So Saganom zviedol veľké súboje. Po sezóne Belgičan ukončí kariéru

Belgičan Greg van Avermaet zdolal Petra Sagana v špurte 13. etapy Tour de France 2015.
Belgičan Greg van Avermaet zdolal Petra Sagana v špurte 13. etapy Tour de France 2015. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, SITA|3. máj 2023 o 14:50

V roku 2016 sa stal olympijským víťazom.

BRATISLAVA. Belgický cyklista Greg van Avermaet ukončí po tejto sezóne svoju profesionálnu kariéru. Olympijský šampión v cestných pretekoch v Riu de Janeiro 2016 oslávi 17. mája svoje 38. narodeniny.

"Končí sa úžasné dobrodružstvo a som z toho trochu smutný. Bolo veľmi ťažké spraviť takéto rozhodnutie, ale keď sa pozriem spätne do zrkadla, som extrémne hrdý na moje úspechy. Každý deň som do toho dával všetko a nič neľutujem.

Neužíval som si iba víťazstvá, ale aj cestu, ktorú som musel za nimi absolvovať. Chcem sa poďakovať každému, kto vo mňa veril a pomohol mi. Som vďačný fanúšikom, ktorí ma podporovali aj v ťažkých časoch.

Nastal však čas, aby som sa venoval manželke a deťom, čaká ma teda nové smerovanie v mojom živote. Verím, že aj v ňom nájdem rovnakú vášeň akú som mal pri cyklistike," uviedol v tlačovej správe tímu AG2R Citroën.

Van Avermaet si v rokoch 2015 a 2016 pripísal víťazstvo v dvoch individuálnych etapách na Tour De France a tiež mal na seba aj prestížny žltý dres.

Na konte má 41 profesionálnych víťazstiev, to posledné však získal ešte v roku 2019, keď druhýkrát v kariére ovládol kanadskú klasiku v Montreale.

VIDEO: Pamätné súboje Petra Sagana a Grega van Avermaeta

Práve na klasikách bol často veľkým súperom Petra Sagana.

Van Avermaet ho dvakrát prešprintoval vo finále klasiky Omloop Het Nieuwsblad, ale napríklad v Richmonde 2015 mu nedokázal sekundovať v záverečnom stúpaní a Sagan si prišiel po prvý titul majstra sveta.

Belgičan v roku 2017 prešprintoval na velodróme v Roubaix v súboji o víťazstvo Zdeněka Štybara a ešte o rok skôr vyhral celkové poradie pretekov Tirreno-Adriatico, o jednu sekundu pred Saganom.

"Greg van Avermaet je skutočný šampión. Vďaka nemu sme sa v roku 2021 prvýkrát dostali na pódium na pretekoch Okolo Flámska.

Jeho angažovanosť, profesionalita a ľudské hodnoty boli pozoruhodné. Je príkladom pre celý náš tím. Zanechal v nás stopu ako športovec aj ako muž.

Vieme, že až do svojich posledných pretekov urobí maximum pre to, aby vystupoval v drese nášho tímu a my spravíme všetko pre to, aby sme ho v tomto cieli podporili," povedal Vincent Lavenu, generálny manažér AG2R Citroën.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»So Saganom zviedol veľké súboje. Po sezóne Belgičan ukončí kariéru