Aktivisti hromžia. Krajina, kde sa koná Dakar, väzní ženy, ktoré chceli jazdiť

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. (Autor: TASR/AP - Amr Nabil)
ČTK|5. jan 2021 o 23:00

Pretekári pôjdu neďaleko väzenia.

RIJÁD, LONDÝN. V dobe, keď sa v Saudskej Arábii koná Rely Dakar, pripomínajú ľudskoprávni aktivisti, že sú v konzervatívnom moslimskom kráľovstve väznené ženy kvôli ich snahám získať právo na šoférovanie automobilu.

Prostredníctvom internetovej stránky britského periodika The Guardian preto vyzývajú k bojkotu slávnej motoristickej súťaže. V nej pritom tento rok štartovalo dvanásť pretekárok.

"Aktivistky za práva žien zažívajú väznenie, mučenie a sexuálne zneužívanie kvôli boju za právo jazdiť," cituje The Guardian hovorkyňu neziskovej organizácie Grant Liberty Lucy Raeovú.

Podľa organizácie, ktorá sa usiluje posilniť ľudské práva vo svete, je "groteskné", že Saudská Arábia usporadúva prestížne motoristické preteky, zatiaľ čo "hrdinky, ktoré vyhrali boj za právo jazdiť, trpia vo väzení".

Saudskoarabský súd minulý týždeň poslal na päť rokov a osem mesiacov do väzby prominentnú bojovníčku za práva žien Ludžajn Hazlúlovú, ktorá sa zasadzovala, aby Saudskoarabky mali možnosť šoférovať autá.

Požadovala tiež, aby sa skončila prax poručníctva, ktorá dáva v kráľovstve mužom právo rozhodovať o rýdzo ženských záležitostiach.

Trasa Rely Dakar má vraj tento týždeň dokonca viesť len niekoľko stoviek metrov od väznice v Rijáde, kde držia Hazlúlovú a ďalšie tri aktivistky známe bojom za práva žien šoférovať.

"Nikto by sa nemal nechať nachytať pokusmi saudskoarabského režimu vylepšiť si povesť prostredníctvom športu. Pretekári o tom možno nevedia, ale sú tu preto, aby hostiteľ ukryl a očistil svoje zločiny," povedala sestra aktivistky Lina Hazlúlová.

Rely Paríž-Dakar sa od roku 2008 presťahovala do Južnej Ameriky kvôli zlej bezpečnostnej situácii v západnej Afrike, kde sa konala pôvodne. Saudská Arábia preteky prvýkrát hostila vlani.

Ide o súčasť snáh krajiny, ktorá sa chce do roku 2030 zbaviť závislosti na príjmoch z ropy, o väčšiu otvorenosť voči svetu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Motorizmus»Aktivisti hromžia. Krajina, kde sa koná Dakar, väzní ženy, ktoré chceli jazdiť