičné americké kvarteto Andy Roddick, James Blake, Bob Bryan, Mike Bryan (kapitán Patrick McEnroe si mohol dovoliť luxus prehliadnuť terajšiu dobrú formu Mardyho Fisha či Sama Querreyho) na tvrdom povrchu Premier Court v 16-tisícovej hale zrejme bez zaváhania prejde cez individuálne od januára odmlčaného Stanislasa Wawrinku bez rovnocenného partnera. Federer, ktorý na OH 2008 v Pekingu práve po boku Wawrinku získal deblové zlato, sa naposledy zapojil do daviscupového diania už pred jesennou fázou súťaže v roku 2004.

Američania majú identické družstvo v 11. stretnutí z ostatného tucta. Vlani v semifinále v Španielsku chýbali Blake pre únavu a B. Bryan vinou zranenia ramena. "Nepochybne mi táto stabilita uľahčuje úlohu," skonštatoval P. McEnroe. "Rogerova absencia určite tomuto stretnutiu čosi ubrala," uznal Roddick. "Bez Federera už nie sme favoritmi. O tom niet pochýb. Neprišli sme však zmierení s prehrou," vyhlásil kapitán Švajčiarov Séverin Lüthi. "Pre Rogera to nebolo jednoduché rozhodnutie, ale myslím si, že zároveň veľmi dôležité vzhľadom na jeho kariéru," stoicky komentoval situáciu Wawrinka.

V Benidorme zaostrené na súboj Nadal - Djokovič

Najväčšia pozornosť sa za týchto okolností presúva na súboj obhajcov trofeje Španielov aj s lídrom renkingu ATP Rafaelom Nadalom v kádri (bez ďalšieho renomovaného ľaváka Verdasca) proti ambicióznym Srbom vedeným na "tehlovej múčke" v Benidorme úradujúcim majstrom sveta z novembrového Šanghaja a čerstvo víťazom dubajského turnaja Novakom Djokovičom. Zverenec Mariána Vajdu má proti Nadalovi skóre 4:10 a ešte nikdy ho nezdolal na najpomalšom podklade.

"Rafa je v stopercentnom poriadku rovnako ako všetci ďalší členovia nášho tímu," povedal nový kapitán výberu z Pyrenejského polostrova Albert Costa, ktorý vo funkcii vystriedal Emilia Sáncheza. "Som v dobrom stave a už sa neviem dočkať," potvrdil pre vlastnú internetovú stránku šampión z januárových melbournských Australian Open Nadal, ktorý pre problémy s kolenom nútene vynechal novembrové finále DP v Mar del Plate (3:1 pre hostí) a minulý týždeň absentoval v SAE.

V Ostrave jeden zo šlágrov - česká skúsenosť verzus francúzska dravosť

Nadštandardný náboj i kvalitu sľubuje aj ostravský duel Čechov disponujúcich osvedčenými singlistami Radkom Štěpánkom a Tomášom Berdychom a Francúzov s troma členmi hornej jedenástky rebríčka: semifinalistom spomenutého jesenného "výberového" Masters Cupu Gillesom Simonom (v DP ešte nehral), semifinalistom Roland Garros 2008 Gaelom Monfilsom a podľa počtu jednotlivých triumfov zatiaľ najefektívnejším hráčom sezóny Joom-Wilfriedom Tsongom. "Nie sme favoritmi," cituje iDnes.cz extrovertného víťaza tohtoročných podujatí ATP v Johannesburgu a Marseille Tsongu, ktorý pridal aj vysvetlenie tejto skromnosti:

"Berdych a Štěpánek sú v Davisovom pohári skúsenejší. Odohrali v ňom oveľa viac zápasov než my všetci dokopy. Je to špecifická súťaž: máte väčšiu zodpovednosť, môže prísť stres. Hráte za tím, atmosféra je iná. Napriek tomu však, samozrejme, urobíme všetko pre náš úspech - na to sme predsa tu." Zaujímavosťou je, že Guy Forget nepovolal žiadneho experta na štvorhru - napríklad Arnauda Clémenta či Michaela

Tridsaťročný "srdciar" Štěpánek prežíva svoju druhú tenisovú mladosť. Vo februári triumfoval v San Jose, bol vo finále v Memphise, posunul sa na 18. priečku v hodnotení a pred atraktívnym súbojom v ČEZ Arene uviedol: "Výmeny nebudú ako na iných povrchoch. Taraflex je totiž jedným z najrýchlejších. Bude rozhodovať servis, return a prechod k sieti."

Argentínčania a Rusi aj bez najlepších hráčov favoritmi

Novým kapitánom Modestom "Titom" Vásquezom zozbieraní finalisti predchádzajúcej edície Argentínčania by si na antuke v Buenos Aires aj bez Del Potra a Nalbandiana mali poradiť s Holanďanmi bez jediného hráča z aspoň tretej svetovej garnitúry.

Hostia budú mať iba teoretickú šancu aj v Poreči: Čiľania oslabení neprítomnosťou trojnásobného olympijského medailistu Gonzáleza sú na tvrdom povrchu RuKortHard v hale vyloženými outsidermi proti Chorvátom s triom Marin Čilič, Ivo Karlovič, Mario Ančič z prominentnej tridsiatky počítačového poradia.

Rumuni s novou prezidentkou národnej federácie Ruxandrou Dragomirovou síce najprv signalizovali finančné problémy so zabezpečením stretnutia proti pretrvávajúco silným Rusom, potom však prepravili "zbornú" do Sibiu súkromným lietadlom Iona Tiriaca a nainštalovali Jastrabie oko i Andreia Pavela do funkcie kapitána. Šamil Tarpiščev na lavičke hostí asi nebude mať dôvod na stratu pokoja ani bez Davydenka a Andrejeva. Marat Safin, Michail Južnyj a Dmitrij Tursunov by mali prejsť do štvrťfinále cez družstvo okolo Victora Hanesca. Hrá sa na harde typu GreenSet v hale.

V derby Nemecko - Rakúsko v Garmisch-Partenkirchene na tvrdom povrchu Rebound Ace pod strechou sú väčšie papierové šance na strane domácich.

V Malmö zrejme nižšia kvalita, ale výrazný politický podtón

Športovo obojstranne podľa zostáv nevzrušujúci zápas Švédsko - Izrael sa postaral o rozruch tým, že radnica v Malmö pristúpila k vylúčeniu verejnosti z bezpečnostných dôvodov pre konflikt v Pásme Gazy. Severania sa síce ešte usilovali o promptný presun tohto duelu do Štokholmu, ale napokon zostalo pri pokuse a ITF škrípe zubami. Zátarasami obkolesená Baltiska Hallen (tvrdý povrch Taraflex) sa zmenila na epicentrum manévrov približne 1000 strážcov poriadku nasadených proti očakávaným 8000 - 12 000 demonštrantom.

Na tlačovú besedu prišla stovka pracovníkov médií, málokoho však interesoval priamo a len tenis. Izraelský deblový špecialista Andy Ram, ktorý koncom februára upútal svojím misionárskym účinkovaním v Spojených arabských emirátoch, označil rozhodnutie o prázdnych tribúnach za hlúpe. Už v roku 1975 partia okolo Björna Borga v Bastade pred mĺkvym hľadiskom zdolala 4:1 Čiľanov počas éry režimu Augusta Pinocheta.

Švédi sú teraz nešťastní aj z čisto tenisových dôvodov: nemôžu rátať so Söderlingom i menovcami Joachimom a Thomasom Johanssonovcami. Kapitán "troch koruniek" Mats Wilander sa dokonca zaoberal aj oslovením 43-ročného Stefana Edberga a napokon povolal debutanta - tridsiatnika Björna Rehnquista i 16-ročného ďalšieho novica Daniela Bertu.

Program stretnutí osemfinálového 1. kola svetovej skupiny Davisovho pohára 2009 tenisových reprezentačných družstiev mužov (6. - 8. marca, zápasy zoradené zhora podľa "pavúka“):

Argentína - Holandsko

(Buenos Aires, Estádio Mary Teran de Weiss / Parque Roca, antuka vonku, kapacita 14 072 divákov)

Česko - Francúzsko

(Ostrava, ČEZ Arena, tvrdý povrch Taraflex v hale, kapacita 7500 divákov)

USA - Švajčiarsko

(Birmingham / Alabama, Jefferson Convention Complex Arena, tvrdý povrch Premier Court v hale, kapacita 16 000 divákov)

Chorvátsko - Čile

(Poreč, Višenamjenska Sportska Dvorana Žatika, tvrdý povrch RuKortHard v hale, kapacita 4000 divákov)

Švédsko - Izrael

(Malmö, Baltiska Hallen, tvrdý povrch Taraflex v hale, s vylúčením verejnosti z bezpečnostných dôvodov)

Rumunsko - Rusko

(Sibiu, Sala Transilvania, tvrdý povrch GreenSet v hale, kapacita 2050 divákov)

Nemecko - Rakúsko

(Garmisch-Partenkirchen, Olympia Eissportzentrum, tvrdý povrch Rebound Ace v hale, kapacita 4000 divákov)

Španielsko - Srbsko

(Benidorm, Parque Temático Tierra Mítica, antuka vonku, kapacita 14 000 divákov)

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Davis Cup»Davisov pohár ponúka osemfinále. Nadal sa postaví proti Djokovičovi