Corgoň liga na jeseň: Korupčný škandál a tragická Žilina

(Autor: Ilustračné - SITA)
Pavol Spál|2. dec 2013 o 19:03

Najviac divákov lákala Trnava, najatraktívnejší futbal hral Trenčín. Slovan získal veľkú posilu a lige vládne. Delobuch mu však zobral divákov. Vybrali sme desať najzaujímavejších momentov jesennej časti futbalovej ligy.

1. Suverénny Slovan

Najbohatší a najambicióznejší klub mal najstabilnejšiu výkonnosť a potvrdil úlohu favorita s najsilnejším kádrom. Po nevydarenom štarte dostal výpoveď tréner Samuel Slovák, od 3. kola tím prevzala skúsená dvojica Valovič – Dušan Galis.

A zmena zabrala. Pred druhým Trenčínom majú slovanisti šesťbodový náskok, bolo by veľkou senzáciou, ak by titul získal niekto iný.

2. Návrat Vitteka

Takého strelca najvyššia slovenská súťaž predtým nezažila. Najlepší kanonier v dejinách reprezentácie sa vrátil na Slovensko po desiatich rokoch, Slovanu sa upísal do konca sezóny.

Naskočil až v 9. kole a v Banskej Bystrici sa ihneď strelecky presadil. Predtým nehral súťažný zápas pol roka. V deviatich zápasoch dal sedem gólov.

Robert Vittek (FOTO - TASR)

3. Tragická Žilina

Vysoké plány, mizerné skutky. Najväčšie sklamanie v súťaži. V lete prevzal klub moderný tréner Adrián Guľa, od ktorého si majiteľ Antošík veľa sľuboval. Najlepší tréner minulého roka však klub nespasil, naopak. Žilinčania väčšinou prehrávali, majú pasívne skóre.

Skončili až na desiatom mieste, čo je najhorší výsledok Žiliny po jesennej časti v dejinách samostatnosti. Na Slovan stráca dvadsaťjeden bodov. Kľúčovým hráčom znížili o polovicu plat. Od klubu, ktorý je po Slovane najbohatší a má na slovenské pomery nadštandardné podmienky, sa čaká minimálne druhé miesto.

4. Atraktívny Trenčín

Trenčania aj po odchode trénera Guľu predvádzali najatraktívnejší futbal. Tím pod vedením Martina Ševelu strelil najviac gólov (47), najmenej inkasoval (20), čo vzbudilo záujem divákov.

Do Trenčína ich chodilo v priemere 2835 na zápas, iba Trnava ich mala viac. Klub pritom opustili počas sezóny najlepší hráči Stanislav Lobotka (Ajax Amsterdam), Samuel Štefánik (Nijmegen) či kanonier Fanendo Adi (Copenhagen).

5. Strelcom vládne Malec a Ružomberčania

Vlani hral iba druhú ligu. Do väčšiny súbojov naskočil iba dvadsaťročný Tomáš Malec z Trenčína iba ako náhradník. Aj vinou zranenia odohral iba 928 minút, čo je asi polovica zo všetkých možných.

Aj napriek tomu šéfuje ligovým kanonierom. Spolu s Ružomberčanmi Tawambom a Milošom Lačným strelil po jedenásť gólov.

Tomáš Malec (FOTO - SITA)

6. Korupčný škandál

Štyria hráči Dunajskej Stredy (Hodúr, Božoň, Dian a Čech Huber) boli obvinení z ovplyvňovania zápasov, čo je u nás precedens. Klub ich vzápätí vylúčil z kádra, zväz im zastavil činnosť.

Je otázne, aký vplyv to bude mať na tabuľku ligy, pretože disciplinárna komisia zväzu bude konať v tejto veci až po verdikte vyšetrovateľov.

7. Boj najslabších

Nitra či Dunajská Streda. Jeden z nich takmer isto vypadne. Oba kluby majú zhodne po desať bodov a na Žilinu strácajú až 11 bodov. V oboch kluboch vraj majú existenčné problémy a meškajú im výplaty.

Už pred korupčným škandálom opustili D. Stredu štyria kľúčoví hráči (Fodrek, Velický, Obžera, Fišan), lebo im vraj klub nevyplácal mzdy.

8. Chodí viac ľudí

Súboje navštívilo v priemere 2138 divákov na zápas, čo je mierny nárast (asi o 70 ľudí na stretnutie) oproti vlaňajšku. Najvyššia návšteva bola v Košiciach, kde hral Slovan: 6852.

Najmenej v Nitre proti D. Strede 515. Najviac ľudí chodilo opäť do Trnavy: 2931. Spartak si líderstvo udržal aj napriek obmedzenej kapacite, keďže sa momentálne rekonštruuje štadión. Najmenej lákala Nitra: 1029.

9. Padá výrazne viac gólov

Strelecká efektivita sa oproti minulej sezóne výrazne zlepšila. V priemere padlo 3,06 gólu na zápas, vlani iba 2,35. Únia ligových klubov pred štartom kluby motivovala.

Mužstvo, ktoré nastrieľa v sezóne najviac gólov, zinkasuje desaťtisíc eur, rovnakú sumu získa tím, ktorému sa podarí pokoriť stogólovú hranicu. A zdá sa, že to zabralo.

10. Delobuch na Slovane

Počas zápasu Slovan – Ružomberok na Pasienkoch hodil fanúšik Slovana silný delobuch. Výbuch zranil desať ľudí. Päť z nich skončilo v nemocnici, z toho jeden prišiel takmer o oko, medzi zranenými boli aj dve deti.

Páchateľ sa pod tlakom dôkazov priznal, hrozí mu až pätnásťročné väzenie. V tomto zápase bolo na štadióne viac ako štyritisíc ľudí. Od výbuchu návštevy Slovana rapídne klesli. Iba na jeden z posledných piatich domácich zápasov prišlo viac ako tisíc ľudí.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Corgoň liga na jeseň: Korupčný škandál a tragická Žilina