09.07.2023 13:30
9. etapa
Saint-Léonard-de-Noblat > Puy de Dôme
182 km
sport-ground-additional-data
hornatý
Michael Woods
Israel Premier Tech

Záver bez divákov a zásadných rozdielov. Jumbo už skúša aj psychologickú hru

Tadej Pogačar sa vzďaľuje Jonasovi Vingegaardovi počas stúpania Puy de Dôme.
Tadej Pogačar sa vzďaľuje Jonasovi Vingegaardovi počas stúpania Puy de Dôme. (Autor: TASR/Pool via AP)
Miroslav Kováčik|9. júl 2023 o 21:00

Puy de Dôme sa do itinerára Tour de France vrátilo po 35 rokoch.

BRATISLAVA, PUY DE DÔME. Bol jedným z najpopulárnejších cyklistov svojej doby. Na Tour de France vyhral sedem etáp, no najslávnejšie preteky sveta mali pre neho aj trpkú príchuť.

Osemkrát síce skončil v celkovom poradí v Top 3, no ani raz nevyhral. Navyše, ani jeden deň nemal na sebe žltý dres, po ktorom tak veľmi túžil.

Pred štartom 9. etapy tohtoročnej Tour sa spomínalo na Raymonda Poulidora a to nielen preto, že sa začínalo v obci Saint-Léonard-de-Noblat, kde starý otec Mathieu van der Poela prežil väčšinu svojho života.

V roku 1964 zviedol legendárny súboj so svojím krajanom Jacquesom Anquetilom pri stúpaní na Puy de Dôme, pričom práve tento horský dojazd sa do itinerára Tour vrátil po 35 rokoch.

Jacques Anquetil (vľavo) a Raymond Poulidor v pamätnom súboji na Puy de Dôme.
Jacques Anquetil (vľavo) a Raymond Poulidor v pamätnom súboji na Puy de Dôme. (Autor: L'Équipe)

"Keď som v roku 2004 vstúpil do ASO (Amaury Sport Organisation - organizátor Tour de France, pozn.), prvé čo som si zapísal, bolo Puy de Dôme," priznal Christian Prudhomme pri vlaňajšej prezentácii trasy. 

Celkové poradie - jednotlivé dresy:  

ŽLTÝ  ZELENÝ BODKOVANÝ BIELY TÍMOVÁ KLASIFIKÁCIA

Pogačar sa každým dňom zlepšuje

Toto miesto je súčasťou UNESCO a pre ochranné opatrenia a náročnú logistiku sa tu dlho nepretekalo. Riaditeľ Tour však napokon docielil to, čo si vysníval.

"Je to jeden zo symbolov našej histórie. Stúpanie s týmto profilom nikde inde nenájdete," citovala Prudhomma belgická televízia Sporza. 

Stúpanie Puy de Dôme má 12,6 km s priemerným sklonom 7,8 percenta.

Ten v posledných štyroch kilometroch neklesne pod jedenásť percent. "Druhá časť je naozaj nemilosrdná," povedal austrálsky cyklista Ben O'Connor.

Očakávania pred etapou, ktorá zavŕšila úvodný súťažný blok, boli veľké. Bude silnejší Pogačar alebo mu Vingegaard zasadí ďalší úder v boji o žltý dres?

Dán tentokrát nemal takú tímovú podporu ako v predošlých etapách a keď bolo stúpanie príliš náročné aj pre Seppa Kussa, črtala sa šanca pre Pogačara. Ten to skúsil a hoci bol silnejší, získal len osem sekúnd.

Tie možno nie sú nateraz zásadné, no určite sú impulzom pre Pogačara a celý tím UAE Emirates. Ich líder už druhýkrát nechal za sebou Vingegaarda, a tak je psychologická výhoda na jeho strane. 

"Osem sekúnd nie je veľa, ale na tejto Tour môže byť v Paríži dôležitá každá sekunda. Každým dňom sa Tadej zlepšuje, čo je pre nás dobrý signál," povedal pre Sporzu športový riaditeľ tímu UAE Emirates Mauro Gianetti.

VIDEO: Zostrih 9. etapy na Tour de France 2023

Gianetti poďakoval a zasmial sa

Vingegaard priznal, že Pogačar si vybojované sekundy zaslúžil, pretože bol veľmi silný. Dán je však rád, že si udržal žltý dres pred dňom voľna.

Obhajca celkového prvenstva priznal, že to nebol jeho najlepší deň, no takisto uviedol, že nasledujúce etapy by mu mali viac vyhovovať.

Každopádne, na vzájomné súboje na tohtoročnej Tour vedie slovinsky cyklista 2:1, čo istým spôsobom chce v mediálnej hre využiť aj športový riaditeľ tímu Jumbo-Visma Merijn Zeeman. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2023»Záver bez divákov a zásadných rozdielov. Jumbo už skúša aj psychologickú hru